Rojniki (Sempervivum ) i rozchodniki (Sedum) - wymagania,rozmnażanie ,choroby i szkodniki
- abcd
- 1000p
- Od: 15 kwie 2010, o 11:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Rojniki , rozchodniki , skalnice i inne byliny niskie
Ja swój " skalniak " robiłam na bazie gruzu . Tak że woda po deszczach nie zalega .
- vojtekk1993
- 50p
- Od: 22 maja 2012, o 19:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ignorancja może być skorygowana przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla.
- vojtekk1993
- 50p
Ignorancja może być skorygowana przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla.
- Marek-BB
- 500p
- Od: 23 mar 2010, o 12:58
- Kontakt:
W tym roku po raz pierwszy zaczołem bawić się ze skalniakiem. Mam tam od kilku dni posadzonego takiego oto rojnika, ale nazwy nie znali w ogrodniczym:

Jak widać jest niepełny. Wczoraj na działce zauważyłem że kilka sztuk odpadło. Czy możliwe że wydziubały to ptaki?
Nie myśląc długo część upchnołem z powrote z nadzieją że się z powrotem ukorzeni a część dałem w innym miejscu:

Jak myślicie będzie coś z tego? Co może być powodem tego "rozsypu"?

Jak widać jest niepełny. Wczoraj na działce zauważyłem że kilka sztuk odpadło. Czy możliwe że wydziubały to ptaki?
Nie myśląc długo część upchnołem z powrote z nadzieją że się z powrotem ukorzeni a część dałem w innym miejscu:

Jak myślicie będzie coś z tego? Co może być powodem tego "rozsypu"?
- vojtekk1993
- 50p
Marek-BB nie martw się o rojniki . U mnie nawet nie są posadzone tylko rosną po prostu na korze
Powinny szybko się ukorzenić

Ten ma już 3 tygodnie

Powinny szybko się ukorzenić

Ten ma już 3 tygodnie

- Marek-BB
- 500p
- Od: 23 mar 2010, o 12:58
- Kontakt:
Czyli takie rojniki się turbo rozrastają co?
Niby fajnie tylko co jeśli zrobiłem w folii dziurę średnicy ok 15cm, a sam rojnik ma ok 8cm? Nie zamało?
W sumie nie chcę by się rozrósł bardzo bo jest tak ciasno że chcę by widać było i korę i kamienie, są miniaturki krzewów iglastych... Co powinienem zrobić?

W sumie nie chcę by się rozrósł bardzo bo jest tak ciasno że chcę by widać było i korę i kamienie, są miniaturki krzewów iglastych... Co powinienem zrobić?
- vojtekk1993
- 50p
Przetnij folię tylko tam gdzie chcesz posadzić kupkę i jeżeli się rozrośnie to nadmiar trzeba będzie ręcznie wyrwać i posadzić w innym miejscu . Małe roślinki bez problemu zakorzeniają sie w korze bez przecinania folii
- vojtekk1993
- 50p
- Basia86
- 50p
- Od: 14 kwie 2012, o 15:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
O a jak to się nazywa? Mam takie samo w doniczce, dostałam od Taty ale nie wiem co to dokładnie jest 

SlonecznyBalkon.pl - mój blog
- vojtekk1993
- 50p
Już wiem
to jest rozchodnik kaukaski superbum

Z tego gatunku jest jeszcze rozchodnik kwiecisty ( kwitnie na żółto) ale niestety już przekwitł
-- 5 lip 2012, o 20:52 --
I jeszcze dzisiejsze fotki

Pozdrawiam

to jest rozchodnik kaukaski superbum

Z tego gatunku jest jeszcze rozchodnik kwiecisty ( kwitnie na żółto) ale niestety już przekwitł

-- 5 lip 2012, o 20:52 --
I jeszcze dzisiejsze fotki

Pozdrawiam

Też mam tego sporo i jak będę na działce to zrobię fotki.Co do wymagań to z własnego doświadczenia mogę napisać ,że wszystkie rojniki lubią piaszczyste i bardzo przepuszczalne gleby o pH chyba bez znaczenia ale już rozchodniki mają różne wymagania w zależności od odmiany i przed posadzeniem warto trochę o danej odmianie poczytać.Niektóre lubią suche piaski ale są też takie które wymagają lekko wilgotnych i dość żyznych gleb oraz wiele odmian jest wybrednych wobec pH ziemi.Na początku wszystko sadziłem do bardzo suchej,ubogiej kwaśnej i piaszczystej gleby i wiele odmian rozchodników bardzo słabo się rozwijało dopóki nie dodałem trochę gliniastej i wapiennej gleby aby podnieść pH i sprawić aby trochę więcej wilgoci się utrzymywało. Trudno w sklepach zakupić jakieś ciekawe odmiany
bo zazwyczaj mają tylko kilka odmian rojnika i jeszcze mniej rozchodnika więc pozostaje tylko
zamawianie.Ostatnio zamówiłem sporo sadzonek ciekawej odmiany rozchodnika - rozchodnik
sachaliński (sedum pluricaule 'island of sakhalin') i czekam na dostawę
.
bo zazwyczaj mają tylko kilka odmian rojnika i jeszcze mniej rozchodnika więc pozostaje tylko
zamawianie.Ostatnio zamówiłem sporo sadzonek ciekawej odmiany rozchodnika - rozchodnik
sachaliński (sedum pluricaule 'island of sakhalin') i czekam na dostawę

- vojtekk1993
- 50p
Tak to właśnie ten rozchodnik
.Zamówiłem 7 sadzonek bo mam zamiar obsadzić nimi dość sporą skarpę. Szybko się rozrasta ta odmiana ?

- vojtekk1993
- 50p
Rośnie raczej powoli w porównaniu do innych rozchodników Po zapewnieniu mu odpowiednich warunków na pewno ładnie się rozrośnie i zgęstnieje
- vojtekk1993
- 50p
Witam mam pytanko dotyczące hodowli Rozchodnika ościstego 'Cristatum' . Roślinkę mam już 2 lata i ciągle marnieje
Czy ktoś ma ten gatunek ?

I Jeszcze dzisiejsze zakupy

Czy ktoś ma ten gatunek ?

I Jeszcze dzisiejsze zakupy