Wiosna w ogrodzie Doroty

Zdjęcia naszych ogrodów.
dorszp
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 24 cze 2012, o 19:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Wiosna w ogrodzie Doroty

Post »

Oto zdjęcia kwiatów, które kwitły w moim ogródku w latach ubiegłych.
Niestety, w tym roku nie pomyślała o zdjęciach pojedynczych roslin. A szkoda, bo tegoroczne wiosna była dla mnie bardzo hojna
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Dorota
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Wiosna w ogrodzie Doroty

Post »

A co dalej? ;:oj
dorszp
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

już niedługo kolejne fotki :)
Dorota
Awatar użytkownika
asia2
1000p
1000p
Od: 2 maja 2006, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To witamy :wit na FO i czekamy na wiecej!
Napisz nam coś o swoim ogrodzie :D
dorszp
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

W moim ogrodzie (ze względu na to, że mam mało czasu) ograniczyłam ilość roślin, pod którymi muszę wyrywać ziele. Roślin kwitnących mam w tej chwili tylko kilka.
Oto one:
Obrazek
ostróżka

Obrazek
Obrazek
dzwonki

Obrazek
naparstnice

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
5 krzewów róż (jeden dopiero ma pąki)

Nie liczę aksamitek.
Czekam, aż zakwitną lwie paszcze (sentyment - kwiaty te rosły kiedyś u mojej babci całymi wielkimi kępami)
i rząd floksów. Nie mogę się doczekać ich odurzającego zapachu starych wiejskich ogródków.
Jak zakwitną, dam foto.
Dorota
dorszp
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

kamienne puzelki

Post »

Myślałam, że to będzie nowy wątek, ale chyba Administrator wrzucił go do już istniejącego. Ok. Pozdrawiam Administratora.
Ten wątek miał nosić tytuł "kamienne puzelki"

Na wstępie zaznaczę, że nie wiem, czy komuś mój ogródek się spodoba, ale znajomi i sąsiedzi mówią, że jest "fajny".
Kiedy go wymysliłam, wydawał mi się bardzo ciekawy, dziś jednak widzę wiele jego niedoskonałości, które może kiedyś zmienię.
Chcę powiedzieć, że pomysł ogrodu wynika z faktu, że potrzebowałam czegoś zielonego, przy czym nie będzie później zbyt dużo pracy.
Jak pomyślałam, od razu zaczęłam działać.
Pierwsze iglaczki posadziłam już pod koniec marca. Kolejne pojawiły się w połowie kwietnia. Wtedy też ułożyłam i wysypałam kamienie. Pomoc męża okazała się nieoceniona. Inni domownicy też dołożyli swoje cegiełki.
W drugiej połowie kwietnia moje kamienne puzelki wyglądały właśnie tak:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozimowy brak soczystych zieleni nie dawał mi pełnej satysfakcji. Wysypany kamieniami placyk przedstawiał się pusto i smutno.
Dopiero, kiedy z ziemi po bokach zaczęły nieśmiało wychylać się rośliny wiosenne, ogródek "ożył". Cieszyłam się jak dziecko.
Właśnie z maja są kolejne zdjęcia. Widać na nich nie tylko iglaki i kamienie, ale i tulipany, szafirki, prymule, hiacynty, narcyzy i sasanki. Owszem, niektóre już ciut poprzekwitane, ale jednak...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na początku czerwca było ładniej, chociaż brakowało mi tulipanów i inncyh kwiatów wiosny:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obecnie codziennie rano biegnę do okna, żeby zobaczyć, czy coś w moich kamiennych puzelkach się zmieniło.
Nawet jeśli w ogródku nie trzeba nic robić, idę do niego, poprawiam kamyczki, wyrywam pojedyncze trawki i po prostu? patrzę. Rzeczywiście ? zieleń oszołamia głowę i cieszy moje oczy.
Oto najnowsze zdjęcia:
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Kolejne zdjęcia dołączę niebawem

Wiem, że Wasze ogrody/podwórka zawierają rzadkie i piękne rosliny sadzone z pasją i miłością, dlatego moja kamienna układanka wydaje się być tylko nędzną zabawką, ale . . . cieszą się z tego, co mam.
Pozdrawiam
Dorota
bebeluch
1000p
1000p
Od: 26 gru 2010, o 16:35

