Działka nad Drwęcą - Christin - cz. III

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Gosia123A
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 19:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. III

Post »

Krysiu ;:196 róże masz śliczne,szczególnie te w kroplach deszczu ;:196 ;:63
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ale śliczna ta Gloria Dei , ciekawe jak u mnie zakwitnie , kupiłam ją na jesieni od Przemka i ma ładne pączki .. Inne tez są ładne ale ta ma taki niespotykany kolor .. A u mnie znowu susza i muszę polewać szczególnie te nowo posadzone , Dzisiaj dostałam całą skrzynkę aksamitek i prawie cały dzień je wsadzałam w puste miejsca , Moje w tym roku marnie powschodziły ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
marzena06
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:01

Post »

Krysiu witaj ,przepraszam że cię nie odwiedzałam ale po prostu brak czasu ,u nas też paskudna pogoda deszcz,ciepło a na dodatek pojawiła się na różach mszyca brak słów aby to wszystko opisać-ale Twoje różyczki przepiękne :wit
Kwiat jest uśmiechem rośliny Pozdrawiam Marzena
Moje wątki
Marzenkowo cz.1
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Witaj Krysiu jak zwykle pokazujesz pięknie swoje róże a ta skąpana wkroplach deszczu cudo...
...mnie wymarzło wiele róz a te co zostały chorują ...jedynie miniaturki w donicach trzymają się...
..zaglądam do Ciebie często podziwiając Twój świat kwiatów ale nie wpisuję się...brak czasu... :)
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Krysiu różyczki śliczne, jeszcze nie tak dawno nie wywierały na mnie szczególnego wrażenia były po prostu białe, żółte, różowe i czerowne, no i ich kolce raniły :;230, ale jak naoglądałam się tu na forum tych piękności i mnie dopadła (już w zeszłym roku) różyczkomania. Nie mam ich za dużo, kilka jeszcze nn, bo jak dostałam w prezencie to wsadziłam do ziemi, ale na nazwę oczywiście nie zwróciłam w ogóle uwagi, a lista moich chciejstw wciąż rośnie już kilka zamówiłam (reszte domówię ;:108 ). Pokaż jak możesz proszę, więcej zdjęć Barkarole, bo być może moja to właśnie ona, ale pewności nie mam. Za chwilkę wstawię u siebie w wątku moją czerowną nn jak znajdziesz chwilkę zerknij proszę czy to może być ona czy jest inna. Przycięłam właśnie chryzantemki od Ciebie (które bardzo ładnie się zaaklimatyzowały) tak jak pisałaś i te szczepki wsadziłam do ziemi (użyłam ukorzeniacza) mam nadzieję, że dadzą radę. Powiedz mi Krysiu czy przetacznik się przyjął u Ciebie? Pytam, gdyż pobierając sadzonkę dla Ciebie to, co było takie byle jakie, a miało korzonki też wsadziłam do ziemi i wyobraź sobie, że kwitnie :heja. Zerknij Krysiu na dzwoneczek Pink Octopus czy Ci sie podoba i czy byś chciała, bezproblemowy a uroczy jakby co to mam już dla Ciebie sadzonkę.
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

:wit Krysiu, a ja znów miałam najście drani. Wykończą mnie. Zabrali mi wszystkie solary!!!! A tak było pięknie wieczorem. Dziady!!! Pink Peace chyba i u mnie gości.W pąku identyczna. Musze ją wkleić do wątku. Podobają mi się ciemne róże i takie atłasowe. ;:196
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Piękne zdjęcia róż po deszczu Krysiu.Gożdziki zaczynaja wracać do łask i w kwiaciarnich.Tydzień temu dostałam piękny bukiet na rocznicę slubu od dziewczyny syna właśnie z drobnych gożdzików i stoi do dzisiaj jakby był postawiony prosto z kwiaciarni.Czy kupiłaś nasionka własnie takich cietych gożdzików?Ja nie spotkałam nigdzie takich.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

marpa dzięki. Róże dość dobrze się fotografuje bo same w sobie są piękne i ich wielkość odpowiednia. najgorsze dla mnie maluszki które ledwo widać a tu jeszcze w kadrze trzeba uchwycić ...

Gosia123A lubię robić fotki właśnie po deszczu gdy krople trzymają się na płatkach czy też liściach. Dobrze wychodzą na tle pogodnego nieba i nocą bo ta czerń uwydatnia szczegóły.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

maniusika Janeczko różę Gloria Dei lubię w pąku i chwile po ale w pełni rozwinięta już mnie mnie absorbuje choc wtedy chyba najintensywniej kwitnie - amoże mnie tak się zdaje ... :;230
Nas ostatnio deszcze nie omijają i już nie pamiętam dnia gdy nie padało.

marzena06 witaj. Ja też coraz mniej mam czasu bo tyle się dzieje,że nie wiadomo co najpierw zrobić.
Podobnie jak Ty walczę z mszycami a osytnio z ślimakami bo dopadają do liści dalii - chwila i juz goła. zakupiony preparat zbytnio ich nie kusi, poza tym deszcze szybko rozmywają te granuli.

