Witam w ogrodzie u Aguniady cz.8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Witam w ogrodzie u Aguniady cz.8

Post »

Jaka róża jest drapakiem? Taka, która wypuszcza pojedyncze dlugie pędy?
J.Cartier faktycznie wyjątkowo zwarta, kompaktowa - pokrojem idealna do Ciebie... Jeszcze raz nie_dziękuję ;:196
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tak ;:108 rozyca takich sobie wypusci 5-6, do tego z mala iloscia lisci - wyprodukuje kwiaty na gorze i ma z glowy :twisted: Nie lubie tak - nie mam nic przeciwko kwiatom na gorze ale krzaczek ma byc zgrabny z duza iloscia zielska. Abraham jest wlasnie taki drapakowaty ... a juz mnie Pastellka-Maja ostrzegala i mowila, ze mnie sie podobac nie bedzie - no i miala racje, bo mnie wkurza. Takie roze sa dobre jak je sie sadzi daleko i to w drugiej-trzeciej lini nasadzen.
Awatar użytkownika
Rozanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lut 2009, o 13:19

Post »

Agunia, byłam u Ciebie, byłam. :D Tylko nie zawsze się odzywam. :wink: Czasem mi po prostu słów brak, jak widzę tyle piękności. ;:215
Dołączę się do zachwytów nad Cartierem. Dla mnie to jedna z piękniejszych róż. Uwielbiam te upakowane płatki i to, że się nie kładzie po kątach.
Najdziwniejsze jest to, że kilkakrotnie mi marzła i odbijała od zera. A tej dziwnej zimy przetrwała w całości i teraz wypuściła długi pęd na którym szaleńczo kwitnie. :shock: Trochę mnie irytuje za ilość liści :;230 bo kwiatów czasem nie widać. Oskubuję ją zatem, żeby wystawały nad ten gąszcz. Świetna róża na pierwszy plan, ładniejsza od okrywówek!
Powiadasz, że u Ciebie dużo wilczomlecza, u nas się niestety nie pojawił, a czatowałam na niego? A po ile go kupowałaś? Może poproszę brata, żeby się rozejrzał po Wawie.
Stadtmusikanten szkoda bardzo, mój Friendship też padł. ;:223 Żadna pomarańczopodobna mi nie przetrwała. :(
U moich sąsiadów też Iwa padła i to właśnie teraz, nagle. O co chodzi? Może jednak przemarzły, bo to aż niemożliwe żeby u wszystkich załatwiły ją mrówki. Chyba, że to ta sama ekipa mrówek specjalizująca się w wierzbach. :;230
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Aguś, cudne te Twoje różyce, kilka absolutnie urzekających ;:170 S. Kneipp, Cinderella, Garden of Roses..renesansowe..to moje klimaty w 100 procentach ;:215 Widok ogólny na oczko i rabaty - piękny ;:180 Zakątek z wyłaniającą się ławeczką w tle..bezcenny. Pięciorniki mają u Ciebie chyba ponad metr ;:oj Moje tnę zawzięcie na kulki, może powinnam dać im spokój..? ;:224 Miłego dnia :wit
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
x-ag-a
---

Post »

Jula, J. Cartier nie robi numerów i rośnie zwartym krzaczkiem... mnie co prawda badylki nie przeszkadzają, ale faktycznie takie pojedyncze sztuki z kwiatem na końcu nie są powalające. Abraham jest drapakowaty? Kurczę, muszę pod tym kątem zacząć też oceniać róże...
Ewa, aż mi się wierzyć nie chce, że kolejna osoba ma problem z Iwą - u wszystkich identyczne objawy... ja się zatem nie będę zastanawiać, tylko pozbywam się jej - trudno. Róże muszę u Ciebie koniecznie zwiedzić, bo po tym co czytam, mamy podobne upodobania i preferencje co do upakowanych kwiatów :)
Wilczomlecza kupowałam w Al. Krakowskiej - może brat Ci kupi? czy ja mam sprawdzić?
Kasiu, witaj :) kolejne róże nam zakwitają a my chodzimy szczęśliwsze :) Mnie dziś zachwycił kwiat Gentle Hermione - piękny, a jej zapach godny francuskich, subtelnych perfum... Co do pięciorników, to ja praktycznie swoim usuwam suche kwiatostany wiosną i to wszystko, ewentualnie lekko koryguję pokrój... są już duże z ogromem kwiecia :) Pashmina - myślę o niej wciąż :)

Zapraszam na różany wernisaż i przechadzkę:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Aguniu wierzba Iwa padła mi dwa lata temu, jako dziesięcioletni krzew.
W tym roku Hakuro Nishiki, a w ubiegłym roku piękna Karagana Syberyjska.
Nie będę już sadziła szczepionych krzewów, nie mam do nich szczęścia. :wink:
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aguś,piękne zdjęcia,nawet słoneczko świeciło,a u mnie od poniedziałku pada nieprzerwanie.Jestem dzisiaj w podłym nastroju,bo nie żyje kolejny syna kolega.
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Litości dwa dni nie miałam czasu a tu w każdym wątku tyle stron ;:202 już nie czytam tylko oglądam i jestem w zachwycie i od razu chce mi się biec do ogrodu i zobaczyć co nowego u moich różyczek. ;:oj ;:65 ;:215

