Moja mała "dżungla" - part III

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
agucha432
500p
500p
Od: 3 lis 2011, o 10:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moja mała "dżungla" - part III

Post »

Aga super ;:138 piekny masz teraz balkonik ;:138 Kwiatuchy cudne, ja zawsze chciałam miec balkon ale niestety nie udało się
Moje doniczkowe Moje storczyki
Sprzedam-wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=67556" onclick="window.open(this.href);return false;
Robótki Aguchy http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=63&t=71851" onclick="window.open(this.href);return false;
karcias
100p
100p
Od: 19 mar 2012, o 23:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

baaardzo fajna ta mata- muszę w taką zaopatrzyć babcię :D urodziny się zbliżają to jej sprawię w prezencie :D

A nie wiem co Ci w kaktusowej doniczce nie pasuje - mnie sie podoba - prosta, gliniana (chyba, że źle widzę :;230 ) - mnie się kojarzy z pustynnym skwarem więc idealnie dla kaktusa :D

werbena wywołuje u mnie zawsze atak śmiechu - ale to przez jeden z seriali :;230 nie znam się na niej kompletnie, chociaż nawet zastanawiałam się czy sobie nie kupić ;:224

a uchwyty na doniczki bardzo fajne - proste i delikatne, ale widać że solidne. Mojej drugiej babci dziadek sam zrobił takie uchwyty - taka z niego złota rączka, kwietnik do ogrodu też jej zrobił - to do dzisiaj się śmiejemy, że blok się dawno zawali a uchwyty zostaną - takie te stalowe profile solidne i grube :;230

Oj co ja zrobię z tym hibiskusem - nastraszyłaś mnie teraz ;:174 bo biurko mam duże ale bez przesady - całego mu nie oddam :;230
pozdrawiam
Karolina
Awatar użytkownika
Chrapka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2011, o 00:01

Post »

Szkoda, ze tak daleko-chętnie wprosiłabym się na kawkę na taki kolorowy balkonik-sama przyjemność posiedzieć w takim otoczeniu :)
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Kontakt:

Post »

Basiu - a przy "okazji" wizyty na suwalszczyźnie - zapraszam ;:108 rano lało to żadna radość z siedzenia ale na słoneczku to i fajnie ;:108
karcias pisze:A nie wiem co Ci w kaktusowej doniczce nie pasuje - mnie sie podoba - prosta, gliniana

no właśnie - prosta gliniana... nie podoba mi się ;:222
karcias pisze:uchwyty na doniczki bardzo fajne - proste i delikatne, ale widać że solidne

bardzo ;:108 doniczka nie wyleci z żadnej strony bo uchwyt ją obejmuje ;:108 no i łatwo się je zdejmuje (razem z doniczkami) ;:215
karcias pisze:Oj co ja zrobię z tym hibiskusem - nastraszyłaś mnie teraz

nie przejmuj się - masz czas ;:224 ja swego na parapecie postawiłam rok temu jako małą roślinkę - więc masz rok na zastanowienie się :;230 bo jak mu podpasują warunki... to nie zarzekaj się, bo on zauroczy Cię kwiatkami i oddasz mu całe biurko ;:172
agucha432 pisze:ja zawsze chciałam miec balkon ale niestety nie udało się

nie masz balkonika???? ja też trafiałam na mieszkania z tzw "rzygownikami" na które nawet nie wychodziłam nigdy, w kamienicy to nie miałam nawet "rzygownika" ale jako punkt najważniejszy w mieszkaniu własnym miał być niemały balkon i od południa :tan
hen_s pisze:Pełne słońce to nie za matą tylko po drugiej stronie

Henryku od razu popędziłam go przesuwać ;:65 znaczy M popędziłam ;:224
Sprawdziłam też dla Ciebie nazwę mego ogrodniczego od wieszaków na doniczki - niestety to nasz taki prywatny, nie sieciówka... Mogę zaproponować Ci zakup i wysyłkę, ale czy to się opłaci to nie wiem...
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
diament
1000p
1000p
Od: 5 gru 2009, o 22:12

Post »

Aga to może pomyśl o jakiś parasolach nad skrzynkami i daszkiem od bocznego wiatru :;230
u mnie w nocy wiało jakieś tornado, myślałam o moim małym Oleandrze co to zaraz ma zakwitnąć i małej Lipce, już widziałam jak wzmagają się z wiatrem :oops: :;230 Nie miałam juś siły się zwlekać na dół ;:185
Awatar użytkownika
Takhisis
200p
200p
Od: 21 wrz 2010, o 23:30

