Nowy ogród Jacka 2011/12

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nowy ogród Jacka 2011/12

Post »

Dziękuję Irenko 8-) Lubię zbierać rośliny - gorzej z kompozycją. Nie chcę powiedzieć, że jest mi to obojętne, że nie lubię harmonii ale z braku czasu jest wiele niedociągnięć.
Nie wiedziałem, że barwinek ma jakieś właściwości. Ale wiem że spełnia wiele pożytecznych funkcji, np. dekoracyjną, zadarniającą.

Grażynko, jeszcze niedawno nie znałem w ogóle bodziszków. Potem trafił bodziszek korzeniasty, który okazał się niezłym terminatorem no i tak poszło. Teraz odkrywam i próbuję zdobyć kolejne 8-)

Aniu, cofnąłem się do zdjęć, by zobaczyć, co znaczy "ażurowe" :D Jak się dobrze przyjrzeć to wielkopłatkowy też jest ażurowy, choć nie tak bardzo ale najbardziej się dostało himalajskiemu, dlatego oszczędziłem Wam tego widoku.
U mnie bardzo dużo biedronek. Może dlatego, że mało chemii stosuję. Mszyca nie dewastuje mi ogrodu ani ślimaki.

Dziś kolejna seria - irysy. Ale nie te wielkokwiatowe wysokie, które właśnie skończyły kwitnienie ale pozostałe gatunki godne uwagi:

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

może ktoś zna nazwę tego kosaćca? Odkąd wiem, że nie jest japońskim zgodnie z zakupem, szukam dla niego nazwy
Obrazek

Awatar użytkownika
anabanana
1000p
1000p
Od: 5 lut 2012, o 12:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dla mnie on wygląda jak syberyjski, za to biały jakoś dziwnie "niesyberyjsko" :lol: więc się zamykam i tylko podziwiam. "Black Gamecock" - przepiękny! Co za odcień!
Gdybym nie była człowiekiem, byłabym grzybem.
Modraszkowa Łąka, Lato na Modraszkowej
Ogrody postrzelone lub nie całkiem
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, też stawiałbym na syberyjskiego ale w szczegółach znacznie się od niego różni. Liście ma nieco szersze ale bardziej wiotkie i wyginają się na boki. Jest wyższy od syberyjskiego i kwitnie później. Jeszcze dziś znalazłem kwiatka. Gatunek syberyjskiego dawno przekwitł.
'Black Gamecock' , ma bardzo wyrazisty,głęboki kolor.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jacku iryski prześliczne, u mnie już sezon irysowy zdecydowanie zakończony, ta widok tych śliczności muszę poczekać cały rok....
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Jacku u mnie kwitną tylko iryski ensata i ten ciemny od Ciebie .
Ale najładniejszy ensata mi wypadł tej zimy , dobrze że dokupiłam wiosną kilka różnych może w przyszłym roku zakwitną .
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Jacku
Irysy mogę oglądać w nieskończoność, nigdy ich za wiele...
Przepiękne są wszystkie, białe wyglądają, jak eteryczne motyle, takie ulotne, że aż człowiek wstrzymuje oddech ...
Ochreleuca mi jakoś nie chcą kwitnąć, większość się zbuntowała w tym roku, nawet holenderskie tylko 12 na 40 cebul :?
Jacku ciekawy ten niezidentyfikowany irys, jakaś tajemnicza krzyżówka musi być :)
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

No proszę u Jacka jeszcze na iryski się załapałam. w ogóle Twój ogród to same okazy i jak dużo można się nauczyć...
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Niesamowite te irysy?

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jacku kolekcja za kolekcją
- chyba wymyślimy Ci jakąś ksywkę z racji tak pieknego hobby jak kolekcjonowanie tak wielu odmian tego samego gatunku .... uf czy ja dobrze swą myśl ujęłam ... pomyślę... :;230
U mnie tez rośnie kilka ale gdzie mi tam do Ciebie.
Zbyt późno przesadzałam Bodziszka żałobnego Samobor bo była za duża kępa i w miejscu gdzie rósł bardzo przeszkadzał... odchorował ale teraz widzę, że ładnie się regeneruje. Juz przycięłam kwiatostany.
Z tego co pamietam to chyba tylko Bodziszek czerwony po przycięciu powtarza kwitnienie - czy tak ?
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agness, wielkie dzięki :wink: U mnie też już końcówka irysowa. Dobrze, że mam te późniejsze gatunki.

Geniu, u mnie najpóźniej kwitnie iris ochroleuca. Ensata niestety nie mam. Widziałem Twoje piękne.

Pelagio tak, irysy syberyjskie są jak motyle 8-)
Ochroleuca też przesadzałem i w tym roku słabiej kwitnie. On wrażliwszy od pozostalych.
A irys NN to chyba jakiś gatunek ale tyle jest gatunków irysów, że nie mogę znaleźć.

Marzenko, chciałem zdążyć z irysami, bo już depczą im po piętach lilie i liliowce 8-)

Dzięki Loki :)

Krysiu, u Ciebie też mnóstwo roślin i nie jedną serią mogłabyś zadziwić. Z czasem to chyba naturalne, skoro roślin przybywa, to układają się w jakieś serie. Właśnie obmyślam kolejną 8-)
Bodziszek 'Samobor' sieje się jak szalony więc jak zawiązał nasiona to będziesz go miała pod dostatkiem. A bodziszka czerwonego nie przycinałem. Nie wiedziałem o powtórnym kwitnieniu :idea:
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

No i niech depczą lilie i liliowce, bardzo mi się podobają i z wielką przyjemnością będę na nie patrzeć ;:oj
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Faktycznie tylko podziwiać twoje zacięcie kolekcjonerskie.
Same rarytasy pokazujesz i końca nie widać. ;:215
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Post »

Oj widzę, że kusisz irysami, niedobrze :)

co do ensata... ja nie zauwazyłam z nimi najmniejszego problemu... jednego mam już 3 lata, drugiego 2, trzeci ta zimę pierwszy raz był u mnie i przezył bez problemu... nie okrywałam w ogóle.. nawet nie wiedziałam, że mogą przemarznąć... a swojej ceny są warte... w tym roku dokupiłam kilka... ale jeszcze mam chrapkę, tylko są trudno dostępne...
Muszę pokazać zdjęcia bo jeden niedawno rozkwitł i aż odstawiałam taniec szczęścia jak go zobaczyłam...ogromny kwiat, ciemno fioletowy...miał spokojnie ze 20 cm... :)

A za zaproszenie dziękuję, postaram się kiedyś wpaść, bo ciekawi mnie co tam pozmieniałeś :) u mnie też się trochę zmienia i w kółko robota :)
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Jacku, gratuluję wspaniałych kolekcji ;:138
U mnie wszystkie kokorycze rosną między hostami, nawet te kwitnące wczesną wiosną. Nie wiem, czy tak być powinno, ale radzą sobie bardzo dobrze.
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2009, o 15:01

Post »

Piękne są iryski..ja mam tylko parę..z braku miejsca..ale i tak w tym roku marnie mi kwitły):
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”