Żywe kamienie? ( Lithops Sp )cz.1

Zablokowany
Awatar użytkownika
wilczek
100p
100p
Od: 4 kwie 2011, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Lithops - żywe kamienie

Post »

Koledzy maj rację to nie lithops, sprzedawcy się nie znają często bywa że jeszcze ich nie wystawia a już sa podlane tak że aż woda z nich leci ;:oj
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 16:15

Post »

Tak, wiem o co chodzi :( Zawsze jak jestem koło takiego stoiska to bardzo mi szkoda tych biednych roślin i zazwyczaj jakiegoś biedaka kupuję :(

Muszę wybrać się w takim razie do OBI bo taka frithia jeszcze by mi się zmieściła na parapecie (kamykom już ciasno w doniczce bo ostatnio ich tam przybyło :wink: )
Awatar użytkownika
marta_lara
500p
500p
Od: 12 mar 2012, o 22:28

Post »

Paula, pokazuj!! ;:108 Kiedy ten Twój wątek będzie można zobaczyć ?? ;:224
Awatar użytkownika
chaveiro
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2011, o 17:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Niestety w takich sklepach jak obi, czy podobnych gdzie rośliny są importowane z Holandii wszystkie rośliny przypołudnikowe są nazywane Lithops 'ami, ogólnie można to nawet w jakimś stopniu zrozumieć ponieważ wymagania tych roślin są zbliżone do siebie
Witam w kolekcji kaktusów i sukulentów - mój wątek
Mariusz "Chaveiro"
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

marta_lara pisze:Paula, pokazuj!! ;:108 Kiedy ten Twój wątek będzie można zobaczyć ?? ;:224
Zgaduj, zgadula gdzie kamyk a gdzie(żywy) kamyczek :D

Obrazek

Ah..wątek-przymierzałam się do niego, nawet zrobiłam zdjęcia..ale to i owo się zmieniło i są już nieaktualne :) poza tym bronię się niedługo i trochę mało czasu ostatnio, ale obiecuję-jak będzie spokojniej utworzę wątek, a nawet dwa :D

Miałam dzisiaj być w OBI i nie wyszło-rozkopali całą drogę i nie dojechałam, także firthii nie będzie ;:145
Alex_ania
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 17 maja 2012, o 11:08

Post »

;:oj super kolekcja ;:oj
Awatar użytkownika
Radek:)
200p
200p
Od: 14 sie 2009, o 18:40

Post »

Witam, kolejne zdjęcia moich kamyków. Mają prawie 3 miesiące.
Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

pozdrawiam
"Cóż piękniejszego nad niebo, które otacza wszystko co piękne?"
Rośliny owadożerne
Awatar użytkownika
marta_lara
500p
500p
Od: 12 mar 2012, o 22:28

Post »

Paula, rewelacyjne te Twoje kamyki! Muszę swoim nawrzucać też takich zwykłych kamyczków - lepiej to wygląda niż z takim jednym wielkim kamorem jak u mnie... ;:131 A już mi ktoś nawet wypomniał, że zmieściłaby mi się w jego miejsce nowa roślinka - i tak mnie kusi ... ;:224
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję :) Cieszę się, że się podobają :)
marta_lara pisze: A już mi ktoś nawet wypomniał, że zmieściłaby mi się w jego miejsce nowa roślinka - i tak mnie kusi ... ;:224
Ja tam nawet myślę, że na miejscu kamienia zmieści się więcej niż jedna roślinka ;:108
Inez
500p
500p
Od: 22 cze 2010, o 16:35

Post »

Mam pytanie odnośnie kwitnienia friczii pięknej, nie wiem tylko czy dobrze umieściłam post.

Jakieś 8-9 dni temu u mojej friczii pojawił się pąk, rósł, rósł, rósł ale nigdy się nie otworzył...jakieś 7 dni temu myślałam, ze kwiat się rozwinie, ale jedynie lekko sie rozchylił i za kilka godzin zamknął.
Do dziś siedzi taki zamknięty pąk, nie wygląda na przekwitnięty, bo jest "sztywny", nie zwiędł.

Czy ktoś ma jakiś pomysł o co jej chodzi? :wink:
Czy ma wpływ na to słońce??? (fakt ostatnie kilka dni słońca u mnie nie ma, a temp. na poziomie 15-20 stopni).
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Inez pisze:Mam pytanie odnośnie kwitnienia friczii pięknej, nie wiem tylko czy dobrze umieściłam post.

Jakieś 8-9 dni temu u mojej friczii pojawił się pąk, rósł, rósł, rósł ale nigdy się nie otworzył...jakieś 7 dni temu myślałam, ze kwiat się rozwinie, ale jedynie lekko sie rozchylił i za kilka godzin zamknął.
Do dziś siedzi taki zamknięty pąk, nie wygląda na przekwitnięty, bo jest "sztywny", nie zwiędł.

Czy ktoś ma jakiś pomysł o co jej chodzi? :wink:
Czy ma wpływ na to słońce??? (fakt ostatnie kilka dni słońca u mnie nie ma, a temp. na poziomie 15-20 stopni).
Tak, to przez brak słonca...niestety u mnie też od paru dni go nie ma i pąki się nie rozwijają, albo tylko ledwie uchylają :cry:
Inez
500p
500p

Post »

Myślisz, że taki "zasiedziały" pąk jeszcze się rozwinie jak wzrośnie temperatura i pojawi się słońce (od jutra upały)?
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Inez pisze:Myślisz, że taki "zasiedziały" pąk jeszcze się rozwinie jak wzrośnie temperatura i pojawi się słońce (od jutra upały)?
Hm...to zależy, ale szczerze mówiąc nie wiem od czego-u jednego z moich kaktusów, gdzie pąk się 'uchylał" widzę, ze już zaczyna robić się zwiędły, a u rebutii jak był, tak jest zwinięty i nie widać, żeby coś mu było. Ale chyba to nie temat na takie rozmowy :wink:
Inez
500p
500p

Post »

Mi chodzi konkretnie o friczię piękną, to jej pierwszy pąk i taki zawód :( bo kwiat nie chce się otworzyć...
Jeśli trzeba, to proszę Moderatorów aby przenieśli moje posty w bardziej odpowiednie miejsce. A jeśli do tej pory nie przenieśli, to chyba jest w porządku. Z drugiej strony, to gdzie mamy na ten temat rozmawiać jak nie na forum? :wink:
xMazix
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 29 cze 2012, o 12:30

Post »

Jako, że to mój pierwszy post (dotychczas tylko czytałem) - witam wszystkich :)
Mam krótkie pytanie co do przesadzania kamyków, kupiłem ostatnio jednego w OBI, wyciągnąłem już z torfu w którym był (niestety korzeni nie ma za bogatych...). Podłoże było mocno przesuszone, więc chyba nie ma konieczności za długo trzymać go poza doniczką. Wsadzać go tak jak kaktusy do suchego substratu? Pierwsze podlanie dopiero po jakimś czasie?
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”