Pomidory - choroby i szkodniki - cz.6

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Aniusia
50p
50p
Od: 18 mar 2012, o 11:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.6

Post »

Dostałam od znajomej trochę środka na mszyce BI 58 do oprysku śliwki.Mam pytanie,czy mogę tym środkiem opryskać też pomidory,bo też jest na nich trochę mszycy.Jeżeli tak to w jakich proporcjach.Nigdzie nie mogę znaleźć,czy można stosować przy pomidorach.
Nie oglądaj się za siebie-może Coś właśnie Cię dogania.
Hania_wroc
200p
200p
Od: 30 maja 2011, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

monika, Dakhar Wy chyba wiecie czego nie ma u mnie w ogrodniczym :)

Kupiłam Signum 33 WG, bo to akurat było, a przeczytałam u kogoś w tabelce (w części 5 link do postu z tabelką pisaną ręcznie, może autor będzie wiedział o co chodzi :D ) , że też jest i na ZZ i na szarą pleśń, przed którą ostrzegł mnie forumowicz. Jeszcze nie pryskałam ...
Awatar użytkownika
dorkosa
200p
200p
Od: 23 lut 2012, o 22:08

Post »

Moje koraliki ładnie zawiązują owoce, ale mają zieloną piętkę (tak właściwie to 1/4 każdego pomidorka jest ciemnozielona).
Wczoraj opryskałam siarczanem magnezu. Czy powinnam im jakoś jeszcze dogodzic? Czy powtórzyc oprysk, a jeśli tak, to kiedy?
Rosną w gruncie lub donicach pod chmurką, pod nogami obornik koński. Raczej nie wykazują żadnych braków.
Pozdrawiam, Dorota
Moje pupilki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=60009" onclick="window.open(this.href);return false; Wymienię, kupię, sprzedam: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=59803" onclick="window.open(this.href);return false;
Przepraszam, ale nie działa u mnie klawisz 'alt+c'
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Haniu, to ja zrobiłam tę tabelkę w 2010r. Walczyłam wtedy ze skutkami po powodzi i szukałam preparatu, który dałby odpór nie tylko zz i alternariozie ale i szarej plesni - za jednym zamachem. Stosowałam Signum 33wg (tanosu nie sposób było wtedy dostać), pomidory uratowałam ale i tak szara plesn zdziesiątkowała mi owoce . Jednak najskuteczniejszy okazał się Tatoo, niestety wycofano go, w zamian jest podobno wprowadzony INFINITO- tego już nie miałam okazji sprawdzić bo już w Polsce bywam tylko jesienią i zimą
Tabelkę wrzuciłam na forum, coby pomóc niektórym forumkom. By w sklepie nie wciskano nikomu kitu, że preparat, którego chcą się szybko pozbyć, jest lekiem akurat takim którego potrzebujemy.
Aniusia, Bi 58 to swiństwo, nie stosuj tego preparatu - dozwolony jest tylko na szkodniki zbożowe- bardzo szkodliwy dla pszczół, karencja aż 21 dni- znowu cos komus wcisnęli w ogrodniczym.
Pozdrawiam! Gienia.
winterek
500p
500p
Od: 8 lis 2010, o 21:17

Post »

Haniu,

Masz tu etykietę, powinna pomóc :

http://www.agrecol.pl/charakterystyka/S ... Ulotka.pdf

Było już tu o tym, że to środek mocno toksyczny, ale który nie jest ?
protioko
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 21 cze 2012, o 18:10

Post »

Hania_wroc
Signum 33 WG domyślam się że na pomidory pod osłonami, skoro była mowa o szarej pleśni. Nie jest to środek typowo na zz, zdecydowanie lepszy na ochronę pod osłonami niż w gruncie z racji szerszego spektrum. Dobrze zwalcza szarą pleśń i alternariozę. Jeżeli na pierwszy zabieg, to lepiej zastosować Ridomil, Pyton Consento, Mildex czy chociażby Tanos. Strobiluryny np Amistar czy Signum są dobre na alternariozę na zz już nie. Signum ma też w składzie boskalid, który działa podobnie jak mankozeb, zabezpiesza przed wnikaniem zarodników grzyba, nie jest to jednak demon na zz.
Awatar użytkownika
krismiszcz
500p
500p
Od: 20 cze 2011, o 20:47