Post »

Powiedz mi co to za takie ładne pstrokate kwiatuszki masz na balkonie ?:)
Co do mocowa - kupowałaś te takie plastikowe? Ja osattnio chciałam też skrzynki za balkon powiesić bo bardzo mi się to podoba, ale.. nie mogę znaleźć mocowań.. a znowu tych plastikowych sie boję, bo jak rąbnie to z 6 to kogoś zabiję, pójdę siedzieć i nie będę pisać na forum, a mama zaleje mi obecne kwiatki :;230
Jeśli chodzi o doniczkę, to nie wiem co od niej chcesz- jest ładna, gliniana... Taka.. swoiska.. i pasuje do kaktusa, ale jak już się tak uparłaś,może metodą wartą polecenia jest decoupe? Maluje się doniczkę farbą akrylową, następnie za pomocą rozcieńczonego vikolu przykleja się barwne elementy chusteczek dekoracyjnych, następnie maluje się lakierem bezbarwnym... Efekt doniczek w internecie są oszałamiające..Szczerze mówiąc sama planuję sobie przyozdobić tak kilka sztuk :)
Ewentualnie jeszcze oblepienie jej bodajże zaprawą i przymocowanie do niej potłuczonych płytek - metoda też opisana w internecie :)
A co do fioletowego anturium - zazdroszczę :D ;:oj
Moje doniczkowce :) http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=52689" onclick="window.open(this.href);return false;
Kupię, sprzedam, wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=55268" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Sprawdziłam też dla Ciebie nazwę mego ogrodniczego od wieszaków na doniczki - niestety to nasz taki prywatny, nie sieciówka... Mogę zaproponować Ci zakup i wysyłkę, ale czy to się opłaci to nie wiem...
Dziękuję, że zechciałaś zająć się tą sprawą. ;:180
Oczywiście nie będę tych wieszaków sprowadzał od Ciebie ale już wiem za czym patrzeć u siebie. Bo ładne i wydają się być trwałe!
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49

Post »

mniodkowa, wreszcie balkonik w pełnej krasie. ;:63
Bardzo ładnie i kolorowo, i ciekawe zaskakujące kompozycje. ;:108
Uchwyty metalowe bardzo fajne, ja mam podobne przy tych dwóch zestawach doniczek.
Co do uchwytów plastikowych, to ja kupowałam takie po 3-3,50 zł, więc dla mnie była to opcja najkorzystniejsza finansowo, a przecież one chyba muszą mieć jakiś atest. :roll: Skrzynki 60 cm maja po dwa uchwyty, natomiast jedna skrzynka 100 cm ma u mnie aż trzy uchwyty. Od lat mam kwiaty na balkonie i jeszcze mi nic nie spadło. :wink:
Inna sprawa, że ja swoje uchwyty zapieram na prętach w balustradzie, bo nie lubię takich skrzynek, które wiszą ukośnie, a tak by było, gdybym ich nie zaparła.
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Anturium fioletowe, no no to teraz czekam na kwitnienie :) dalia wspaniała :)
sylvi
1000p
1000p
Od: 26 sty 2012, o 17:54

Post »

pięknie i kolorowo na balkonie, dalia super :D i ciesz się, że tylko z balustrady doniczki zabierasz, ja mam cały taras odkryty i już nie mam gdzie tego patałajstwa chować więc mokną, dziś też :( zresztą epifile także - swoje co sezon wynoszę na zewnątrz, a i tak nie kwitną ;:223
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Kontakt:

Post »

diament pisze:Aga to może pomyśl o jakiś parasolach nad skrzynkami i daszkiem od bocznego wiatru

no daszek to ja mam, ale tak dziś rano cisnęło od tej strony, że okna musiałam zamykać bo mi wpadał deszcz do domu :shock: ale tornado u Ciebie to nieciekawie... ;:219
Takhisis pisze:Powiedz mi co to za takie ładne pstrokate kwiatuszki masz na balkonie ?:)

już Celinka (trzynastka) odpowiedziała i dobrze, bo sama nazwę znów zapomniałam :;230 tą jedną pstrokatą wypatrzył sam mój M i do tego zapłacił za nią ;:202 całe 2,50 :;230 więc to tak jakby... jego... ja jedynie posadziłam, podlewam, będę pielęgnować itp...
Takhisis pisze:może metodą wartą polecenia jest decoupe?

