Mahonia pospolita

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
cynia
200p
200p
Od: 26 lis 2008, o 00:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mahonia

Post »

Bardzo egzotycznie...
I to jest własnie urok krzewów zimozielonych. :D
Pozdrawia cynia
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moja mahonia kwitnie co roku, ale niestety nie zawiązuje owoców. Może zależy to od odmiany?
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
bukjan
200p
200p
Od: 26 paź 2009, o 15:08

Post »

Miałem taki sam problem z ostrokrzewem i na forum pouczono mnie, że mam krzew odmiany męskiej i potrzebny jest krzew żeński. Może to samo jest z mahonią. Chłopa jej trzeba jak mawiał Max w Seksmisji :D
_fox_

Post »

Ja zaczynałem od jednego krzaczka i nasion zawsze było do bólu, a więc trudno jednoznacznie powiedzieć że potrzebny on i ona :;230 Taką samą sytuację mam w tej chwili z jałowcami, no ale w tym przypadku to tylko jedno ma szyszkojagody a drugie tylko kwitnie rozsypując dookoła pyłek :) i też dojrzałych nasion bardzo dużo :)
Awatar użytkownika
vojtekk1993
50p
50p
Od: 22 maja 2012, o 19:50

Post »

Witam
Chciałbym dowiedzieć się więcej na temat pielęgnacji tej roślinki
Jesienią posadziłem ją do gruntu i w zimie postanowiła zakwitnąć

http://photos.nasza-klasa.pl/24447983/3 ... 37768.jpeg

Pomimo okrycia cała przemarzła i niedawno wypuściła listki

http://photos.nasza-klasa.pl/24447983/5 ... 3cf67.jpeg

Czy wymaga zasilenia nawozem przed zimą ?
Ignorancja może być skorygowana przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Machonia Pospolita

Post »

vojtekk1993 pisze:cała przemarzła i niedawno wypuściła listki
Trochę niekonsekwentnie; ale rozumiem. Dwie podstawy o mahonii- sadzimy w cieniu(słabe korzenie i upalne słońce może ją ususzyć) i osłoniętą od wiatru(zimozielona- wiatr wysusza liście- Twój objaw). Naturalnie, ziemia żyzna(z powodu korzeni). Nawozić kompostem- więcej tu : http://www.ibro.pl/Pliki/wynik.php?id=5 ... p_srch_res a sztucznie? nawozem wieloskładnikowym, niezakwaszającym- np. do winorośli.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Re: Mahonia Pospolita

Post »

A tu masz wątki na forum dotyczące mahonii
beacia41
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 31 lip 2012, o 14:43

Re: co to za krzak?

Post »

serdecznie dziękuję za odpowiedź ale w związku z tym mam jeszcze jedno pytanie - doczytalam się że owoce mahonii są jadalne, czy ktoś juz je próbowal? i kiedy? bo doczytalam że dojrzewają we wrześniu a te na moim krzaczku juz są ciemne. Czekac do września, października ze zrywaniem czy juz teraz zrobic jakiś dżemek?
Awatar użytkownika
Plumi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2011, o 14:53

Re: co to za krzak?

Post »

No dżemiku to raczej nie zrobisz,owoce są jadalne owszem,ale muszą być naprawdę dojrzałe.
Ale w smaku są kwaśne,nadają się najlepiej jako dodatek do wyrobu wina,albo galaretki.
Kwiaty to resztki Raju.
Marek Podlaskie
200p
200p
Od: 26 sie 2012, o 14:12

Post »

Witam. Ja również dziś posadziłem mahonię. Nie wiem, czy się przyjmie, ale była kopana na likwidowanych ogródkach. Strasznie ciężko było wykopać roślinkę. Posadziłem trochę w cieniu, ale na słabszej glebie pisakowej. Roślinki zakopywałem dość głęboko. Czy jest szansa na przyjęcie? A kilka posadziłem, na lepszej glebie, ale tam jest prawie cały dzień słoneczko więc chyba to był błąd?
Fajny kwiatek i pszczółki chyba lubią mahonię. Ale czy coś będzie na wiosnę, dam znać. :D
kalopanax
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 29 sty 2011, o 22:13

Post »

Mahonia nie lubi przesadzania
Przytnij ją mocno
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Kalopanax dobrze radzi, przytnij bo osłabiony przesadzaniem system korzeniowy nie zdoła utrzymać całej rośliny. Ucięte tegoroczne pędy możesz od razu w domu rozmnożyć.
Po cięciu pewnie nie zakwitnie ale ma większe szanse na przyjęcie w nowym miejscu. Te posadzone na słonecznym stanowisku musisz podlewać, zwłaszcza latem.
Ja swoją machonię trzy lata temu cięłam bardzo drastycznie bo za bardzo się rozrosła, już pomału zaczyna dorastać do poprzednich rozmiarów.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Przed zimą nie tnij tej mahonii, do ukorzenienia potrzebuje nadziemnej części, byle nie nadmiernie rozrośniętej w stosunku do korzenia.Wtedy można nieco zredukować.Zostaw jak jest, zobaczysz wiosną gdzie wybijają pędy i ewentualnie przytniesz wtedy.Zimozielone tnie się wiosną lub późnym latem.
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

Comcia ma rację. Po przesadzeniu roślina ma zachwianą równowagę między korzeniami i częścią nadziemną. Koniecznie trzeba przyciąć część nadziemną i to teraz a nie jak ruszą soki. Najstarsze pędy wytnij w całości, pozostałe może trzeba skrócić ale trudno poradzić nie widząc krzaka. W pierwszym roku może słabo rosnąć ale powinna się przyjąć. Zadbaj o wilgoć do mrozów, to bardzo wazne.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Roślina zimozielona nie wchodzi w stan zimowego spoczynku, soki krążą w zimie, zwalnia tylko nieco metabolizm.Idealnie byłoby bez przycinania posadzić sadzonki do donicy i postawić w chłodnym, względnie jasnym miejscu zabezpieczonym przed mrozem.Roślina należy do trudno ukorzeniających się i wykopywana jesienią powinna być sadzonkowana w doniczkach do czasu ukorzenienia.Odrosty kopane wiosną można posadzić od razu w grunt w cieniste miejsce.Po ukorzenieniu ewentualnie przesadzić z bryłą ziemi w jaśniejsze nieco miejsce gdyż wtedy lepiej kwitnie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”