lora Misiu moje róże na początku sezonu sa piękne ale potem też zaczynają chorować, szczególnie czarna plamistość liści dopada je mimo terminowych opryskó i ich zmienności. Sa piękne i dlatego szkoda mi z nich zrezygnować.

ilona2715 każdy z nas powoli dojrzewa do pewnych tematów więc przyszedł czas u Ciebie na róże.
Wpisałam się za wcześnie ale jutro popatrzę i zobaczymy co to za różyczka choc ze mnie żaden fachowiec. Wszystko od Ciebie żyje i Przetaczniki zakwitają choć prawie nie urosły.
Ja wreszcie wczoraj ostatnie Chryzantemy poprzycinałam i też wszystkie sadze obok - szkoda wyrzucać ale ja bez ukorzeniacza bo nawet w tym roku nie kupowałam.
Jeśli jest potrzeba to używam witaminę B1 bo świetnie zdaje u mnie egzamin.
Z nagrodą to żart a dzwoneczek Pink Octopus mam i jest obsypany pąkami - lada chwila zakwitnie - dziękuję ;:168
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tosia1 Tosieńko u Ciebie z tymi złodziejami to juz plaga.
Ty ciągle doposażasz działeczkę a to kusi. Ja jak sadziłam Hortensje to ludzie mówili - wykopią Ci ale głownie w tym czasie buszowali za złomem.
Teraz też się zdarza choć sporadycznie bo nasze działki są pod koniec terenu i trochę rzeka nas chroni. Zerknę do Ciebie za różową pięknością - piękna i pachnie - same plusy więc warto ją mieć.

malgocha1960 masz rację Małgosiu,że Goździki wracają do łask.
Nasiona mam na działce - sprawdzę i dam znać.
Kwitną jeszcze te pierzaste a także Goździki brodate w rożnych kolorach. U nas tak potocznie mówią na nie "Cegiełki" czemu nie wiem ale też czasami używam tej nazwy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Ale te ostróżki piękne! Moje dzielnie rosną.
Pięknie zakwitły Ci róże. Moje po powrocie z wojaży miło mnie zaskoczyły, zwłaszcza Ingrid Bergman.
Bardzo mi się podoba Westerland u Ciebie. Może sobie sprawię - musze trochę poczytać. Friesia mi niby zmarzła, potem wypuściła, ale jakieś rachityczne gałązki i chyba już nic z niej nie będzie. Może w jej miejsce wsadzę Westerland... :roll:
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na zakończenie weekendu troszkę fotek z oddali

Na tej rabacie połączyłam Hosty, Liliowce i Trawy wieloletnie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kilka ujęć koło stawu
Obrazek

Bobrek trójlistkowy ściele się po tafli wody - to raj dla zielonych żabek i innych żyjątek wodnych.
Obrazek

Pas zieleni po prawej leży nad stawem i rośliny z boku widać na tle tataraku.
jest tam mnóstwo rożnych bylin więc cały czas coś kwitnie.
Kłopotliwe jest planowanie nasadzeń na tak wąskim pasie wokół stawu ale nie chce trawy jak większość ludzi ma na naszych działkach bo to wygodne.
Obrazek

Tojeść kropkowana "Alexander" na tle tataraku
Obrazek

Obrazek

ZŁOCIEŃ MARUNA 'Snowball' na tle ciemnych liści Tojeści orzęsionej 'Firecracker'
Obrazek

I takie błękitnookie maleństwo przycupnęło koło Lobelii wielkiej którą troszkę widać w tle.
Jest to prawdopodobnie Lobelia przylądkowa

Obrazek

Ścieżka oddziela pas zieleni przy stawie od wąskiej rabaty przy płocie gdzie rosną zioła a w dalszej części dalie, piwonie i inne

Obrazek

Nad stawem w głębi działki Hosty, Pysznogłówka, Pięciornik, Krwawnica a w odzie widać liście czermieni błotnej.

Obrazek

Może na tym zakończę dzisiejsze opowiadanie a kontynuować będą w kolejnych wpisach.
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Piękne ostróżki i hosty , u mnie też wszędzie kwitną goźdzki brodate , tez ich lubię bo są niezawodne i długo kwitną w ogrodzie , w tym roku jakos mam mało jasnych a białego żadnego ..czyżby się zapyliły bo sporo jest pstrokatych białych ..Piękna ta malutka przycupnięta lobellia .
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
roza333
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 maja 2010, o 11:30

Post »

Witaj róże masz piękne ,hosty i ostróżki też niczego sobie ;:138
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Krysiu,pięknie wygląda połączenie liliowców z hostami,to jest słoneczna rabata czy cienista,bo nie wiem gdzie liliowce dobrze się czują?
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Krysiu ;:167 zdjęcia - Poezja ;:138 Nacieszyłam oczy ;:196

Krysiu, a w jakim kolorze masz pysznogłówki :?: Poszukuję różowej :lol:
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D