Datura - praktyczne porady - cz.2 (06.2011-10.2012)
- izabela skula
- 1000p
- Od: 3 sie 2010, o 15:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Datura - praktyczne porady - cz.2
Paweł jak pokażesz zdjęcie to prędzej ktoś pomoże 

- Dyshia
- 1000p
- Od: 17 lut 2010, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mam pytanie do osób, które nawożą swoje datury plantofoską, bądź też innym tego typu nawozem granulowanym. Jaka ilością i co ile powinno się je nawozić? Prawie miesiąc temu dałam każdej daturce dwie płaskie łyżeczki i nie wiem, czy i kiedy powinnam sypnąć coś jeszcze. Możliwe, ze już są głodne, bo liście nie są intensywnie zielone, tylko nieco zżółkły, ale najpierw wolę zapytać, bo boję się, że mogę je przenawozić. 

- krzand
- 100p
- Od: 27 maja 2011, o 23:19
Ja moje datury na sezon wysadzam do gruntu i sypię saletrę amonową w granulkach, po pełnej garści raz w tygodniu i podlewam obficie. Robię to od wielu lat i nie zdarzyło się, żeby zaszkodziło to tym nawozożercom.
Pozdrawiam serdecznie, Krzysztof
- reniusia20
- 1000p
- Od: 2 kwie 2012, o 15:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
zjawka i jak daturka się trzyma???zjawka pisze:Pomóżcie proszę przywlekłam coś i nie wiem co to ...Z kilkoma moimi daturkami jest problem coś podgryza im wierzchołki i nie mam pojęcia co to-nie jest to żadna gąsienica
- zjawka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 paź 2010, o 20:12
Exotic otrzymała dwa opryski systemiczne i na razie ma się całkiem nieźle -muszą jej odrosnąć ładne listki to te zostaną oberwane.Pączki w wiekszej części nie ucierpiały
To musi być coś z tych robali a że ja mieszkam przy lesie to jest tego sporo niestety

To musi być coś z tych robali a że ja mieszkam przy lesie to jest tego sporo niestety
- reniusia20
- 1000p
Zjawka a no mi też takie coś zaatakowało daturki
no zrobiłam gnojówkę z pokrzywy no i na jedną zadziałało jak na razie spokój! a na drugą no zobaczymy jak coś to drugi raz spryskam ...
OoO!!! To witaj w klubie bo Ja również nie daleko lasu mieszkam
a no może masz rację zjawko że to te robale to zrobiły no bo któż by inny jak nie one!!!buuu...

OoO!!! To witaj w klubie bo Ja również nie daleko lasu mieszkam

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 25 cze 2012, o 19:57
- adrianic
- 1000p
- Od: 4 maja 2010, o 21:03
- Kontakt:
tak, ja
to odmiana o podwójnych i potrójnych kwiatach

-
- 500p
- Od: 20 mar 2012, o 14:06
Moje datury też coś podgryza
od wierzchołków

- zjawka
Adrianie piękna 
Może Ty coś zaradzisz....? Moje zimne fire i celebration ciągle zrzucają pączki ;( rosną ładnie
i wyglądają ślicznie ale kwitnąć nie chcą
)

Może Ty coś zaradzisz....? Moje zimne fire i celebration ciągle zrzucają pączki ;( rosną ładnie

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 17 cze 2012, o 21:31
Adrianic!!!!!!Po prostu piękna jaka to odmiana pytam o nazwę
Teraz weszłam na Twoją stronę jestem zszokowana!!!!!! CUDO .

- adrianic
- 1000p
- Kontakt:
To Theas Liebling - baaaadzo ładna
- reniusia20
- 1000p
Śliczna ta czerwona daturka!!! 

- zjawka
Adrianie oprysk
19-19-19 / 20-20-20 na zmianę i raz na kilka dni 5-10-35.
Są na tarasie wystawa wschodnia a później przez kratkę od południa.Więc ja już nie wiem
19-19-19 / 20-20-20 na zmianę i raz na kilka dni 5-10-35.
Są na tarasie wystawa wschodnia a później przez kratkę od południa.Więc ja już nie wiem

- adrianic
- 1000p
- Kontakt:
sprawdź mikroelementy w nawozie - głównie skład magnezu i boru (magnez minimum 2-3%)
Czegoś jej brakuje i dlatego zrzuca pąki - może to być też niewystarczająca ilość słońca - u mnie jak kwitną w grudniu w szklarni to tak na 10 pąków zakwitają góra dwa bo resztę datura zrzuca.
W tym roku wkopywałem wszystkie datury i te które mają mniej słońca nie kwitną tak intensywnie jak te od strony południowej. Na stronie południowej naliczyłem po 60-70 pąków, a na tych, które po godzinie 15 nie mają słońca (wyglądają dużo gorzej) mają góra po 10 pąków.
Jeśli opryskujesz tymi nawozami to może zaprzestań - ja w tym roku nie opryskiwałem nawozami tylko podlewałem (na zawiązywanie pąków podlewałem tylko dwa razy w dawce 2g i jest spory efekt)
W tym roku miałem sporo przędziorka i ciężko się z nim walczyło ale od kilku dni już ich nie widzę - te które były mocniej zaatakowane nie kwitną
Czegoś jej brakuje i dlatego zrzuca pąki - może to być też niewystarczająca ilość słońca - u mnie jak kwitną w grudniu w szklarni to tak na 10 pąków zakwitają góra dwa bo resztę datura zrzuca.
W tym roku wkopywałem wszystkie datury i te które mają mniej słońca nie kwitną tak intensywnie jak te od strony południowej. Na stronie południowej naliczyłem po 60-70 pąków, a na tych, które po godzinie 15 nie mają słońca (wyglądają dużo gorzej) mają góra po 10 pąków.
Jeśli opryskujesz tymi nawozami to może zaprzestań - ja w tym roku nie opryskiwałem nawozami tylko podlewałem (na zawiązywanie pąków podlewałem tylko dwa razy w dawce 2g i jest spory efekt)
W tym roku miałem sporo przędziorka i ciężko się z nim walczyło ale od kilku dni już ich nie widzę - te które były mocniej zaatakowane nie kwitną