Petunia z nasion Cz.1
Re: Petunia z nasion
Ależ kaaasia sie rozpędziłas tyle siewek masz gdzie to posadzic
- Silvia_pl
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 19 lip 2011, o 08:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy to sa 4 sadzonki na skrzynkę czy mnie oczy oszukują?!
Rany jakie krzaczory!

Rany jakie krzaczory!

Silvia_pl
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 10 cze 2012, o 17:03
Dorotak - nie, nie miałam co z nimi zrobić. "Mały" naddatek bez problemu rozdałam 
Siałam pierwszy raz i nie byłam świadoma takiej plagi
Łącznie miałam ich ponad 160 a na swoje balkony potrzebowałam aż 24
Za rok może tak mnie nie poniesie
Silvia - tak, 4 na jedną skrzynkę 80cm. Nie wiem czy nie za gęsto ale na razie każda ma swoje miejsce.
Już wiszą na balkonach. Mam nadzieję, że szybko zaczną spływać i kwitnąć.
Widzę, że niektóre są inne - tak, jakby stojące. Ale zobaczymy jak dalej się będą rozwijać

Siałam pierwszy raz i nie byłam świadoma takiej plagi

Łącznie miałam ich ponad 160 a na swoje balkony potrzebowałam aż 24
Za rok może tak mnie nie poniesie

Silvia - tak, 4 na jedną skrzynkę 80cm. Nie wiem czy nie za gęsto ale na razie każda ma swoje miejsce.
Już wiszą na balkonach. Mam nadzieję, że szybko zaczną spływać i kwitnąć.
Widzę, że niektóre są inne - tak, jakby stojące. Ale zobaczymy jak dalej się będą rozwijać
-
- 0p - Nowonarodzony
Kwitną mi!! Kwitną!!
Hurraaaa
Jutro wrzucę zdjęcia. Mam już 4 kwiatki i bardzo dużo pąków - pewnie lada dzień będą kwiatki
Hurraaaa

Jutro wrzucę zdjęcia. Mam już 4 kwiatki i bardzo dużo pąków - pewnie lada dzień będą kwiatki
Loki dopatrzyłam się czarnych plamek na liściach Twoich kwiatków. Tak się składa, że na moich zadomowiły się małe czarne muszki i złożyły jaja co daje małe ciemne plamki - nie wiem czy u Ciebie to samo czy też nie, ale może wiesz co to za szkodnik i jak go zwalczyć by mi nie zniszczył roślinek?
-
- 0p - Nowonarodzony
Piękne te Wasze petunie, szczególnie doroty dwukolorowe.
Moje rosną jak na drożdżach.

Ale miałam chyba jakieś oszukane nasiona bo część z petuni, która miała być zwisająca wygląda tak:

Myślicie, że jest szansa, że zaczną zwisać? Bo jak nie to muszę przesadzić je w inne miejsce. Marzyły mi się takie zwisające z balkonu a tu taka niespodzianka...
Moje rosną jak na drożdżach.

Ale miałam chyba jakieś oszukane nasiona bo część z petuni, która miała być zwisająca wygląda tak:

Myślicie, że jest szansa, że zaczną zwisać? Bo jak nie to muszę przesadzić je w inne miejsce. Marzyły mi się takie zwisające z balkonu a tu taka niespodzianka...
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 6 maja 2011, o 22:06
Śliczne kwiatki. Ja muszę się zmotywować i porobić zdjęcia w końcu.
Maksia - wydaje mi się że u Lokiego to są nasionka wysypane. Ja też je kiedyś wzięłam za jaja "czegoś"
Kasia - jest szansa, jak będą dłuższe. Co ciekawe u mnie najładniej zwisają te w wiszących doniczkach, te w skrzyneczkach zawsze bardziej w górę rosną. Może trzeba by je troszkę przechylić?
Maksia - wydaje mi się że u Lokiego to są nasionka wysypane. Ja też je kiedyś wzięłam za jaja "czegoś"
Kasia - jest szansa, jak będą dłuższe. Co ciekawe u mnie najładniej zwisają te w wiszących doniczkach, te w skrzyneczkach zawsze bardziej w górę rosną. Może trzeba by je troszkę przechylić?
-
- 200p
- Od: 12 lut 2012, o 16:19
W końcu i ja się zebrałam ze wstawieniem....

Uploaded with ImageShack.us

Ta biała jest przeogromna,na zdjęciu tego za bardzo nie widać, ale takiej jeszcze nie miałam.

Ta biała jest przeogromna,na zdjęciu tego za bardzo nie widać, ale takiej jeszcze nie miałam.
Iwona
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
@ Maksia ? Oewelia ma całkowitą rację, te czarne kuleczki to nasionka lnicy marokańskiej, która dzieli skrzynkę z petuniami (petunie są po prawej, lnica po lewej ? i chyba i jednym i drugim to towarzystwo odpowiada, bo kwitną jak najęte).
A poniżej kolejne fotki:

Pozdrawiam!
LOKI
A poniżej kolejne fotki:

Pozdrawiam!
LOKI
W takim razie ktoś ma pomysł co to są za czarne muszki które żyją sobie na petuniach? No i oczywiście jak je zwalczyć... ???