sam nie wiem w tym roku na pewno wszystkiego na parapetach nie zmieszczę więc będe kładł na stołach niedługo zyskam kilka parapetów ale do tego czasu trzeba przetrzymać niektóre stoją na tarasie (te które wolą mocne słońce) niektóre na zacienionym balkonie i kilka na ogródku te które juz uwielbiają takie hardcory np oliwka
Ludzie, cytryny, mandarynki ,cytron itd uwielbiają słońce.
Moje kilkuletnie co roku jak się tylko ociepli i wcale nie w maju bo już w kwietniu wywalam na zewnątrz.
Na początku w cieniu, potem w pełnym słońcu stoją prawie do przymrozków.
Zauważcie,że te rośliny w krajach o ciut cieplejszym klimacie w gruncie rosną cały rok.A przymrozki i śnieg i tam się zdarzają, więc nie chuchajcie tak na nie.W tej chwili cytryna już mi obficie kwitnie.
To samo z oliwką,stare drzewa oliwne są nie do zdarcia,zobaczcie gaje oliwne.
Kawa, fakt, humorzasta jest, nie wiadomo co lubi.
Granatowiec również jest bardzo łatwy w uprawie i szkodniki prawie go nie ruszają ,to samo z laurem.Obydwa uwielbiają słońce.
Moja cytryna była kiedyś "dostana" jako sadzonka do ukorzenienia z owocującej.
Tak,że bardzo szybko jej poszło, ukorzeniła się ,kilka liści puściła i chyba od trzeciego roku już regularnie owocuje.
W ub. roku miała bardzo dużo owoców, tak,że kilka oberwałam, bo szkoda mi było rośliny.
owoce wyglądają ciekawie, są duże, ale mają grube skóry i mało miąższu ,tak ,że traktuję je tylko jako ozdobę.
Ale zapach owocu pozostaje.
masz na 3 stronie na dole:). dziś polowałem na limonke na targu, ale nie miałem czasu, już 2 dzień nic nie sadze:( czuje sie źle z tego powodu. Ale jutro przyjeżdża mi arbuz złocisty:) 4 po 0,5 , jeden zdoniczkuje, drugi na pewno poleci w ogródek