Leśny ogród Moni68 cz.10

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sie 2008, o 15:02

Re: Leśny ogród Moni68 cz.10

Post »

Hosty u Ciebie mają wspaniałe warunki i pięknie rosną. Kapitan Kirk- cudo. A i Pawełek się ładnie wkomponował. Moniko, czy w tym roku kwitły Ci Korony cesarskie? Bo jakoś w ogródkach w tym roku ich nie było widać. Moja kupiona na jesieni też zmarzła.
Awatar użytkownika
majka300
1000p
1000p
Od: 21 sty 2010, o 21:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moniś jak zawsze piękne widoczki u ciebie ;:138 ;:138 ;:138 nacieszyłam oczy i biegnę dalej :wit
"Żeby ujrzeć piękno i umieć się nim wzruszyć, Pięć zmysłów to za mało, do tego trzeba duszy..."
Mój mały świat :) cz.1, cz. 2
Zapraszam :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kochani, witam Was serdecznie :D
Dziękuję za tak liczne odwiedziny i wszystkie miłe słowa ;:167 Wczoraj trafił mnie szlag, bo prąd włączyli tuż przed 21.00 - podobno podwykonawca nie wywiązał się z umowy, a i mieli dużo awarii. Pogoda jesienna, więc pojechalismy na Głębocką. W kinie chyba już sezon ogórkowy- tyle sal, a nie było ani jednego filmu, który warto byłoby obejrzeć z P... Pochodziliśmy po sklepach- uzupełniłam dziecku garderobę, bo szybko rośnie. Przeceny spore, to trochę zaoszczędziłam :lol:

Nie znam się na hostach, po prostu bardzo je lubię. Przez niemal 8 lat udało mi się zgromadzić ok. 200 odmian, z czego bardzo się cieszę, ale nie śmiem się porównywać z prawdziwymi hostomaniakami. U mnie wszystkie czują się dobrze i nie sprawiają żadnych problemów, więc trudno mi powiedzieć, które odmiany są najlepsze. Chociaż mam trochę miniatur i małych host, sadzę przede wszystkim te w rozmiarze L i XL. Jedno z moich głównych źródeł zakupów to http://www.hostaparadise.com/ . W katalogu można obejrzeć mnóstwo host i zaczerpnąć wszelkich niezbędnych informacji na ich temat. Warto też zajrzeć na strony: http://www.hostalibrary.org/ i http://encyklopediahost.info/

Hortensja pnąca równie intensywnie kwitnie na dębie i brzozie. W tym roku po raz pierwszy zauważyłam także pojedyncze kwiaty na pędach płożących się po ziemi. To pnącze kwitnące nawet w całkowitym cieniu!!

Korony cesarskie nie tylko nie kwitły w tym roku, ale i w ogóle nie wyszły z ziemi...

Na wszystkie posty odpowiem w Waszych wątkach, na razie trochę zdjęć. Zaczynają kwitnąć dalie. Na pierwszym zdjęciu w tle hortensja Annabelle. Na ostatnim moja rachityczna Pastella :lol:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Tawułki- na pierwszym zdjęciu w tle hosta Toy Soldier.
Obrazek Obrazek

Kilka żurawek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Miłego dnia :wit
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

No i wszystko dobrze się skończyło z Pawełkiem i Ty też do nas wróciłaś ;:196 na FO. Naczytałam się o hortensjach i też kupiłam, oczywiście nie wiem co to za odmiana, bo uratowałam z wyprzedaży/przeceny biedaczkę i nie miała dokładnej metki.
Pawełek ślicznie wśród zieleniny się prezentuje, a Twoje hostowe okazy są naprawdę imponujące.
Też chyba sprawię sobie pnącą hortensję i puszczę ją na sosnę, tylko chyba studnię powinnam jej tam wykopać, bo piasek, piasek i jeszcze raz piasek u mnie
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

Malowniczym tłem dla Solidarności jest pień drzewa, jego barwa i kształt kwiatów są bardzo wyraziste.
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Witam!
Zagladnęłam tu od Sosenki i pozdrawiam serdecznie. :wit
Troszkę już ogladałam, a resztę zobaczę wieczorem. Widzę dużo pięknych roślin i fajnego pomocnika! ;:138
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Moniś pięknie kwitną Ci już dalijki. Ja mam tylko miniaturki , ale jeszcze nie kwitną, na szczęście widać już ładne pączusi, więc lada dzień 8-) :lol:
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Post »

Oj już kwitną Ci dalie? moja jakieś nijakie...
A rododendrony, azalie maja takie zielone przyrosty...musisz bardzo o nie dbać...
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marzenko, dziękuję za miłe słowa ;:196
Myślę, że hortensja pnąca spokojnie sobie u Ciebie poradzi - posadź ja tylko w naprawdę dużym dole z kwaśnym podłożem. Swojej hortensji w ogóle nie podlewam, ale płożące się pędy pobierają wodę wokół rh.
Pozbyłam się hortensji ogrodowych - bez względu na rodzaj zimowego zabezpieczenia nie chciały u mnie kwitnąć. W tym roku dostałam jedną na imieniny, ale tę posadziłam w donicy i schowam na zimę.