Re: kamienne puzelki

Post »

witaj jest bardzo ładnie widać że lubisz ład i harmonie ja jestem bałaganiarą dlatego u mnie w ogrodzie nie ma drzew z prostej przyczyny nie da się ich przesadzać :;230 a inne rośliny mogą wędrować po ogrodowych rabatkach co jakiś czas ;:224
Mędrzec potrafi uczyć się nawet od Głupca. Głupiec nie uczy się nigdy.
dorszp
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Ja też swój ogródek zmieniałam co roku. Przesadzałam, siałam, flansowałam, ale ciągle mi się nie podobało. Na dodatek - mój ogród jest na szambie i 40 centymetrowa warstwa ziemi ciągle musiała być przeze mnie podlewana. Obecnie podlewam punktowo (w okręgi). Jaka to oszczędność wody i czasu! Na dodatek - nie muszę ciągle wyrywać ziela. Owszem - troszkę się go pojawia, ale w kamieniach słabo się ukorzenia i wystarczy leciutko pociągnąć, i wychodzi całość.
Nie będę ukrywać, że tęsknię do roslin z lat ubiegłych. Wiele z nich wskutek przesadzania po prostu padło! ale jeszcze nic straconego.
Wszystko, co robiłam w "artystycznym chaosie" nie podobało mi się. Może dlatego wybieram symetrię? (ale tylko u siebie - u innych bardzo mi się podoba)
Dorota
Awatar użytkownika
asia2
1000p
1000p

Post »

Masz bardzo ciekawą koncepcję ogrodu. ;:108 To cała jego powierzchnia, czy tylko przedgródek?
Czekamy na dalsze zdjęcia...
dorszp
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Niestety, to już całość. Kamienne puzelki zajmują teren 10m x 4m. Mam niewielkie podwórko, na którym stoją 2 garaże, jest spory warzywniak, minisadek i trasa (spory trawnik) dowozu węgla. Możliwe, że jeden mały "wypustek" (2m x 2m) zagospodaruję w przyszłym roku, aby powstał gęsty chaos kwitnących bylin i roslin jednorocznych.
Znam głównie roślinki, jakie kiedyś hodowała moja babcia, zaś rzadkie perełki podglądam dopiero tu, na forum. Może czegoś się nauczę i wtedy te 4m2 będą również przyciągały wzrok. Obecnie z mężem wykonujemy drewnianą infrastrukturę "ozdobną"

W maju ze starej boazerii zrobiliśmy obudowę studni (ciekawe ile lat wytrzyma?), teraz robimy bujawkę a następne będą ławy i stół. Sama wykonałam w maju dwa kwietniki, na które żartobliwie mówię "paśniki".

Zamiast betonowego kręgu w ziemi mamy już to:
Obrazek

skrzynki z kwiatami nie stoją już bezpośrednio na ziemi:
Obrazek Obrazek

zaś "bujawka" to dopiero konstrucja:
Obrazek

Prawie całe moje podwórko pokazałam w wizytówce "Kocham zieleń".
Specjalnie wybrałam ujęcia jak najbardziej ogólne
Jeśli będzie się pojawiało coś nowego, na pewno to pokażę
Pozdrawiam
Dorota
Awatar użytkownika
asia2
1000p
1000p

Post »

Połączyłaś dwa wątki czy zmieniłaś tylko tytuł? Bo już zdążyłam cię 2x powitać w dwóch różnych wątkach. :;230 :;230 :;230
Wiem jak to jest, na początku też miałam problemy z ogarnięciem wszystkich technicznych zawiłości "obsługi" FO. No to jeszcze raz dzień dobry! :wit
Teraz widać całość ogrodu - fajnie to wygląda! ;:138
dorszp
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Te wątki chyba ktoś połączył za mnie :)
Ale to nic, już zmieniłam niektóre posty, aby wszystko połączyć w całość
Dorota
dorszp
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Już lipiec. Ufff, gorąco! Niektórym ludziom i roslinom to jednak nie przeszkadza.
Zakwitły u mnie kolejne kwiaty lata.

Lwie paszcze (niestety, na razie tylko 2 kolory. może kolejne będą później?)
Obrazek

Obrazek

A przy okazji: w tle za grugą lwią paszczą rośnie roslinka która kwitła u mnie od początku maja. Pod koniec czerwca przestała. Ma liście podobne do naci marchewki, a bladoróżowe dzwoneczki (ok. 1 cm każdy) zebrane są w wiechecie. Czy ktoś wie, jak się ta roślina nazywa?

kolejna róża:
Obrazek

Powiedzcie, jak się nazywają (mam je 13 lat, a nie wiem jak im "na imię")
Obrazek

Obrazek

Nieśmiało rozchylają pączki pierwsze floksy:

Obrazek
Zakwitło ich dopiero kilka, a już będąc w ogrodzie czuję zapach "starej" wsi! cudny!
Dorota
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dorotko witaj na forum. :wit
Ta biało kwitnąca roślinka, to Odętka Wirginijska.
Tak zwany posłuszny kwiat.
Jeśli jej kwiatostany zbierzesz na jedną stronę pędu kwiatowego, to tak zostaną. :)
dorszp
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Dziękuję, Tajko
Ten kwiatek jest tak silny jak perz. Przesadzałam go już wieeeelokrotnie i nadal nic mu nie jest. Najmniejsze kłącze pozostawione w ziemi szybko puszcza nowe odrosty. Lubię go, bo nie choruje i przyciąga mbóstwo owadów.
:)
Dorota
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”