Powiedz mi co to takiego bo wygląda mi na siewki róż ale może się mylę?
Obrazek
x-ag-a
---

Post »

Majutek, ja też nie nadążam... wchodzę, oglądam, rzadko piszę - nie mam czasu, a wątki pędzą jak szalone! Sadzonki to cleome... dopiero teraz trochę ruszyły do góry i dobrze, bo przecież mają być wysokie :)
Małgosiu, zmartwiłam się... wypadek?
Teresko, doradź, czy mam wykopać tą moją wierzbę? gałązki, wszystkie, są żywe... Przykro mi z powodu Twoich drzewek :(
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34

Post »

Aga, niedawno napisałaś coś o zamykaniu pokoi w ogrodzie (chciałam nawet zacytować, ale nie mogłam znaleźć) i bardzo, bardzo Ci dziękuję za to zdanie ;:196
Po prostu błysk - i zrozumiałam, o co chodzi :D
I już wiem, jak będzie u mnie - od razu 3 nowe pokoje :heja
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Aguniu moje drzewka padły w pełni sezonu, kiedy były obsypane liśćmi, podobnie, jak Twoja wierzba Iwa, więc nie z powodu mrozu.
Nie wiem Kochana, co mam Ci doradzić, ja swoje wykopywałam bez zastanowienia, a może powinnam dać im szansę? :wink:
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Aguś, Gentle Hermione piękna ;:215 Wszystkie słodziaki, już tworzę w głowie nowe rabatki.. ;:224 Tylko z zakupami musze poczekać bo spłukana jestem jak mój taras po dwudniowym deszczu :D
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
nirali
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2011, o 12:20

Post »

Aguś ale rewelacyjne ujęcia i treść na nich konkretna!
I jak tu teraz na spanie wyruszyć ;:oj
Zapytam o różyczkę PAPA M czy masz jej ujęcie z góry bo piękne ułożenie płatków widzę.
Pozdrawiam Kasia.

niralowy ogród
x-ag-a
---

Post »

Kasiu, ja po napatrzeniu się na forumowe zdjęcia róż, miewam różane sny - często :) Papę M. sfotografuję Ci dziś z lotu ptaka - ma zjawiskowo piękny kwiat, aksamitne płatki, głęboki kolor i zniewalający zapach - waro ją mieć :)
Robaczku, wiem co czujesz - ja też jestem spłukana, a róż, które jeszcze chciałabym mieć, dużo... nic to, będzie kolejne zamówienie jesienią lub wiosną. Nie można mieć wszystkiego na raz, bo fajnie jest mieć o czym marzyć :) Gentle Hermione jest faktycznie przepiękna, bardzo subtelna przy tym. Gratuluję zakupu Iceberg ;-)
Teresko, ciągle się waham co do tej wierzby, bo wiem, że tak rozrośniętej, z grubymi już na górze konarami, nie kupię... hodowałam i pielęgnowałam ją już tyle lat, że zwyczajnie jest mi jej szkoda.
Gajowo droga, cieszę się, że rozumiesz o co mi chodzi w kwestii zamykania pokoi :) (ale czy na pewno, czy się ze mnie nabijasz? ;-))... ja sobie wyobrażam pewne przestrzenie w ogrodzie jako zamknięte, albo nie do końca otwarte... czyli mówiąc wprost, zmierzam sobie z salonu do sypialni, widzę uchylone drzwi, ale nie widzę co za nimi się mieści :) W ogrodzie dążę do tego, żeby nie wszystko było widoczne jak na patelni, żeby niektóre jego części stanowiły pewną niespodziankę, żeby trzeba było tam dojść i dopiero zobaczyć co tam rośnie :) Wiem, że to może brzmi dziwnie, ale tak widzę ogród oczami swojej wyobraźni. Do osiągnięcia tego efektu potrzeba lat, ale grunt, że wiem, czego sama od siebie i ogrodu oczekuję.

Miłego dnia! Kurczę, u nas znowu bura szmata na niebie i pogodowa kiszka :(
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Wczoraj w ogrodniczym dowiedziałam się że drugi rok panuje jakaś choroba niszcząca wierzby, podobnie jest z jałowcami. Bardzo dużo wyginęło bez, wydawałoby się, wyraźnej przyczyny. Jak zapytałam jak sobie z tym radzić to facet wzruszył ramionami i powiedział że tak bywa a wierzby nie są drogie i trzeba kupić nową. Ponadto wierzby typu np Hakuro nie są długowieczne. Średnio 7-10 lat i trzeba odnawiać.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”