Magdo, chociaż na etykiecie Solidarność jest karminowa i tak ją lubię :)

Renato, witam Cię w moim ogrodzie :wit

Aguś, to moje dalie też niby miniaturowe- w końcu rosną w donicach :lol: Te dwie to tegoroczne nowości i szczerze mówiąc myślałam, że będą niższe...

Alu, miło mi, że zajrzałaś :D O żadną roślinę nie dbam tak, jak o rh :lol:

Pierwszy liliowiec
Obrazek
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Monia! Moje dalie (miały być ok 40 cm) osiągnęły właśnie 1,2 m. Ponoć nie przyciełam ich wlaściwie. :shock:
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Moniko,co to za białoniebieskie kwiaty,piękne sa?
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2008, o 23:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj Moniu ;:167

Przepraszam, że tak długo mnie nie było, ale powód znasz i mam nadzieję, że zrozumiesz i wybaczysz :oops:
Masz zachwycające hosty i nie tyko, zwłaszcza urzekła mnie hosta 'Captain Kirk'....kupiłam w ubiegłym roku, ale musi minąć sporo czasu nim będzie taka jak u Ciebie.
Nie wiem jak Ty to robisz, że powojniki w lesie Ci tak rosną :shock: .....moim las nie służy, więc nawet już się nie nastawiam na ich uprawę....po co mam się wkurzać :roll:

Cieszę się, że Pawełek i Ty macie się już dobrze :D

Aaaa....zapomniałabym....lilia trąbkowa od Ciebie jednak nie wymarzła....znacznie później się zebrała, ale jednak :!: :tan ....przetrwała te mrozy bez żadnej okrywy, aż się sama dziwię, bo nawet odrobina śniegu na niej nie leżała, a ja zupełnie zapomniałam, że ona tam rośnie i wypadałby ją zabezpieczyć :oops: :oops: Cieszę się bardzo, że nadal ją mam ;:108

Pozdrawiam Cie serdecznie ;:196 ;:167
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Renatko, przyznam szczerze, że nie wiedziałam, że dalie należy przycinać :shock: U mnie rosną w donicach- po pierwszych przymrozkach ścinam zielone i wstawiam do zimowej kwatery. Raz w miesiącu trochę podlewam, żeby nie wyschły kłączą. W zależności od pogody - między 5 a 15 maja wystawiam do ogrodu. I to tyle przy nich pracy :lol:

Małgosiu, to lobelia - konkretnej nazwy odmiany nie znam, chociaż niedawno kupiłam ją w ogrodniczym. W lobeliach, tych tradycyjnych mocno niebieskich, zakochałam się kilka lat temu podczas wakacji na Łotwie. W Rydze 99% donic w domach prywatnych i przyrestauracyjnych ogródkach było obsadzone właśnie nimi- solo lub większych grupach. Ze starymi kamieniczkami w tle zrobiły na mnie piorunujące wrażenie i od tej pory co roku mam je w swoim ogrodzie :)

Eluś, oczywiście rozumiem i nie miej żadnych wyrzutów sumienia ;:196 ;:167
Captain Kirk bardzo szybko przyrasta- u mnie rośnie 4. sezon :) Cieszę się, że lilia przetrwała :) A jak inne, czy Robinia też żyje? U mnie większość (z 50-60 odmian) lilii wymarzła... Na szczęście trochę zostało, a i ponad 20 nowych odmian posadziłam wiosną, więc nie będzie zupełnie pusto.
Wbrew opiniom M, clematisy jakoś sobie u mnie radzą :lol: Co prawda rosną w wielkich dołach z dobrą ziemią, a i cały sezon stosuję magiczny substrala do powojników.
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 18:39

Post »

:wit witam w cudownym leśnym ogrodzie...wow...ok. 200 moich ulubionych host ;:oj o matuś kochana... I mówisz , że nie możesz się równać z prawdziwymi hostomaniakiakami...wow ... to moja kolekcja strasznie uboga ;:223 a ja się tak nimi zachwycam. I moje ulubione clemki, żurawki i hortensje ... wszystko to co lubię najbardziej. Cudnie tu ;:180 ;:180 ;:180

Pozdrawiam Jola.
Awatar użytkownika
a_nie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:16

Post »

;:333 Witam
Piękny ogródek - dodaje do listy obserwowanych. Mój też przy lesie więc będę mogła skorzystać z Twojego doświadczenia. CIesze się że hortensja pnąca rusza po 2-3 latach. Zaszczepkę mojej dostałam 2 lata temu, no to teraz powinna ruszyć z kopyta- już widzę że zaczęła szybciej się rozrastać. Będe tu zaglądać.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”