Wysiewanie kaktusów cz.1
Re: Wysiewanie kaktusów
Dostałem kilka nasion Astrophytum. Wiem że one lubią bardziej zasadowe podłoże ale czy do wysiewu do samego żwiru dodać coś zasadowego? Co mogę dodać? Czy lepiej sam żwir tak jak w wysiewie innych kaktusów?
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Można je potraktować jak wszystkie inne kaktusy, czyli wysiew może być do lekko kwaśnego lub obojętnego podłoża. Może być też to czysto mineralny substrat. U mnie astra były siane identycznie jak lobiwki i 3. rok rosną bez najmniejszych problemów. Wysiewałem wszystkie dostępne czyste gatunki.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Ok Dzięki 

- Ewa1821
- 200p
- Od: 19 lip 2012, o 21:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przejrzałam już prawie całe forum, ale tu fajnie jest
To może tutaj pochwalę się moimi siewkami
Mają około 2 miesięcy. Proszę o wypowiedź jakiegoś specjalisty (a jest Was tu wielu) czy siewki są w dobrym stanie czy też może czegoś im brakuje?

Shot at 2012-07-20

Shot at 2012-07-20

Shot at 2012-07-20

Shot at 2012-07-20

Shot at 2012-07-20

Shot at 2012-07-20

To może tutaj pochwalę się moimi siewkami

Mają około 2 miesięcy. Proszę o wypowiedź jakiegoś specjalisty (a jest Was tu wielu) czy siewki są w dobrym stanie czy też może czegoś im brakuje?

Shot at 2012-07-20

Shot at 2012-07-20

Shot at 2012-07-20

Shot at 2012-07-20

Shot at 2012-07-20

Shot at 2012-07-20
Pozdrawiam
Ewa
Ewa
- mgr_
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 paź 2010, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jest ok. Nie wiem czy trzymasz je jeszcze przykryte, ale spokojnie mozna je już trzymać bez.
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Dla mnie wyglądają doskonale. 

- Ewa1821
- 200p
- Od: 19 lip 2012, o 21:11
Fajnie, że się podobają
To jest mój pierwszy wysiew i szczerze mówiąc myślałam że się nie uda ale jak na razie jeszcze żadna siewka z tych które wykiełkowały nie padła.
Jeszcze je przykrywam tak do godziny 16 od rana są przykryte a później się wietrzą. Jak je raz całkiem odkryłam to się siewki rebutii bardzo skurczyły i myślałam, że to już koniec ale podlałam, przykryłam i odżyły

To jest mój pierwszy wysiew i szczerze mówiąc myślałam że się nie uda ale jak na razie jeszcze żadna siewka z tych które wykiełkowały nie padła.
Jeszcze je przykrywam tak do godziny 16 od rana są przykryte a później się wietrzą. Jak je raz całkiem odkryłam to się siewki rebutii bardzo skurczyły i myślałam, że to już koniec ale podlałam, przykryłam i odżyły

Pozdrawiam
Ewa
Ewa
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Trochę wiedzy, trochę intuicji i jest naprawdę dobrze. I oby tak dalej. 

Ostatnio zastanawiam się czy moje siewki nie zaczęły się trochę wyciągać. Stoją na biurku w pobliżu południowego parapetu, ale poza zasięgiem słońca i wydaje mi się jakby za bardzo rosły w górę. Siewki mają około 6 tyg.

- ejacek
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
Jeszcze teraz jest OK, ale mogą za jakiś czas się wyciągać bo są za bardzo jasnozielone , może to byc spowodowane tym , że mają za mało światła.
Można już w takim razie takie siewki postawić na słońcu ?
- Spy
- Od: 25 lip 2009, o 15:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dla mnie to one są jeszcze za małe na pełne słońce. Postaw je po prostu bliżej okna, a jeśli już na słońce, to daj jakieś cieniowanie.
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
/Pustynni Strażnicy/
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Siewki wyciągają się ale jak pisali poprzednicy na pełne słonko jeszcze dla nich za wcześnie. Możesz postawić je na parapet z dostępem słonka pod warunkiem, że będą cieniowane np. półprzezroczystą bibułą.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Dzięki za podpowiedzi. Siewki stoją w zasadzie w ostatnim możliwym miejscu, którego nie dosięgają bezpośrednie promienie słoneczne, więc wystawię na słońce i przykryję. Czy w tej roli spisze się jedna warstwa chusteczki higienicznej ? Następne pytanie - lepiej wietrzyć je kiedy będą w słońcu czy wtedy pozostawić zamknięte i otworzyć dopiero jak słońce przejdzie ?
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Jeśli pozostawisz siewki zamknięte w momencie padania na nie słonka to się ugotują. Musisz je wtedy wietrzyć koniecznie.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek