Moi zieloni współmieszkańcy - AlfaXIII
doszukałam się opisanych 84 a ile jest odmian? Tego chyba nikt nie wie

Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2
Aniu... grzebię w necie. Znalazłam napisane, że jest 84 opisanych ale gdzie to nie znalazłam ;) Zaczęłam zbierać informacje i magazynować w kompie ale bajzel tam mam nieziemski i bez zdjęć
Samych nazw jest tam z 50-60. A grzebię ciągle. Gorzej, że mam to w różnych językach. Może kiedyś uporządkuję to wszystko 
I wtedy wydam książkę chyba

I wtedy wydam książkę chyba

Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
Fragma... nie otwieram obcych plików to raz a dwa nie podawaj linków aukcyjnych.
Teraz taka której dopasować nijak nie potrafię. Jeszcze szukam ale jak na razie nie wiem co za jedna. Liście jasno zielone. Od spodu leciutko się przebarwia. Mechata nasada liścia. Co ciekawe listki są jakby karbowane na brzegach.

Tutaj też mam problem ale skłaniam się do tego iż jest to |Tradescantia fluminensis 'Albovitata'

Na innym forum znalazłam taką ładną wypowiedź Pszubrata : "Anglosasi nazywają trzykrotkę: Wandering Jew czyli Wędrowny Żyd. Najpopularniejsze trzykrotki to: trzykrotka wężykowata (tradescantia fluminensis), zwana trzykrotką z Rio de Janerio"
U osoby od której ją mam jest prawie cała różowa
Może moja też takich rumieńców nabierze.

Na innym forum znalazłam taką ładną wypowiedź Pszubrata : "Anglosasi nazywają trzykrotkę: Wandering Jew czyli Wędrowny Żyd. Najpopularniejsze trzykrotki to: trzykrotka wężykowata (tradescantia fluminensis), zwana trzykrotką z Rio de Janerio"
U osoby od której ją mam jest prawie cała różowa

Obecnie część się weranduje na balkonie, a że mam maleńki to wszystkie nie wchodzą. Reszta wisi na ścianieBeata703 pisze:Gdzie Ty te wszystkie trzykrotki trzymasz czy one muszą mieć jakieś specjalne warunki.![]()

I następna zagwozdka. Po długich poszukiwaniach doszłam do tego iż może to być callisia elegans syn. setcreasea striata, setcreasea groegeriana. Polska nazwa: Kalizja wytworna.

Ostatnie zdjęcia przedstwia obie podejrzane razem. Widać różnicę w wyglądzie liści.

Ostatnie zdjęcia przedstwia obie podejrzane razem. Widać różnicę w wyglądzie liści.
U mnie nie są w pełnym słońcu. Owszem dużo światła ale rozproszonego. Jednak za mało światła negatywnie odbija się na ich wyglądzie co widać po zimie. Na szczęście szybko dochodzą do siebie po odmłodzeniuBeata703 pisze:A one mogą być na słońcu czy muszą mieć cień![]()