Róże na zimnym wschodzie - moje marzenie o różanym ogrodzie.

Zablokowany
Awatar użytkownika
Maddy77
500p
500p
Od: 2 maja 2012, o 18:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Róże na zimnym wschodzie - moje marzenie o różanym ogrodzie.

Post »

Iduś :wit
Posiadasz piękne okazy róż ;:138
Spodobała mi się Laguna :wink:. Możesz coś więcej o niej opowiedzieć? Jak zimuje?
Awatar użytkownika
lemka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2009, o 14:52

Post »

Ewciu Majowa a więc musze kupić Louise Odier. To moje cudo całkiem ładnie kwitnie. Papageno ma kwiatki niektóre takie jana a niektóre ciemniejsze. Wkurza mnie, że tak szybko gubi płatki.

Gosiu ja swojego Charmanta kupiłam wiosną- wydaje mi się że to ta róża - patrzyłam na fotki na HMF.

Maju kocia a widzisz cuda od Bogdana są rózne :lol: - ale każde ładne. Raubritter to super róża -ja jestem z niej bardzo zadowolona.

Maddy-witaj :wit Laguna u mnie przezimowała badzo dobrze, ogólnie polecam tą różę. Długo utrzymuje kwiat - dla mnie chyba to jest najważniejsze - na działce jestem czasami i wkurzają mnie róże których nie zdążę zobaczyć bo tak szybko gubią płatki.

Wczoraj stwierdziałam , że mam na działce spec- grupę biedronek- zjadły wszystkie mszyce. :lol: Na liściach róż, drzew jest ich mnóstwo- dobrze, że wstrzymałam się w tym roku z opryskami.

Hermitage- Joachim du Bellay ;:167 - kolejna świetna róża- duże, pełne kwiaty- no i są długo- można je podziwaić kilka dni. Ta róża to zakup z Francji.
Obrazek

Obrazek

Rosarium U-
Obrazek

Obrazek

-- Wt 26 cze 2012 07:50 --

Raubritter nr 2
Obrazek

sweet pretty
Obrazek

Kurfurstin Sophie
Obrazek

Obrazek

-- Wt 26 cze 2012 07:51 --

Starszy okaz Raubrittera
Obrazek
Pozdrawiam Ida
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kupiłam RU od Bogdana, jakoś marna :( Żyje, ale marnie wygląda. Podoba mi się Twoja Sweet Pretty :D W ogóle zamierzam kupić kilka róż o pojedynczych płatkach.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit Lemeczko, Edenka śliczna, ale mnie zaskoczyłaś Hermitage..... to ze szkółki francuskiej. Nazwy są zupełnie inne, co mnie myli i kupuję kierując się tylko nazwą. :;230
Ona świetnie pasuje do kompozycji z Edenką. Ciekawe jak z czasem kwitnienia u niej.
Czy będzie kwitła wtedy jak Edenka przekwitnie?
Lemeczko jak z Pashminką ? pytam i pytam ;:65
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41

Post »

Ida - Joachim ładnie ci zakwitł - mój jest z niemieckiej szkółki ale jest identyczny. Niestety na nim mi siadają wróble i ciągle mam połamane pąki. Patrzę na Raubrittera i normalnie zazdroszczę - czemu mój nie wypuszcza tak długich pędów? Jak długo go masz? A Księżniczka Sophia jak się podoba? Ma bardzo zmienne kwiaty.
Awatar użytkownika
lemka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewciu Majowa ja man od bogdana RU drzewkowa- kwitnie i dość ładnie rośnie. Ta ze zdjecia to sadzonka od Ewy - piękny dostałam egzemplarz- od razu była duża. Sweet Pretty mnie zaskoczyła bardzo pozytywnie- te kwiatki są pojedyńcze ale naprawdę duże- ładnie wyglądają. Spodziwewałam się znacznie mniejszych kwatków.

Majuś ano właśnie ja też kupiłaimją kierując się urodą kwaitu- nie sprawdzałam na HMF- poszłam na żywioł ale jestem bardzo zadowolona- jak piękne róże przysłali to sama wiesz. Joachim i Eden kwitną w jednym terminie, z tym,że gdyby nie bruzdownica kwitłyby już wcześniej. Pashminka trwardo siedzi w pączkach- już myślę,z e one się nigdy nie rozwiną :lol: Ale nawet w pąkach jest cudna.

