Modraszkowa Łąka

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
anabanana
1000p
1000p
Od: 5 lut 2012, o 12:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Modraszkowa Łąka

Post »

dzisiaj głupie żarty się mnie imają i na Ciebie trafia - musisz mi to wybaczyć :lol: ;:196
Gdybym nie była człowiekiem, byłabym grzybem.
Modraszkowa Łąka, Lato na Modraszkowej
Ogrody postrzelone lub nie całkiem
Awatar użytkownika
anabanana
1000p
1000p

Post »

Okej - zasiedziałam się, a tu pora się pakować ;:oj Zmykamy dziś pod pałatkę u modraszków. Rano zorganizuję plan zdjęciowy na łące (w myśl zasady Aguniadowej, że zimą muszę mieć co oglądać). Mam nadzieję, że na portretach mszyc się nie skończy.

Pa pa pa, do zobaczenia :wit
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Nocą , ciemną nocą ..... pod pałatkę no no !
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To, co ostatnio nabyłam pod kryptonimem "bylica Silver Queen", okazało się przetacznikiem siwym
Aniu to jest bylica 'Silver Queen'! :) Przetacznik siwy nawet z kłosem nie jest tak wysoki, nie mówiąc o innych listkach itd. Więc bądź spokojna - nabyłaś to, co chciałaś 8-)
Fascynujące, jakie Ty skarby znajdujesz na łące - najpierw tarczyca, potem lepnica nadmorska a teraz szałwia łąkowa :shock: Długo szukałem tych roślin a u Ciebie one po prostu rosną na łące :lol: Zresztą na lepnicę nadal poluję, bo dwukrotnie nie przeżyła podróży w paczce (wygniwa).
Szałwia 'Icterina' piękna jest! Niestety wymarza u mnie :( Podobnie 'Purpurescens'.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

O tak, przetaczniki to ostatnio też mi się tak narzucają na zdjęciach że chyba poszukam w jakimś sklepie. Robią wrażenie. I szałwia jest ozdobą ogrodu. Bardzo ładnie potrafi się rozrosnąć. Mam tylko jedną na rabacie razem z hostami i wglada super. Muszę poszukać takiego koloru jak Twoja, bardzo ciekawy. Nawet białą u kogoś widziałam. Nie ma już takiego efektu ale też warta chcenia.
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kurczę jeszcze ani razu nie byłam w tym sklepie, a nieraz przechodziłam obok. Do niego prowadzi chyba lekko zawiłe wejście. Wiewiórki mają niezłego nosa :)
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Aniu, podziwiam Twój zapał w obsadzaniu modraszkowej. U mnie teraz wszystko rośnie, bo pada, ale latem wszystko uschnie. U Ciebie jest woda, to zawsze troche lepiej roślinki mają. Podoba mi się jak pokazujesz roślinki, nawet te najzwyklejsze rosną u Ciebie do rangi rarytasów. Gratuluję
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Post »

Mam identyczną szałwię ale do kompletu brakuje mi jeszcze druga o troche innym tonie kolorystycznym ;)
Awatar użytkownika
anabanana
1000p
1000p

Post »

Ahoj!! :wit

Jacku, "silver queen" na zdjęciu to zakup ostatni. Przedostatnio kupiłam coś, co na etykiecie miało taki właśnie napis, ale na bylicę nie wyglądało. "To" jest na zdjęciu gromadzkim sprzed kilku dni (z tyłu, na prawo od miskanta :lol: portretu nie robiłam) - i po lekturze Twojego wątku zdiagnozowalam "to" jako przetacznik właśnie. Kłosek (!) się otwiera powoli i jest niebieściutki, więc to na stówę przetacznik siwy. Obfocę następnym razem dla potwierdzenia :D
Aha, i jeszcze sprostowanie - tarczyca owszem dzikus znaleziony (ostatnio odkryłam przelota i jestem w siódmym niebie :tan już przesadzony na rabatę), ale lepnica i szałwia - to zakupy :lol: Aż tak dobrze nie ma [jeszcze]. Ale wiele odkryć wciąż przede mną...
Ciekawa jestem, co będzie z tą icteriną. Zobaczymy, może przezimuje? ;:224 Jest piękna, potwierdzam :D

Aprilko, szałwie, przetaczniki... uwielbiam takie rośliny! Moim chciejstwem wielkim jest przetacznik kłosowy, ale tego delikwenta sobie od nasionka wyhoduję. Póki co wynoszę ze szkółki wszystko za 3 złote, czymkolwiek by to nie było :lol:

_oleander_, nie tyle zawiłe, ile troszkę "skitrane" :lol: Ale warto się zapuścić w te rewiry, ostatnio dojechało całe mnóstwo nowych roślinek! Aż nie mogłam się uspokoić, a miałam bardzo mało czasu. Ja poluję na okazje - i tylko na bylinach. Mój portfel nie cierpi na otyłość, więc na zakup bardziej okazałych egzemplarzy i tak nie mogę sobie pozwolić. Tym bardziej mnie cieszy każde znalezisko; wydłubuję roślinki za bezcen i wyciągam takie doniczki, w których mieszka więcej niż jeden gatunek :lol: choćby najmniejsza sieweczka. Zobaczymy, co mi z tego urośnie...
P.S. tylko często trafiają im się błędy na etykietach, czasem mam wrażenie, że wtykają znaczniki metodą losową :lol: Nie są też rzadkością etykiety pt. "RÓŻA" 8-) - i żeby chociaż faktycznie ten gęsty opis zgadzał się z zawartością :lol: Ale na takie mankamety ja przymykam oko. Wybieram to, co ładne, w oznaczaniu pomagam sobie internetasem :D Zabawa trwa.

Marzko, u nas jest woda (choć z każdym dniem coraz mniej), ale rabatki i tak powstają głównie w piasku. Miejsc z dobrą ziemią jest jak na lekarstwo. Poza tym nawet tam, gdzie struktura gleby jest bajeczna, trzeba będzie porządnie ziemię użyźnić, bo składników organicznych roślinkom brakuje. To naprawdę nie jest tak hop-siup, jak mi się początkowo zdawało. Ale im większe wyzwanie, tym większa satysfakcja. Dzięki za miłe słowa ;:168

Saro, a więc poluj :) To bardzo wdzięczne i piękne rośliny, mam nadzieję, że będą u mnie dobrze rosnąć, nie miałabym nic przeciwko, gdyby zaczęły się w sposób niekontrolowany panoszyć :twisted:
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Aniu nie skąp nam widoczków z Twojego królestwa ;:196
Szałwie , przetaczniki.....ja też ostatnio na nie choruję....( teraz siedzę na allegro i poszukuję :roll: )uwielbiam je w połączeniu z różami .....chociaż tych niewiele mi już zostało po ostatniej zimie....
Awatar użytkownika
anabanana
1000p
1000p

Post »

Aguniu złota - Ciebie i pozostałych miłych gości zapraszam na świeżo wypieczony nowy wątek :D
Znajduje się tu: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 8#p3110478
Awatar użytkownika
Lusia 57
1000p
1000p
Od: 8 sty 2011, o 13:42

Post »

Aniu a bywasz na Kaszubskich pogaduchach? Kaszubi i nie tylko Kaszubi umawiają się tam na spotkanie. Zajrzyj koniecznie.
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Post »

Dzisiaj kupiłam szałwie ale inną niestety na drugą nie było mnie już stać ;D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”