Kwestia drzew szczepionych

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Marek-BB
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Kwestia drzew szczepionych

Post »

Kupiłem dziś kosodrzewinę i jodłę balsamiczną. Sprzedawca zapewniał że są szczepione i nie urosną duże.
Jak to jest z tym szczepieniem. Kompletuje takie małe drzewka na niewielki skalniak przy chodniku z obu stron i nie chciałbym niespodzianki za kilka lat, bo ciężko będzie usunąć takie drzewka jeśli korzenie się rozrosną i jeśli wejdzie wszystko na chodnik to będzie załamka. :(
Czy rozstaw pół matra wystarczy?
DarekRz

Re: Kwestia drzew szczepionych

Post »

Są różne odmiany kosodrzewiny. Jak kupiłeś Mops to będzie mała i zwarta, a jak nie wiadomo jaką to może być wielkości normalnej kosówki - jak w Tatrach - ok. 1,5 m szerokości i wysokości. Jodła balsamiczna? Gatunek dorasta do 20 m. Odmiana mini czyli "Nana" może rzeczywiście być malutka: 0,5 m wysokości 1 m szerokości. Samo szczepienie nic jeszcze nie znaczy - zależy na czym i jaka odmiana.
Awatar użytkownika
Marek-BB
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Nana, Piccolo, Kiwi... grzebie w necie i takie gatunki znalazłem. Po 10 latach średnica ma nie przekraczać 0,6. Kosodrzewina też ma barzdo wolno rosnąć. Niestety ludzie często nie znają gatunku, ale zapewniają że to karłowa forma i baardzo wolno rośnie. Nie mam rozeznania w tym temacie, muszę zaufać sprzedawcy zatem i zaryzykować :(
Pytanie czy tego typu drzewka można w najgorszym przypadku podcinać z boku jak tuje, czy mogą "zdziczeć" i będzie problem.
DarekRz

Post »

Nie wiem jak z jodłą, ale sosnę możesz ograniczać we wzroście i zagęszczać przez obcinanie lub obłamywanie w połowie młodych, jasnozielonych pędów, gdy są w takim stadium
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”