o właśnie ;:215 nie pamiętałam nazwy, dziękuję - poszukam sobie w necie..
Takhisis pisze:A co do fioletowego anturium - zazdroszczę

ja sobie też :;230 bo dość długo stało i nie wypuszczało nic i pomyślałam, że u mnie to tylko gotowe duże anturia mają szansę życia.. a tu taka miła niespodzianka... tylko na kwiaty pewnie sobie poczekamy dziewczynki...
Takhisis pisze:nie mogę znaleźć mocowań.. a znowu tych plastikowych sie boję, bo jak rąbnie to z 6 to kogoś zabiję,
rapunzel pisze:Co do uchwytów plastikowych, to ja kupowałam takie po 3-3,50 zł,

i słuszna obawa co do plastikowych, bo po 1 - u mnie po 5zł! więc Jagoda masz tam tanio ;:108 a po 2.. w ogóle się nie trzymały... gibały się tak i drżałam cała jak M stawiał na nich doniczkę... jeden podmuch dzisiejszego wiatru i poleciałyby z 3 piętra... te co kupiłam są perfect! polecam, rozejrzyj się w zwykłych większych ogrodniczych...
rapunzel pisze:Bardzo ładnie i kolorowo, i ciekawe zaskakujące kompozycje

strasznie się cieszę, że takiej specjalistce balkonowej podoba się moje dzieło :heja a że kompozycje ciekawe to ja się nie dziwię - na czuja są robione :;230
sylvi pisze: ciesz się, że tylko z balustrady doniczki zabierasz, ja mam cały taras odkryt

no tu ten zamocowany daszek trochę się przydaje, bo przy mniejszym deszczu to akurat nie topi kwiatków

Dziś wywaliłam w kosz kolejnego utopionego storczyka (tym razem tego wielkiego z OBI za 10zł ;:145) po prostu trup, nic nie nadawało się, liście odpadły nawet..., a mówię, że kolejnego bo w tamtym tygodniu w kosz poszło dendrobium i jakiś inny... z takimi sterczącymi liśćmi jak szpadle (Jola też go kupiła w Kauflandzie do odratowania)...
A skoro już jestem przy porażkach - to moja szeflera Biedronkowa nie chce ze mną współpracować - zbieram jej liście i już złapałam na nią takiego nerwa, że to co zostało ODDAM za koszty wysyłki... nie chce u mnie mieszkać to nie trzeba ;:134 oto ona:
Obrazek

Obrazek

oraz moją palemkę, przesadzana była w dużą doniczkę jakiś czas temu ale warunki do zdjęcia ciągle nie sprzyjały więc oto przedstawiam panienkę

Obrazek

a stała sobie kiedyś taka drobinka NA kwietniku ;:224 a teraz PRZY kwietniku... :;230
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Awatar użytkownika
kociara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2011, o 21:37

Post »

Z szeflerami miałam podobnie, tyle, że były obie: zielona i variegata. Palemka bardzo piękny ma kształt,
jest piękna, rozłożysta. Zroślichy też o krótkich międzywęźlach i pięknych wzorkach na listkach.
Agnieszko, ;:63 ;:63 ;:63 ;:63
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

Dorodna palemka ;:224
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2011, o 03:14

Post »

Bardzo fajnie kolorowo masz na balkonie ;:138 . W takich warunkach to aż miło posiedzieć i poodpoczywać przy kawce lub ;:136 . No i zawsze jeszcze sporo miejsca do zagospodarowania :wink: , chociaż jak wystawisz domowe, to może się bardzo szybko skończyć ;:108 .
Mata wygląda bardzo oryginalnie i fajnie; sprawia wrażenie lekkości, a przy tym świetnie spełnia swoją funkcję ;:215 .
Jeśli chodzi o doniczkę, to mnie się bardzo podoba taka prosta i zwykła, a kaktus wygląda w niej bardzo fajnie :) .
Szkoda, że nie układa Ci się z szeflerą, chociaż według mnie wcale nie jest z nią tragicznie. Ja swoją niedawno przesuszyłam (tak,jak wszystko na tym parapecie) i aż boję się do niej zaglądać :oops: .
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Ta palma to chamedora, one dość fajnie u nas kwitną w naszych warunkach:)...ich kwiaty<kulki> utrzymują się nawet parę miesięcy;).

Oj wiosna przyszła i kwiatuszki ruuszyły...widzisz jak czasem jest dobrze kogoś poslłuchać i nie wyrzucać kwiatuchów ;:196 :wit
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”