Żywopłot z lilaka(bzu!)

Drzewa ozdobne
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Żywopłot z lilaku - bzu

Post »

Na początek poczytaj tu:
- Lilak na żywopłot ?
- Bez lilak - nie kwitnie, co robić?
- Lilak - cięcie
A na koniec tu:
- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=33&t=12029

Ale najpierw koniecznie zastanów się nad tym, czy nie lepiej zatrzymać coś, co już urosło, niż czekać lata na wyrośnięcie nowego. Owszem, trzeba się trochę napracować, żeby ładnie wyglądał i zdrowo rósł, ale z młodym tez trzeba się napracować :)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
MsJutka
100p
100p
Od: 5 maja 2010, o 23:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Żywopłot z lilaku - bzu

Post »

Bardzo dziękuję za odpowiedź, :) przepraszam,że założyłam nowy temat, ale szukałam wcześniej czy jest coś na ten temat i widocznie moja ślepota nie zna granic bo nie zauważyłam tamtych co mi przesłałaś... :roll: Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
bogdan51
50p
50p
Od: 10 paź 2010, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Żywopłot z bzu?

Post »

Czy mogę z bzu czyli lilaka zrobić żywopłot? Jeżeli tak to jak go ciąć i kiedy?(myślę ,że na wiosnę) Dołączam zdjęcie. Obrazek Tą pustą lukę oczywiście uzupełnię.Pozdrawiam
Bogdan
leff
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 17:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Żywopłot z bzu?

Post »

Jeżeli przytniesz na wiosnę (przed kwitnieniem) to obetniesz większość pąków i całą zaletę lilaka - kwitnienie usuniesz.
Pozdrawiam,

J
Awatar użytkownika
bogdan51
50p
50p
Od: 10 paź 2010, o 10:41

Post »

To tylko ja tak sobie myślę,że na wiosnę, bo ja nie jestem ogrodnik tylko emeryt-ślusarz.Po przeprowadzeniu się na wieś i mając 24ary, aby mieć ładnie na całej działce muszę o wszystko się pytać.I tutaj zapytałem się czy można go ciąć i kiedy? Pozdrawiam
Bogdan
Awatar użytkownika
nikka55
100p
100p
Od: 21 sie 2007, o 13:29

Post »

Tu jest wątek o żywopłocie z bzu :)
lilak na żywopłot
Pozdrawiam - nikka
Awatar użytkownika
Igor _ 89
500p
500p
Od: 17 lip 2011, o 22:45

Re: Lilak na żywopłot ?

Post »

:wit
Podnoszę temat :) Mam dwa kolory bzu: biały - pełny i fioletowy o cudownych pojedynczych kwiatach, który też jest jakąś odmianą szlachetną. Przeczytałem cały ten wątek i tak: co do likwidowania przekwitłych kwiatostanów to w pełni się zgadzam, efekt w następnym roku piorunujący! :) co do cięcia, to mam mieszane uczucia, dwa lata temu przyciąłem tak określiłbym to porządnym przycięciem i zero kwiatków, a któraś z forumowiczek napisała, że gruntowne cięcie wręcz pobudziło krzak do kwitnienia. Może coś źle zrobiłem? Mam jeszcze pytanie, czy młode sadzonki jakoś specjalnie należy ciąć? trzy lata temu uciąłem szpadlem takie witki i się przyjęły,ino wolno rosną... Może jakieś cięcie je pobudzi?
Awatar użytkownika
figaszaste
100p
100p
Od: 11 kwie 2010, o 22:50

Post »

A może dać trochę nawozu? Ja mieszkam na wsi i nie mam problemu z nawozem naturalnym,stosowałam z powodzeniem ,lilaki kwitły jak szalone,wypróbowałam taż inny sposób.Co roku wymieniamy wodę w oczku wodnym,i podlewamy nią wszystko w ogrodzie,efekty niesamowite,lilaki,jaśminowce,kolkwicje,tawuły wszystko kwitnie jak oszalałe,no i przyrosty są duże.Wracając do lilaków proponuję je przyciąć,ja tak zrobiłam kilka tygodni temu,młode sadzonki posadziłam w formie żywopłotu,mocno je skróciłam,codziennie podlewam i czekam na efekty :)

jola
pamiętajcie o ogrodach,przecież z tamtąd przyszliście.
merle
200p
200p
Od: 29 lis 2010, o 10:00

Post »

Kilka lilaków posadzonych w rzędzie utworzyło po latach całkiem szczelną przesłonę; tak to wygląda teraz:
Obrazek
Swiezak
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 17 paź 2011, o 19:30

Post »

Powoli utwierdzam się w tym aby wykopać żywotniki( mają około 1 m) i na ich miejsce wsadzić lilaki . Nie przemyślałem i zrobiłem standardowo z tymi żywotnikami :) Czy jesień jest dobrą porą na taką zmiane ? czy lepiej wiosna ?
merle
200p
200p
Od: 29 lis 2010, o 10:00

Post »

Wykopać żywotniki możesz w każdej chwili (pod warunkiem, że chcesz się ich pozbyć całkowicie, a nie przesadzić w inne miejsce). Jeśli sadzonki lilaków, które chcesz posadzić w miejsce żywotników, będą z doniczek, to sadzić możesz przez cały sezon. Miej na względzie również fakt, że lilaki możesz pomieszać z grupami innych kwitnących krzewów liściastych, o ile dysponujesz odpowiednią pzestrzenią.
Swiezak
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 17 paź 2011, o 19:30

Post »

merle pisze:Wykopać żywotniki możesz w każdej chwili (pod warunkiem, że chcesz się ich pozbyć całkowicie, a nie przesadzić w inne miejsce). Jeśli sadzonki lilaków, które chcesz posadzić w miejsce żywotników, będą z doniczek, to sadzić możesz przez cały sezon. Miej na względzie również fakt, że lilaki możesz pomieszać z grupami innych kwitnących krzewów liściastych, o ile dysponujesz odpowiednią pzestrzenią.

Dziekuje z odpowiedz. Żywotników nie potraktuje jak chwasty :) więc dam im rosnąć dalej, w innym miejscu.
Awatar użytkownika
boja53
100p
100p
Od: 28 maja 2012, o 09:41

Post »

myślę,że do przesadzania bzu lepsza jest jesień.
" To możliwość spełniania marzeń sprawia,że życie jest takie fascynujące"
Paulo Coelho
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”