Witam wszystkich serdecznie,
To mój pierwszy post na tym forum a i własciwie pierwsze doświadczenia z własnym trawnikiem, niestety niewesołe jak na razie ...
Zakładałem trawnik w kwietniu tego roku, do połowy maja wszystko wygladało fajnie - potem pojawiła się chwastnica

. Z początku nie wiedziałem że to chwast, podejrzewałem że to jeden z gatunków traw z mieszanki. Dopiero gdy pomimo wyrywania było tego coraz więcej zaczęło mnie to niepokoić. Dopiero na tym forum natrafiłem na informacje co to za dziadostwo.
Jestem podłamany obecnym stanem mojego trawnika

, właściwie nie mam miejsca na trawniku żeby nie trafić na ten chwast - jest tego pół na pół z trawą. Myślę, że jak bym zaczął ręcznie to wyrywać to pewnie wyrwałbym to z całym trawnikiem i zostałoby gołe klepisko - ale teraz i tak jest tego za dużo.

Moja posesja graniczy przez drogę z łąką i nieużytkiem, gdzie pełno jst różnych "ciekawych" roślinek, a ziemia jest u mnie mocno gliniasta, co - jak pisali inni w tym wątku - chwastnica lubi.
Mam kilka pytań:
- Jak to jest z tym, że niskie koszenie pomaga zwalczyć tego szkodnika, z tego co obserwuję u siebie to chwastnica rośnie poniżej wszystkich innych roślinek, więc to się nie za bardzo daje skosić ? Ja mam ustawioną kosiarkę na 3cm i nóż nie sięga aby to skosić. Dziad rosnie na bok, po ziemi, a nie - jak u "normalnych" traw - do góry, najgorsze że nasiona też.
- Może by jakąś chemią go... Czy ktoś używał może środka PUMA UNIWERSAL 069 EW Bayera na chwastnicę albo czy miał jakieś bardziej pozytywne niż
ogrod2000 (
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p3104577) - chodzi o to aby nie zniszczyło "trawy właściwej" ?
- W ulotkach do herbicydów napisane jest, że nalezy stosować je albo wczesną wiosną albo jesienią (do jesieni to chyba mój trawnik to pwenie z samej chwastnicy się będzie składał ...) i jest jeszcze określenie (cyt) "Chwasty jednoliścienne są zwalczane do fazy pierwszego lub do początku drugiego liścia a dwuliścienne do fazy dwóch liści właściwych". Co to są te fazy - może ktoś mogłby mi wyjasnić ?
- Czy mój trawnik (albo to co z niego zostało) ma szanse przeżyć grabienie po każdym koszeniu i wertykulację - gdybym próbował to zwalczać metodami "ręcznymi" ?
--
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.