Moja działka 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Moja działka 2

Post »

Witaj Lidziu Droga stęskniłam się za Wami bardzoooo! po przeleceniu po ogrodzie i wizycie u kurek (które zwyciężały z Wami) od razu otworzyłam forum. Wydarzenia i 4 dni w szpitalu wykończyły mnie. Część moich roślinek przekwitło, Krety ryją niemożebnie a mysiory wygryzły 6 karczochów - nie wiem kiedy to się stało i czy da się je uratować. Pokazały się ślimaki bo trochę roślin obgryzły dokumentnie.
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2010, o 19:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lidziu, santolina cyprysikowata zimuje u Ciebie? Też stęskniliśmy się za Maską :D
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Aniu dolomit na jakiś czas powinien wystarczyć.

Jurku ten rozchodnik chyba się sam rozsiewa, a pomagają mu w tym mrówki.
U mnie w nocy była mocna wichura, ale na działce specjalnych szkód nie zauważyłam. Może u Ciebie też mocno wiało i połamało ostróżki. Dzisiaj do godzin popołudniowych padało z przerwami, potem pogoda się poprawiła i na wieczór nawet wyjrzało słońce, ale jest chodny wiatr.
To Ty jesteś dobry, że cały ogród zdążyłeś wyplewić. U mnie ciągle chwasty górą.

Marysiu my też bardzo się stęskniliśmy za Tobą i niepokoiliśmy się o Ciebie.
Widzisz przez kilka dni nie było gospodyni na posterunku, a już myszy, krety i ślimaki wykorzystały to i szkód narobiły.

Irminko santolina cyprysikowata zimuje u mnie pod grubym przykryciem z gałązek świerkowych i suchych liści. Zeszłej zimy była obsypana jeszcze trochę kompostem.

Kilka roślinek

Obrazek ostróżka
Obrazek mikołajek płaskolistny
Obrazek mak lekarski
Obrazek liliowiec nn
Obrazek eukomis
Obrazek wyżlin większy
Obrazek ostróżka jednoroczna pełna
Obrazek sadziec
Obrazek dzwonek
Obrazek róża miniaturowa
Obrazek wiciokrzew
Obrazek miododajny ogórecznik
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01

Post »

Fajna ta modelka na ostatnim zdjęciu. Mój wiciokrzew już dawno przekwitł, mszyce go bardzo osłabiły ;:131
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

Lidziu długo mnie nie było a tu tyle się działo,cykoria piękna błękitna,szarotka,ogórecznik i ten jęczmień grzywiasty,same powabne roślinki.Co do róży to na 100% możesz mówić że to "New Dawn"to jedyna którą dobrze znam bo z reszt to jestem noga i to taka od stołu. ;:oj
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03

Post »

Lidziu jak zawsze , tak i teraz pokazujesz coraz to ciekawsze rośliny .. ;:138 ...piękna ta ostróżka pełna , czy Ty ją siejesz , czy sama się rozsiewa co roku ? Masz kolejny rok , czy też pierwszy raz zagościła u Ciebie ? Bylinowa też piękna ...a ja mam tylko jednoroczne szafirowe , co roku się sieją , nawet między płytkami z betonu .
Wiesz , denerwuje mnie teraz moja rabata z cebulowymi ...sterczą badyle narcyzów , przekwitnięte floksy kanadyjskie , dzwonki brzoskwiniolistne , tudzież inne . Miejscami kwitną lilie , liliowce ...chyba muszę ją przerobić , bo wiosną jest przepiękna ...teraz nieszczególnie . Jak myślisz , dobry byłby pomysł z różami wplecionymi w cebulowe , lilie , liliowce , szałwie i inne ? Chciała bym , by ta rabata był kolorowa , kwitnąca od wiosny , do jesieni .
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lidziu te ostróżki u Ciebie szaleją , u mnie jednoroczne jeszcze nie zakwitły. Eukomis niesamowity,ciekawy wiciokrzew - moje niestety oblepione mszycami, a panienka z dzwoneczkiem ogórecznikowym wdzięczna!
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Fakt że szaleństwo ostróżkowe jest u Ciebie widoczne w każdym kąciku.
Ale przyznam, że pięknie wyglądają.
Santoliny nigdy nie udało mi sie przezimować, więc czapka z głowy. ;:180
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 00:52

Post »

