W cieniu starego orzecha

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: W cieniu starego orzecha

Post »

Ta szałwia omączona, w odróżnieniu od omszonej, nie zimuje chyba w naszym klimacie?
Warto dziecku przydzielić jakąś roślinkę do opieki, uczy to odpowiedzialności :wink: .
Ostrogowiec uziemiony, pozostałe roślinki także.
Czosnek Krzysztofa jest taki ślicznie ażurowy, mam go drugi rok,
myślałam, że będzie wyższy i trochę zbyt daleko od brzegu posadziłam.
Gratuluję ;:167 .
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
patkaza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2010, o 23:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

;:138 ceglany zakątek mnie zauroczył :heja
(jak ta kora zdaje egzamin?może i ja bym popróbowała takiej ściółki :roll:
a jak tam Kubuś? ma swoją rabatkę?
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
Awatar użytkownika
lemka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2009, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Izuniu dzięki ;:196 Spotkanie było super- bardzo się cieszę, ze się w końcu odważyłam pojechać- sami fajnie ludzie na tym Forum są. Moje naparstnice też się uwsteczniają, nie wiem co jest nie tak, już potrafię je rospoznać i nie pielę siewek, nasionkom pozwalam się rozsiewać. Chyba muszę kupić opakowanie nasion i dopomóc naturze, albo trzeba będzie kupić wiosną siewki.

Wandziu tak to ten ostrogowiec- jeśli się nie przyjmie obiecuję wiosną siewki zadoniczkować, bo kopanie go z gruntu o tej porze roku to chyba niezbyt dobry pomysł. On ma palowy, dość dlugi korzeń. W każdym bądź razie jak Ci się nie przymie to sadzonkę za rok masz jak w banku. Naparstnice u mnie też marne a przjeżdżam obok takiego ogrodu gdzie rosną takie piękne gigantyczne okazy -aż mnie normalnie skręca w środku na ich widok. Dziewanny u mnie przepadły całkiem, kilka lat była a w tym roku nic nie zauważyłam.

Kocia maju o tak chwasty szaleją. Wczoraj nareszcie udało nam sie popracować na działce i tak mnie bolą ręce w nadgarstkach- od wyrywania chastów- osty takie wysokie i grube mają łodygi. A i tak łatwo się je wyrywa bo ziemia miękka. Lucek to taki słodziak, ciągle chce coś jeść chociaz miski pełne- taki koci sęp nam rośnie.

Elu tak omączona jest rośliną jednoroczną, chociaż sprzedwcy wstawiają kit o jej zimowaniu pod okryciem. Czosnek Krzysztofa jest taki piękny, je jesienią kupię jeszcz kilka cebul- nie widzę aby cebule sie rozrastały, a wręcz po zimie kilka u mnie przepadło. Ostrogowiec jeśli się nie przyjmie to obiecuję siewkę w przyszłym roku, skoro wiosna od razu kilka zadoniczkuję. Mój ma już kilka lat i co roku wokół niego kilka siewk znajduję.
Pozdrawiam Ida
Awatar użytkownika
lemka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aga ja się zakochałam w cegle w ogrodzie. Chciałabym mieć jeszcze jakąś budowlę ceglaną, murki, donice, klumny ale może to z czasem sie uda. Bo pomijając koszt to jeszcze trzeba te budolwe dobrze przemyśleć. Kora dobrze się tam sprawuje, chwasty tak bardzo nie rosną. A ponieważ nie grzebię tam motyką to nie ginie i cały czas jest widoczna. Kubuś jak wpadnie na działkę to wszystkie roślinki są jego - uwielbia biegać z konewką i podlewać.

Wczoraj zaczeliśmy ogarniać dalszą czesć ogrodu - efekty mnie zaskoczyły, jak dokończymy to będzie chyba mój ulubiony zakątek.
Obrazek

"martwa natura z goździkami" :lol:
Obrazek

-- N 17 cze 2012 09:03 --

Błekitny Anioł
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Ida
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Gratulacje :D
Żałuję, że nie kupiłam dotąd Błękitnego Anioła, ślicznie wygląda. Czosnek Krzysztofa mi zaginął po zimie, szkoda, bo ładny. Chwilowo zniechęciłam się do niego.
Kot patrzy całkiem niewinnie :D Znam ten mylący wyraz pyszczka :;230
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

