Na zachód od Wisły

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Na zachód od Wisły

Post »

Aniu na wszystko przyjdzie czas. Myślę, że to różnych roślin się dojrzewa, tak jak do różnych typów muzyki.

Ewciu Ty jak mało kto, wiesz o czym mówię, czy wjeżdżając do mnie widziałaś ogródek - na pewno nie - jest upchany po kątach.
Niebieskie gwiazdki, też mi się podobają. Chyba wystawię je do 'Nadwyżek' na jesieni.

Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Berberys Aurea i Pink Atraction.
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To będę chetna i gałazke tego berberysu,takiego własnie szukam :wit
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewa te berberysy to jesienne nasadzenia, tu nie ma jeszcze czego ciąć, poza tym takie rzeczy to chyba na wiosnę?
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06

Post »

No ale ładne pomarzyć nie można? :wink:
A mamy juz lato- kurcze nie zauważyłam :lol:
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Od: 29 lip 2011, o 15:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Olu, ciekawa ta aksamitka, ona w rzeczywistości ma ten kolorek taki kremowo-żółty?
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2011, o 09:30

Post »

Olu, Widzę, że kwitnie Ci już frezja, moje dopiero w pąkach, jak zakwitną to wstawię zdjęcie, mam je już 4 rok i co rocznie mi kwitną, nie pamiętam czy Twoje to nabytek tegoroczny czy wcześniejszy, dzwonki masz przepiękne, ja w tym roku też wysiałam, ale cieszyć się z tego będę w roku następnym, tym bardziej, że wysiałam też o pełnych kwiatach.
Ogród zwkwiat,cz.aktualnaSzydełko
"Nie starzeje się ten, kto nie ma ma to czasu." Benjamin Franklin
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewa ;:7 nawet nie wiem jak rozmnaża się takie krzewy, a myślę że nie bez znaczenia jest jak pozyskuje się gałązkę.

Remi w słońcu jest tak jasny że ciężko patrzeć, gdy jest pochmurno jest żółty. To aksamitka wzniosła. Mnie zaintrygowała właśnie barwa, a nie planowałam żadnych aksamitek :wink: .

Zosiu o ile dobrze pamiętam frezje kupowałam na przedwiośniu i za Twoją radą ;:180 ogrzewałam je na kaloryferze, potem zasadziłam do doniczki. Kwiat póki co jest jeden i to bardzo wybujały czy to normalne? Pamiętam że kwiaciarka (kupowałam wiązankę frezji) mówiła że najbardziej pachną żółte, ta czerwona pachnie równe mocno :heja
O, pełny dzwonek ogrodowy, no no ;:oj ciekawe jak będzie wyglądał. Te pojedyncze też mi się podobają są takie.. majestatyczne. Szkoda że zaczynają już przekwitać.
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Olu, a pytałem bo też mam wzniosłe żółte. Jednak dopiero zaczynają rozkwitać i zastanowiło mnie czy też będą takie?
Nie lubisz aksamitek, czy ich zapachu?
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Remi sam kwiat nie jest zły, chodzi o to że nie widzę sensu sadzić czegoś co jest prawie wszędzie gdy wyjdę z ogródka.
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Hmmm pewnie masz i rację, jednak ponieważ to są moje początki dopiero zaczynam, to cieszy mnie każdy kwiat, który mi wyrośnie, szczególnie taki, którego nasiona sam zebrałem i wysiałem, a tak właśnie było z moimi aksamitkami. A po za tym są wdzięczne i kwitną aż do jesieni. Pewnie gdybym miał mnóstwo innych to bym inaczej myślał.. może za kilka lat... :)
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oczywiście że aksamitka jest ładnym, orientalnym kwiatem sprawiającym dużo radości w uprawie. Polecam Ci inne jednoroczne kwiaty, które do tego same wysiewają się na przyszły rok i raczej trzymają się poprzedniego miejsca: eszolcja (pozłotka) i czarnuszka damasceńska. Mnie zainteresowała wczoraj jeszcze felicja, która chyba ma te same właściwości. Ambrozja meksykańska rozsiewa się na potęgę i to tak gęsto że nie daje chwastom szans, tyle że sama ma niezły rozrzut. A jeszcze kosmos onętek też się rozsiewa i też ma rozrzut, ale nie taki jak ambrozja.
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Kosmos, zatrwian, godecja i coś tam jeszcze mi rośnie... :)
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2011, o 09:30

Post »

Olu, ja miałam frezje w kolorze, żółtym, białym, brązowo-czerwonym i chyba jeszcze jakiś kolor, coś z różu czy fioletu i wszystkie pięknie pachniały, w zasadzie wszystkie mają pąki i myślę że jak przygrzeje słońce to rozkwitną.
Dyskutujecie z Remi o aksamitkach, nie zastąpione posadzić między pomidorami i marchewką, nicienie zmykają.
Ogród zwkwiat,cz.aktualnaSzydełko
"Nie starzeje się ten, kto nie ma ma to czasu." Benjamin Franklin
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Remi przypomniała mi się jeszcze smagliczka nadmorska, są odmiany białe i fioletowe. Z tymi samo-rozsiewającymi się czasem trzeba trochę walczyć. Zatrwiany się rozsiewają? Chyba nie ;:209 Uprawiam je kilka lat, a nie zauważyłam. Czy też robisz z nich suszone bukiety?

Zosiu ale rozmaitości frezjowe, brązowo-czerwonej jeszcze nie widziałam ;:184 Będzie świetny widok. Właśnie nicienie - jak one wyglądają na pomidorach? Czy to takie podłużne jasne linie na liściach? Koniecznie muszę się dokształcić w rozmnażaniu i szkodnikach.

Rabata bylinowa i jednoroczna.
Obrazek Obrazek

Perukowiec z peruczkami.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Olu, zatrwiany mam w tym roku po raz pierwszy, zresztą jak i prawie wszystko jednoroczne. w zeszłym sezonie część nie wzeszła, a część np. kosmosy... wypieliłem :;230 Ale w tym roku już wiem jakie błędy zrobiłem przy sianiu i jest lepiej. Oczywiście nie ustrzegłem się następnych błędów (mam wysiane za gęsto wszystko). Ale w następnym będzie jeszcze lepiej! A co, człowiek uczy się całe życie :heja
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”