Gosiu jestem Joachimem zauroczona- zdjęcie nie oddaje tego co tak naprawdę ma sie przed oczyma. Księżniczka Sophia cudna- kwiat zmienny ale w każdym stadium piękny no i trwały. Raubritter ten większy sprawdziam - kupiłam go jesienią 2009 w Rosarium. Ten rośnie bujnie. A drugi kupiony w Obi w 2010r. jest bardziej wiotki i słabiej rośnie, chociaż rośnie na lepszym stanowisku. Ja już tak mam, że jak jakaś róża mi się spodoba to kupuję ją często w dwóch egzemplarzach :roll:

Pashmina z Francji
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Ida
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Iduś Hermitage super wygląda i jeszcze ją zachwalasz....czy to następna na moją listę?
Pashmina dostanie słoneczka promieni to zobaczysz jak szybko się rozwinie,u mnie pierwszy kwiat już jest :tan
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Iduś, same rarytaski u Ciebie, aż by się chciało znowu coś... :lol:
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Lemeczko i tak Twoja Pashminka ma bardziej otwarte pączusie niż moja.
Cudna jest ;:138 ;:138 poczekamy spokojnie ;:65 ;:65 no nie zupełnie spokojnie.
Śliczności pokazujesz, ;:167 je. W szkółce francuskiej jeszcze bym kupiła ;:108 warto prawda. :D
Kasia190
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 cze 2012, o 20:41

Post »

Witam, od wczesnej wiosny z uwagą śledzę wątek róż na zimnym wschodzie... bo ten zimny wschód jest mój. Koszmarne straty po zimie uzupełniam nowymi roślinami. Z przyjemnością oglądam wasze pięknotki.
Apricola
Obrazek
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Iduś ten krzak Raubrittera jest śliczny, mam nadzieję że mój niedługo też taki będzie. ;:oj
Joachim Ci zakwitł a mój raczył się obudzić i wypuścił 3 pędy ale zakwitnąć to mu na pewno nie pozwolę ani jednym kwiatuszkiem.
Sweet Pretty wpadła mi w oko już jesienią tylko jej wysokość trochę mnie zniechęciła bo wolałabym niższą no ale zawsze jest pod ręką sekator i można ją skrócić. :;230
Pashmina powolutku się rozwija, ona tak ma jeden pączuś to może ze 3 tygodnie się rozchyla. ;:333
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ja także zatrzymałam oko na Sweet Pretty. Początkowo myślałam, że to kwiatek powojnika :) Bardzo ciekawa różyczka.
Co do p. Bogdana to zamiast żółtej Arthur Bell dostałam czysto białą, która teraz pięknie kwitnie i nie mampojęcia, co to jest. Ale w sumie wolę ją niż żółtego Arthura. Chyba faktycznie u niego karteczki nie mają nic wspólnego z rzeczywistymi odmianami.
Awatar użytkownika
lemka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu Hermitage polecam- kwiat trzyma się bardzo długo -tylko niestety moim różom dały się we znaki upały- kwiaty więdną. Smutny widok, takie zwieszone płatki. :(

Aniu e tam moje rarytaski, u Ciebie to dopiero jest na co popatrzeć.

Majuś Pashimnka niestety oklapła przez te upały. Mam nadzieję, że powtórzy kwitnienie w lepszych warunkach.

Kasiu witaj :wit - bardzo mi miło, że do mnie zaglądasz. Niestety co roku są straty, szkoda każdej straconej róży, bo nowe sadzonki z reguły nie kwitną zbyt obficie. Ale cóż, tak to już jest z naszymi zimami...

Maju Kocia ja nie mam serca obrywać pąków. Co ma być to będzie. Rabuś jest cudny, w cieniu też świetnie sobie radzi.

Wandziu ja zasadniczo z róż od Pana Bogdana jestem zadowolona. Mógłby mieć wiecej odmian. Sweet Pretty to taki trochę przypadek, ale też ją lubię. Kwiatki faktycznie przypominają powojnik.
Pozdrawiam Ida
Awatar użytkownika
lemka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I trochę rózyczek.
Blue River-
Obrazek

Sebastian Kneipp
Obrazek

CHipendale
Obrazek

Global Water- bardzo fajna róza
Obrazek

Degenhard na pierwszym planie. Rabatka po mału się zapełnia
Obrazek

Pashmina
Obrazek

-- Pt 06 lip 2012 21:31 --

I sesyjka First Lady ;:167
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Ida
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Jak wszystko się rozrośnie to będzie śliczna. ;:215 Fajne te schodki, idealnie pasują do rabatek. ;:215
A różyczki ;:167
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”