Altanka grillowa (3,5m x 3,5m)

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
AkiMG
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 wrz 2008, o 22:45

Altanka grillowa (3,5m x 3,5m)

Post »

Witam serdecznie,
ostatnimi czasy planuje wybudować altankę grillową o wymiarach takich jak w tytule. Wiele czasu poświęciłem na czytanie for, przeglądanie zdjęć oraz oglądanie gotowych altanek aby podejrzeć gotowe rozwiązania i móc się czymś zasugerować. Jak to w życiu bywa, wokół nas jest masa różnych rzeczy, ale nie ma konkretnie tego co nas interesuje. Postanowiłem więc wykonać projekt altanki (w oparciu o informację które zdobyłem) w prostym, darmowym programie do obróbki 3D - Google SketchUp. Jest to wstępny projekt altanki bez deskowania dachu i kratek bocznych, których nie chciało mi się projektować. Projekt dostępny TUTAJ (jeśli wystąpi błąd proszę o kontakt na priv)

Podgląd
ObrazekObrazekObrazek

Projekt starałem się wykonać na tyle precyzyjnie na ile to było możliwe, także można sugerować się wymiarami (jednak przy więźbie proponowałbym brać więcej materiału).
Do konstrukcji użyłem kątowników KP2 (105x105x90mm) oraz łączników krokwiowych ŁK2 40x170x2 mm, reszta wedle uznania :) Może komuś się przyda :)

Jak rozpocznę budowę, powrzucam zdjęcia :)
Brzoskwinia
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 12 maja 2012, o 18:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Altanka grillowa (3,5m x 3,5m)

Post »

Niewykluczone, że mi się przyda, bo ja też mam w planie budowę. Chetnie obejrzę Twoje kolejne kroki. A grilla wkomponujesz jakoś w tą budowlę czy będzie to tylko miejsce do siedzenia?
Kosiarki
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 1 cze 2012, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Altanka grillowa (3,5m x 3,5m)

Post »

Grilla najlepiej zrobić murowanego, wtedy jest stabilny i usadowić go tuż obok altanki, to oczywiście kwestia gustu ale u mnie tak jest i fajnie to wygląda.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”