Co to za kuleczki na tuji??
- PiotrekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Co to za kuleczki na tuji??
Szyszki , z wysiewem ich to szkoda czasu.
Dlaczego szkoda czasu??bardzo ciężko wschodzą?? zrywy je się na jesień a sadzi na wiosne od razu do ziemi czy trzeba stratyfikować??
- Napoleon
- 500p
- Od: 23 lis 2010, o 14:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zdjęcie słabej jakości ale to chyba nie thuja a cyprysik.
"Najpierw Cię ignorują. Potem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą walczą. Później wygrywasz." Mahatma Ghandi
- Plumi
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 cze 2011, o 14:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Może i cyprysik.
A co do wysiewu to np.moja tuja rozsiewa swoje szyszeczki po całym ogrodzie i wszędzie mam pełno siewek,które likwiduję jak chwasty.
A co do wysiewu to np.moja tuja rozsiewa swoje szyszeczki po całym ogrodzie i wszędzie mam pełno siewek,które likwiduję jak chwasty.
Kwiaty to resztki Raju.
A może mi ktoś powiedzieć jak postepować z tymi kuleczkami??kuleczka to jest nasionko czy nasionko jest w srodku w kuleczce??i po zerwaniu kuleczki jesienia trzeba ja rozbebeszyć i wyjąć nasionko i przetrzymać tak do wiosny w domu a wiosną zasiać?
Jak postąpić z tymi kuleczkami krok po kroku
Witam.Jak mam postąpić z tymi kuleczkami aż do wysiewu w natępnym roku? może ktoś poświeci chwilke i opisze krok po kroku?
p.s.ta kuleczka to nasionko czy nasionko jest w srodku?
p.s.ta kuleczka to nasionko czy nasionko jest w srodku?
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 9 lut 2008, o 16:58
Potwierdzam, to nie jest Thuja, tylko cyprysik
Nasiona są w środku w szyszce, niewielkie czarne kuleczki. Jak dojrzeją łuski się rozchylają i nasiona wysypują się na ziemię. Żeby nie przegapić i zebrać nasiona można naciągnąć na gałązki kawałek damskiej pończochy to nie żart...taki sposób podpowiedział ogrodnik. Z tego gatunku trudno jest upilnować kiedy nasiona się wysypią.
Wysiewałam takie nasiona na podwyższonej grządce...na wierzch daje się piasek, nasiona najlepiej wcisnąć od góry żeby piasek je przykrył. Stanowisko powinno być zacienione i wilgotne.
Nasiona wysiewałam na jesieni, wiosną pokazały się siewki...stratyfikację przechodziły w naturalnych warunkach, trzeba tylko pamiętać o odchwaszczaniu. Z kilkunastu wysianych nasion zostały mi tylko dwa krzaczki.
Tak wygląda czteroletnia sadzonka, może nie jest za duża ale żadnymi nawozami nie była zasilana.

Dodam jeszcze żeby z szyszek np. choinki, jodły nasiona łatwo się wysypały...szyszki trzeba położyć na gorącym grzejniku. Łuski pod wpływem ciepła łatwo się rozchylają i nasiona same wypadną.
Wysiewałam takie nasiona na podwyższonej grządce...na wierzch daje się piasek, nasiona najlepiej wcisnąć od góry żeby piasek je przykrył. Stanowisko powinno być zacienione i wilgotne.
Nasiona wysiewałam na jesieni, wiosną pokazały się siewki...stratyfikację przechodziły w naturalnych warunkach, trzeba tylko pamiętać o odchwaszczaniu. Z kilkunastu wysianych nasion zostały mi tylko dwa krzaczki.
Tak wygląda czteroletnia sadzonka, może nie jest za duża ale żadnymi nawozami nie była zasilana.

Dodam jeszcze żeby z szyszek np. choinki, jodły nasiona łatwo się wysypały...szyszki trzeba położyć na gorącym grzejniku. Łuski pod wpływem ciepła łatwo się rozchylają i nasiona same wypadną.