Ja z tym samym zapytaniem , co Jagodka. Czy ta ostóżka pełna sama się sieje? U mnie zakwitła właśnie biała, ale nie pełna.
Mak nasiał mi się w ubiegłym roku, ale przyszedł jakiś narkoman i nad ranem wyciął w pień. ;:14
Czy ja mam złe okulary i nie rozróżniam kolorów , bo ten ogórecznik to chyba różowy?
Czekam na kwitnący sadziec.
Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Od: 29 lip 2011, o 15:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Ależ ładnie, kolorowo. Szczególnie urocza jest ta błękitno biała ostróżka, niesamowity ten błękit! ;:138
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

zaciekawiła mnie santolina. Ktoś pisał, że nie nasz klimat, a widzisz jak Ty sobie świetnie radzisz z zimowaniem rarytasików ;:138 ?
Wędrowniczkę chyba mam też u siebie, ale jeszcze nie kwitnie, chyba, że M mi ją skosił i nic o tym nie wiem
Zapraszam w odwiedziny do roślinek od Ciebie ;:180 . Przy okazji może nazwiesz mi jednego niebieskiego kwiatka z pola :wink:
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam wszystkich, odpowiadam dopiero dzisiaj, bo wczoraj wieczorem internet miałam tylko na chwilę.

Ewuniu ostatnio pojawiło się trochę więcej pszczół i szczególnie ogóreczniki są przez nie oblegane.

Marysiu mar33 cieszę się, że podobają Ci się moje roślinki.
A z nazewnictwem roślin nie bądź taka skromna, bo wiedzę masz ogromną, na pewno większą ode mnie.

Igusiu dziękuję w imieniu roślinek za pochwały.
Ostróżki jednoroczne sieją się na działce od zawsze. Pomagam im w ten sposób, że jak usuwam przekwitnięte rośliny na kompost, to wytrząsam nasionka gdzie popadnie. Potem dają sobie już same radę. Wiosną przerywam nadwyżki, a reszta zakwita. Z ostróżką jednoroczną pełną, to ciekawa historia. Pojawia się co roku w innej części działki i w innym kolorze. Na przykład w zeszłym roku były dwie pełne białe.
Myślę, że posadzenie róż miedzy cebulowymi to dobry pomysł, pod warunkiem że jeśli będziesz kopczykować róże na zimę, to musisz wiosną uważać przy rozgarnianiu tych kopczyków, żeby nie uszkodzić już kwitnących cebulowych. Ja też mam pomiędzy różami cebulowe i kompost którym okrywam róże idzie wiosną pod nie jako ściółka.

Marysiu Masko coś opóźnione Twoje ostróżki jednoroczne, moje już zaczynają zawiązywać nasiona.
Eukomis ładnie rośnie w donicy. W tym roku ma już cztery cebule i wszystkie kwitną.
Wiciokrzewy kwitną w tej chwili tylko dwa, bo trzeci czerwony też oberwał od mszyc i szybko przekwitł.. Ten z żółtymi kwiatami to chyba wiciokrzew ostry, a drugi ma kwiaty różowo-bordowo-białe. Jego zdjęcie będzie wieczorem.

Grażynko ostróżki jednoroczne mają teraz apogeum kwitnienia.
Obecna santolina cyprysikowata, to mój drugi egzemplarz. Pierwsza była już mocno rozrośnięta i zdrewniała i cztery lata temu przemarzła i zginęła. Ta obecna ma trzy lata i na razie dzielnie się trzyma, w tym roku zmarzła jej tylko jedna gałązka.

Marysiu delospermo ostróżka jednoroczna sieje się sama i co roku któraś tam jest pełna. w zeszłym roku były dwie białe w tym jest różowa.
Ogórecznik tak ma, że niektóre kwiatki przebarwiają się na różowo.
Sadziec musi jeszcze trochę podrosnąć, żeby zakwitnąć.

Remi wszystkie niebieskie ostróżki mają niesamowite kolory. W zeszłym roku kwitły u mnie jeszcze dwie ciemniejsze, ale po zimie niestety nie pokazały się.

Marzenko zaglądałam wczoraj do Ciebie.
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Widziałam, ze byłaś, ;:196 . Zdolna bestia z Ciebie ;:180 . Postaram się dziś też trochę foto wstawić, jak czas w pracy pozwoli :wink:
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marzenko, a ja nie dam rady wkleić dzisiaj zdjęć, bo internet znów szaleje :shock: . Spróbuję rano.
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Od: 29 lip 2011, o 15:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »