Pomidory - choroby i szkodniki - cz.5
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.5
areks, liście pomidora uszkodzone od nadmiaru azotu, a ogórek odwrotnie mało pokarmu i może już wchodzić parch dyniowatych lub inna choroba, brak ochrony i pokarmu oraz chłodne noce przyczyniają się do takich komplikacji. Warto zastosować ochronę na ogórka biologiczną lub chemiczną.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
no i mam komunikat... Alternarioza pomidora, mam tez dziwne odbarwienia i plamy na lisciach
, jeśli dzisiaj nikt mi nie pomoze zdiagnozowac co dzieje sie z moimi pomidorkami to jutro rano jade po Curzate Cu 49,5 WP i leci oprysk, miejmy nadzieje ze nie bedzie padalo... bo ostatnio cos caly czas pada. w razie czego oprysk miedzianem robilem 9 dni temu ale otym juz pisalem 

Dhrakar zobacz czy tam nie ma nalotu grzyba

jeśli tak to wgłębnym możesz nie dotrzeć, oprysk musi być bardzo staranny.
A i Curzate Cu 49,5 WP nie możesz użyć na ogórki - Środek stosować od fazy 2-3 liści do początku kwitnienia http://www.ochronaroslin.agro.pl/index. ... =&offset=0

jeśli tak to wgłębnym możesz nie dotrzeć, oprysk musi być bardzo staranny.
A i Curzate Cu 49,5 WP nie możesz użyć na ogórki - Środek stosować od fazy 2-3 liści do początku kwitnienia http://www.ochronaroslin.agro.pl/index. ... =&offset=0
- joggy
- 100p
- Od: 20 kwie 2012, o 07:45
No i podnoszę do góry.joggy pisze:No i ja poczekam. A też przypomnę się swoim postem.forumowicz pisze:Moniko
Odpowiem Ci wieczorem bo teraz mam wyjazd
W laptopie walnięty shift. Czasami brakuje ogonków i wielkich liter.
joggy nie doczekałam się, forumowicz na pewno jest bardzo zajęty, po dwóch tygodniach od opryskania Mildexem dzisiaj zrobiłam oprysk wgłębnym Tanos 50 WG http://www.ochronaroslin.agro.pl/index. ... rat&id=479
Prędzej niż zz przyjdzie do mnie Alternarioza i pleśnie bo u mnie raz gorąco, raz chłodno ale bardzo wilgotno, może niepotrzebnie, za wcześnie, nie wiem
ale tak zdecydowałam i klamka zapadła
I bardzo dziękuję forumowicz za ten link do prognozy pogody http://www.sat24.com/foreloop.aspx?type=0
bo to jeszcze trzeba wstrzelić się z opryskami w pogodę
Prędzej niż zz przyjdzie do mnie Alternarioza i pleśnie bo u mnie raz gorąco, raz chłodno ale bardzo wilgotno, może niepotrzebnie, za wcześnie, nie wiem

I bardzo dziękuję forumowicz za ten link do prognozy pogody http://www.sat24.com/foreloop.aspx?type=0
bo to jeszcze trzeba wstrzelić się z opryskami w pogodę
- joggy
- 100p
Poczekam na odpowiedź. Ale pewnie u mnie wystarczy asvit. Ogórki są wspaniałe. Mam artist F1 wspomagane tym cudem i się przyznam bez bicia takich jeszcze nie jadłem.
Areks . Pomidorki mają niedobór magnezu. Brak magnezu widać zwykle na średnich liściach . Objaw żółte plamy między zielonymi nerwami. Opryskaj siarczanem magnezu
- joggy
- 100p
Prawe zdjęcie to choroba na bank. Acośtam
- krismiszcz
- 500p
- Od: 20 cze 2011, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przykro mi ale raczej wprowadzasz w błąd, brak magnezu objawia się chlorozą wierzchołkową. A tu mamy żółte liście od dołu rośliny, jeśli chodzi o braki to był by niedobór azotu - ale w tym wypadku wydaje mi się że tutaj chodzi o coś więcej niż azot. Cieżko mi powiedzieć bo się nie znam na pomidorach.amma pisze:Areks . Pomidorki mają niedobór magnezu. Brak magnezu widać zwykle na średnich liściach . Objaw żółte plamy między zielonymi nerwami. Opryskaj siarczanem magnezu

-
- 200p
- Od: 30 maja 2011, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
2 tygodnie temu opryskałam krzaczki Mildex'em. Czy jako powtóry "oprysk" mogę zastosować podlanie Previcurem?
Boję się, że te "nadwątlone" nadmiarem azotu pomidory padnie jakiś grzyb, albo inna zaraz.
Jeśli nie previcur to co - Tanos, Acrobat, Ridomil ?
Czy można łączyć oprysk fungicyd + siarczan magnezu + nawóz płynny (bioflorin) + źródło fosforu ( np. fosforan amonu) ?
Boję się, że te "nadwątlone" nadmiarem azotu pomidory padnie jakiś grzyb, albo inna zaraz.
Jeśli nie previcur to co - Tanos, Acrobat, Ridomil ?
Czy można łączyć oprysk fungicyd + siarczan magnezu + nawóz płynny (bioflorin) + źródło fosforu ( np. fosforan amonu) ?
Areks ja się też nie znam ale Kozula napisała kiedyś co sobie skrzętnie zanotowałam, że "po zastosowaniu magnezu owoce zaczynają tak szybko rosnąć, że środkowe liście żółkną całkiem" - może to jest to, wołaj Kozulę.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 7 maja 2012, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Dołączę się do pytania. Moje ogórki tak samo się zachowują. forumowicz raz zapytał mnie tylko czy dodałem miedzian. Ja na ogórki dawałem;
1) oprysk mleko z wodą 0,5 l mleka na 5 l wody
2) opryskałem wywarem ze skrzypu polnego
3) spryskałem Curzate cu49,5 wp
4) posypałem popiołem podlałem gnojówką z pokrzyw i pryskałem
wywarem ze skrzypu polnego
5) spryskałem pomidory i ogórki Curzate cu 49,5 wp
I dopiero za 5) przypadkiem zachciało mi się poczytać informacje na kartce, która była wewnątrz ze Curzate to na ogórki do 2-3 liścia się stosuje i pewnie to spowodowało żółkniecie i usychanie dopiero, co związanych ogórków. Dwa razy to samo zrobiłem, ale jeden odorem mi wyrósł ( na 4 krzaki ) tylko już go zjadłem.
Sebastian
I bardzo dobrze Moniko. Ten środek właśnie chciałem Ci zasugerować na teraz ponieważ jest coraz większe zagrożenie szara pleśnią.Tym środkiem masz ochronę 2 w1 . Osobiście już u kilku znajomych osób widziałem pomidory porażone Botritis cinerea.monika pisze:dzisiaj zrobiłam oprysk wgłębnym Tanos 50 WG
Istotnie tak było.monika pisze:forumowicz na pewno jest bardzo zajęty,
no to ja juz nie wiem nic, to jeśli te anomalie to w ogóle jakas choroba a nie braki albo nadwyżki, czym mam konkretne prysnać taki jeden konkretny srodek wedlug opini fachowca,przepraszam, ze tak truje caly czas ale chce miec pewnosc, ze na 100% zrobilem wszystko ok wielkie Dzięki