Post »

forumowicz o przepraszam kilka dni temu w pracy przeglądałem wątek, trafilem na Twój post gdzie zaczynał się "Nie polecam Amistaru" i dalej treść o zmianie składnika i cały dzień nie dawało mi to spokoju aż sobie przypomniałem o tym Amistarze zmieszanym i dlatego napisałem.
Jeszcze raz zwracam honor ponieważ nie widziałem posta na który odpowiadałeś ;-)

Nic nie wiem na temat klubu oraz nikt nie proponował mi członkostwa. ;:170
protioko
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 21 cze 2012, o 18:10

Post »

gienia1230
Jeżeli chodzi o Tattoo to jest to chlorotalonil (Gwarant) + propamokarb (Pyton Consento, Infinito) więc można zrobić we własnym zakresie. Co do szarej pleśni to jednego roku u mnie było tego dziadostwa sporo, pomógł Teldor.
Awatar użytkownika
Aniusia
50p
50p
Od: 18 mar 2012, o 11:37

Post »

gienia1230
Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź,na pewno nie będę tym pryskać.
Nie oglądaj się za siebie-może Coś właśnie Cię dogania.
Hania_wroc
200p
200p
Od: 30 maja 2011, o 11:21

Post »

gienia1230, winterek, protioko pomidory są w gruncie, wiem, że to środek bardziej pod osłony, ale nic innego nie znalazłam. Tanosa nie sposób dostać. Pierwszy oprysk był Mildexem, ten będzie drugi. Etykietę czytałam wcześniej, bo musiałam wiedzić czy ma coś innego niż Mildex :)

W zeszłym roku moje Koraliki nie widziały grama oprysku, a w tym już d 3 się szykuję ;:145 .
Dhrakar
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 11 cze 2012, o 18:02

Post »

a powiedzcie mi tylko, bo caly czas sie zastanawiam, kiedys wrzucilem foto w ktorym listki w malinowkach (tylko w malinowkach w krakowskich wczesnych i krakusach wszystko ok) zawijaja sie w "rurki" no i ten stan nie ustepuje, minely juz chyba z 3 tygodnie a listki caly czas pozwijane, niekiedy mniej, niekiedy bardziej ale caly czas, sadzilem ze jest to jakas nadwyzka, ale chyba po 3 tygodniach i wielu ulewnych deszczachten stan powinien chyba ustapic, moze jednak to jakis niedobor ??

Fotki sa stare, ale chodzi caly czas o te same pozwijane listki

Obrazek Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Krystyna551
200p
200p
Od: 6 lip 2011, o 10:54

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pytanie do Ani Kozuli: to są pomidorki 37 z ostatniej akcji. Do czasu wysadzenia do gruntu były ładne. Sadziłam z kwiatkami. Tydzień po wysadzeniu zasiliłam roztworem saletrzaku. Pryskałam przeciw zarazie Mildexem, Curzate i dzisiaj Acrobatem. Dodałam też magnez i florowit do oprysku. Czubki są skręcone i kruche. Jak ratować Twoje pomidory Aniu?
pozdrawiam:)
Krystyna
Awatar użytkownika
amma
100p
100p
Od: 31 maja 2012, o 22:16

Post »

dorkosa

Twoje koraliki z zieloną piętką domagają się potasu. Podlej krzaki potasem np. siarczan potasu -2 łyżki stołowe na 10 l wody. Dużo potasu ma również Magiczna Siła -27%.
W czasie owocowania i wybarwiania owoców należy stosować nawozy potasowe i wapniowe.
Dhrakar
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 11 cze 2012, o 18:02

Post »

Ja wlaśnie przeprowadzilem eksperyment i podlalem swoje pomidory magiczna sila, zobaczymy co sie stanie jak sie polepszy to znaczy, ze mialy braki jak pogorszy znaczy, ze przesadzilem. Jak to sie mowi do odwaznych swiat nalezy :D:Dd
Awatar użytkownika
amma
100p
100p
Od: 31 maja 2012, o 22:16

Post »

Dhrakar

A jakie masz te pomidorki ? Kwitną już ? a jeśli to które piętro?. "Magiczna Siła" ma dużo K , jest dla starszych pomidorków niż Twoje , bo na fotce wyglądają raczej na jeszcze nie kwitnące i nie potrzebują tyle potasu.Może eksperyment się powiedzie .
pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”