Gunnera olbrzymia - największa bylina świata.

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
ODPOWIEDZ
x_a-n
---
Od: 15 mar 2010, o 20:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Gunnera olbrzymia - największa bylina świata.

Post »

Tosiak , to co wyhodowałaś to nie gunnera . Chyba ta rącznik pospolity .
miramrocz
50p
50p
Od: 17 sie 2011, o 19:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moja zamarznięta roczna karpa /minus 30 st bez śniegu/ wypuściła z boków małe listki około 3 cm i maja kolce. Obawiam się że to co pokazujesz to nie jest gunnera. Poszukaj sadzonki u amatora ogrodnika widząc starą karpę, ja tak kupiłam sadzonkę, ale trzeba oczyścić korzenie z pędraków bo było ich bardzo dużo i moich znajomych padła, posadzili nie czyszcząc korzeni. Jeśli chodzi o nasiona nie znam nikogo komu by wyrosły. Pozdrawiam Mira
Awatar użytkownika
Tosiak
200p
200p
Od: 28 maja 2012, o 11:16
Kontakt:

Post »

Tak , kurcze chyba macie rację - znów oszukali mnie na allegro ;:202
miramrocz
50p
50p

Post »

Prawdziwa gunnera nawet najmniejsza ma kolce. Ja kupiłam też trzy małe listki z kolcami na łodyżkach w ubiegłym roku. Karpa zmarzła, ale z czterech boków wypuszcza od maja małe listki, jakby nowe sadzoneczki. Te maleństwa też od początku miały kolce jak tylko pokazała się łodyga. Po kupnie należy sprawdzić dokładnie korzenie, często można kupić z białymi pędrakami, które załatwią sadzonkę. Najlepiej kupować tam gdzie widać matecznik i mnie się tak udało. Pozdrawiam Mira
miramrocz
50p
50p

Post »

Moja gunnera pięknie wypuszcza już cztery małe karpy z pod tej znarzniętej, jest około 20-tu listków kilkucentymetrowych. Pozdrawiam fanów Mira
slawek701
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 25 cze 2012, o 09:14

Gunnera olbrzymia

Post »

Witam wszystkich
Od roku posiadam tę wspaniała roślinkę. Zimie przeżyła pod słomą i właśnie mija jej rok jak jest u mnie.
Wody pije dużo i ładnie rośnie. A jak u was przeżyła zimę

Obrazek
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p
Od: 9 sty 2010, o 16:59

Re: Gunnera olbrzymia

Post »

Pod jaką warstwą słomy zimowała? Czy zabezpieczałeś dodatkowo przed wilgocią? No i w jakim regionie ją zimowałeś bo to tez ma znaczenie. :wink:
U mnie też przetrwała ale podmarzła główny pęd obumarł a teraz pojawiły się trzy malutkie odrosty z bocznych oczek, rosną niestety bardzo wolno.
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
slawek701
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Mieszkam w centrum polski miedzy Bełchatowem a Radomskiem
Na zimę gunnerę okryłem słomą która wziąłem od sąsiada dorzuciłem suchych liści i całość przykryłem jeszcze agrowłókniną.
tak trzymałem ja do marca a potem jak były cieplejsze dni to ja co jakiś czas odkrywałem. Oczywiście na noc zawsze była zabezpieczona słoma aż do ustąpienia przymrozków. Teraz leje jej wodę około 200 litrów dziennie. Wodę mam z pompy głębinowej dzięki temu woda jest w miarę czysta no i nie muszę brać z kranu. Teraz aktualnie co tydzień wsypuje jej nawozu ( saletra amonowa)

Słomy dałem dość dużo, prawie metr na wysokość żeby miała ciepło.

Roslinę kupiłem rok temu na allegrooo. zanim ja wsadziłem wykpoałem dół metr na metr i wymieniłem całą ziemie jaka była w srodku . kupiłem torf odkwaszony oraz wrzuciłem od sasiada troche słomy siana odchodów krowich i gnoju. To wszystko zalałem woda az do pełna i jak wsiąkło to dopiero wszadziłem gunere.Mój brat ma gunre w e wrocławiu juz 8 lat i naprawde jest wielka i ładnie rosnie . jak pisałem mam swoja studnie głebinowa wiec wody jej nie załuje wiem ze sa dwa rodzaje gunery i tez miałem watpliwosci ale brat stwierdził ze to jest manicata czyli ta wielka i własciwie szybko rosnie bo ja mam tylko rok
Pozdrawiam
x_a-n
---

Post »

slawek701 pisze:... też miałem watpliwosci ale brat stwierdził ze to jest manicata czyli ta wielka i własciwie szybko rosnie bo ja mam tylko rok
Sławek , porównaj te dwa zdjęcia i napisz , która z roślin na zdjęciach przypomina Twoją gunnerę i gunnerę brata .

Obrazek
Gunnera manicata

Obrazek
Gunnera tinctoria
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
slawek701
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Witaj Amadyn
cieżko mi powiedziec która jest bardziej podobna do gunery mojego brata bo u niego jest strasznie wielka ale patrząc na obie wydaje mi sie ze ta na dole jest podobna do mojej Załaczam zdjecie które zrobiłem wczoraj mojej gunnerze
Pozdro Obrazek
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p

Post »

U mnie ma pokrój jak ta na drugim foto i nie szleje ze wzrostem :roll:
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
slawek701
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Wolno Ci rośnie bo może za mało wody dajesz . Brat ma podłożony wężyk z wodą i cały czas się sączy aby ziemia była wilgotna Moja też nie jest wielka ale na pewno zauważyliście, że też mam wężyk z wodą podciągnięty pod gunnerę.
Pozdrawiam
x_a-n
---

Post »

Na pierwszym zdjęciu '' manicata'' . a na drugim '' tinctoria ''
slawek701
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Witaj Andrzej
Być może masz racje ale one są tak do siebie podobne ze trudno je rozróżnić szczególnie jak są małe.
W końcu już ja zaczynam wątpić czy moja to tez manicata. Bardzo bym się zmartwił jakby to nie była ona
Czasami jak na nią patrze to wydaje mi się, że to 2 w 1 bo liście ma trochę jakby klinowate i trochę jakby owalne :wit
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p

Post »

Tak też sądziłem, giganta się nie doczekam ;:145 z mojej gunnery i nawet obfite podlewanie i nawożenie nic tu nie pomoże :roll:
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
ODPOWIEDZ

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”