Bardzo ładny i stylowy zakątek powstał.
Aż zazdroszczę :wink:
Lucek w buszu ma minę .....kota w puszczy ;:oj
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
anabanana
1000p
1000p
Od: 5 lut 2012, o 12:38

Post »

Iduś, wcale się nie dziwię, że będzie ulubiony ten zakątek. A zapytam jeszcze, co tam ciekawego posadziłaś?
Gdybym nie była człowiekiem, byłabym grzybem.
Modraszkowa Łąka, Lato na Modraszkowej
Ogrody postrzelone lub nie całkiem
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2007, o 18:40

Post »

Fajne spotkanie :heja Jak wszystko ładnie Ci kwitnie ,balkonik obsypany kwieciem i ten kącik ślicznie tworzysz :roll:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Ida kwitnie mi w warzywniki orlik niebieski więc jeżeli chcesz sadzonkę to przyjedź a jeżeli chcesz nasiona to napisz to nie będę ścinała nasienników.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Iduś Błękitny Anioł piękny, mój niestety nie przetrwał zimy, a tak pięknie kwitł w zeszłym roku....
Powstał śliczny zakątek, jak obrośnie roślinkami to na pewno nie będzie się chciało z niego wychodzić :D
Ostróżki wspaniałe, coraz częściej zwracam na nie uwagę 8-) :lol:
Awatar użytkownika
lemka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuś majowa ja chyba tego Anioła jeszcze jednego kupię- długo i obficie kwitnie i jeszcze w dodatku jesienią powtarza. A przy tym taki piękny, jest moim ulubionym na jednym miejscu z Purpurea Plena Elegans. Mi kilka czosnków też padło, ale dokupię jeszcze, bo bardzo jest dekoracyjny. Kotek trochę łobuzuje no cóż mam nadzieję że wyrośnie :roll:

Oliwko miło mi ze Ci sie ten zakątek spodobał. To kolejne różane miejsce. Ma być tam różowo- pastelowo a jak wyjdzie to się okaże. Lucek buszuje na balkonie- najchetniej położył by się w skrzynce z kwiatami :lol:

Anabanana oczywiście rosną tam róże. Pashima, Angel i Pepita, Cinderella, Kosmos, Yoladne d'aragon. I toszkę bylinek- goździki białe niskie, dwa przetaczniki i macierzanka.

Beatko spotkanie było super. Balkon mi zarósł kwieciem- ale tak chciałam. A zakątek jak skończymy ta mam nadzieję, że nadal będzie Ci się podobał. Myślę o tym by z jednej strony posadzić taki szpalerek niskich berberysów lub co roku obsadzać błękitnymi żeniszkami. Jeszcze muszę to przemyśleć.

Joluś jeśli możesz to zbierz nasionka. Posieję u siebie i moze wyrośnie mi taki różowy? Pasowałby kolorystycznie do tego nowego zakątka.

Aguś dzięki za pochwały. Bęłkitnego Anioła koniecznie więc musisz znowu kupić- polecam ten powojnik każdemu. Szkoda że u Ciebie wymarzł- mam nadzieję, że mojego taki los nie spotka :roll:
Ostróżki są cudne- ja mam mało kolorów. Marzy mi się taka pełna biała i różowa- może w przyszłym roku uda mi się kupić.
Pozdrawiam Ida
Awatar użytkownika
lemka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

zielono u mnie
Obrazek

Obrazek

dmuszek z własnego siewu
Obrazek

kosmici wylądowali :lol:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Błękitny Anioł w innym ujęciu
Obrazek
Pozdrawiam Ida
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Iduś jaki cudny ten Błękitny Anioł. ;:138
Mój przemarzł, dopiero rośnie w pędy, nawet pąków nie ma . :)
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

A mój padł na uwiąd i od tej pory kupuję tylko z grupy viticella, żadnych wielkokwiatowych. Zazdroszczę tylko wam, że macie takie cuda. No ale nic. Dobrze że są w ogóle inne powojniki, które mogę mieć.
Ida, szkoda, że nie wspomniałaś o dziewannie. Ja mam jej pełny ogród. Zaczynam z nią po prostu walczyć, bo jest wszędzie. W tamtym roku miałam tak samo z naparstnicami.
Żałuję, że nie byłaś u Tadeusza, bo liczyłam na spotkanie z tobą ;:108
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Ida dziewanną może bym Cię poratowała. Nasionka z orlika pozbieram.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”