Mediolobiwki i reszta chwastów - czarny
- phoebs
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 wrz 2008, o 01:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mediolobiwki i reszta chwastów
Piekny kwiat echinopsis mirabilis moja ma dwa pąki, ale jeszcze kilka tygodni poczekam 

najpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz, one przyjdą same...
Moja kolekcja kaktusów
pozdrawiam Ania
Moja kolekcja kaktusów
pozdrawiam Ania
- nyskadu
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Ja też mam takiego chwasta, piękny jest 

- Spy
- Od: 25 lip 2009, o 15:47
Mediomieszkanko bajer. Ładnie wdzięczy się opuncja, swoją drogą ładnie wybarwiona.
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
/Pustynni Strażnicy/
- Artur89
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
Ja wiem, że parodie w głowie się kołaczą ale to jednak mediolobivia

- czarny
- Od: 24 kwie 2009, o 21:15
Raflezja chwaścior to będzie, jak napisała phoebs, Echinopsis lub jak kto woli (a ja wolę) Setiechinopsis mirabilis. Fajny o tyle, że coś pachnie, co nie za częste u kaktusów. I od razu mnie zastanawia, jeśli on kwitnie w nocy i wydziela zapach, to co za bestia go zapyla w naturze?
Natomiast jak to nie Parodia. Gdzie mają kwiaty parodie, a gdzie mediolobiwki, hę? :P

Badylaki

I jeszcze raz medio już jakoś tam poustawiane w prowizorycznych kuwetach. Natomiast trza będzie zrobić kuwety z ocenkowanej blachy - drogie, ale już wieczne. Dodatkowo mają cieniowanie, bo jakkolwiek starsze rośliny sobie dadzą rade, tak mikrusy, które niedawno pikowałem już trochę gorzej. Zdejme pewno dopiero z początkiem sierpnia.
Natomiast jak to nie Parodia. Gdzie mają kwiaty parodie, a gdzie mediolobiwki, hę? :P

Badylaki

I jeszcze raz medio już jakoś tam poustawiane w prowizorycznych kuwetach. Natomiast trza będzie zrobić kuwety z ocenkowanej blachy - drogie, ale już wieczne. Dodatkowo mają cieniowanie, bo jakkolwiek starsze rośliny sobie dadzą rade, tak mikrusy, które niedawno pikowałem już trochę gorzej. Zdejme pewno dopiero z początkiem sierpnia.
- Artur89
No wiesz, u mnie Echinopsis kwitł ze stożka wzrostu, pomimo tego nie przykleiłem mu etykiety Parodia 

- chaveiro
- Od: 26 sie 2011, o 17:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W końcu postanowiłem się ujawnić w twoim watku, super kolekcja, kwitnienia piękne.
Co do:
Co do:
Z pewnością będą to "batmany" ewentualnie może ćmy, na pewno amatorów zapylania nie brakuje.czarny pisze:I od razu mnie zastanawia, jeśli on kwitnie w nocy i wydziela zapach, to co za bestia go zapyla w naturze?
- Artur89
Kiedyś na National Geographic leciał program o owadach gdzie pokazali ćmę o najdłuższej ssawce czyli Xanthopan morganii praedicta. Co do Setiechinopsis to pewnie trzeba znaleźć miejsca jego występowania w naturze oraz nocne owady występujące w tej okolicy oraz wytypować te, które mają odpowiednie oprzyrządowanie
.

- maryjan13
- Od: 27 cze 2010, o 22:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Natura potrafi czasami nas zaskakiwać.Nie wszystko jest zawsze w naturze wg określonego schematu,normy.
Oglądałem kiedyś program o Kolibrach i Nektarnikach,jak przez lata ewolucji potrafiły się przystosować
do określonego rodzaju kwiatu - chodzi o wielkość i kształt.Nie każde maleństwo może pobrać nektar z każdego kwiatu.
Oglądałem kiedyś program o Kolibrach i Nektarnikach,jak przez lata ewolucji potrafiły się przystosować
do określonego rodzaju kwiatu - chodzi o wielkość i kształt.Nie każde maleństwo może pobrać nektar z każdego kwiatu.
Tomek ( tomboj0 ) ma Gymnocalycium,gdzie kwiat wychodzi z dołu,tak jak u Rebutii.czarny pisze:Natomiast jak to nie Parodia. Gdzie mają kwiaty parodie, a gdzie mediolobiwki, hę? .
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ładne roślinki.
Szczególnie z racji zainteresowań spodobała mi się Parodia schwebsiana oraz... passiflora. Robią wrażenie!
Szczególnie z racji zainteresowań spodobała mi się Parodia schwebsiana oraz... passiflora. Robią wrażenie!

- nyskadu
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Oj cudeńka, ale wstawiaj no większe te zdjęcia 

- moritius
- Od: 30 sie 2010, o 12:15
W końcu znalazłem trochę czasu, by przekopać się przez wątek - twoje medio są świetne. Coraz bardziej jestem przekonany do nich
.
Swoją drogą, czemu inne rebucje nazywasz chwastami?

Ta jest cudna. Ciekawe, czy jakieś źródło ma jej nasiona

Swoją drogą, czemu inne rebucje nazywasz chwastami?

Wystarczy w nie kliknąć i będą większenyskadu pisze:Oj cudeńka, ale wstawiaj no większe te zdjęcia

Pozdrawiam, Aleksander
- czarny
- Od: 24 kwie 2009, o 21:15
Wystarczy kliknąć i już jest duża fotka, a wtedy to dopiero można się w szczegóły roślinki wpatrzeć :] No jakoś tak bardziej mnie pasi.
Natomiast moritius co do Rebucji spec. HJ 516, jak zakwitła to właśnie u mnie straciła na wartości, bo okazała się być ajlosterką
. A dla mnie wszystko co nie jest mediolobiwką to właśnie jakoś tak wyszło, że chwast
Roślinki są z ebaja, próbowałem pylić, ale nic z tego, więc to raczej klony, acz z tego względu właśnie nie rozpaczam, jak mi jedna z trzech padła.
Natomiast moritius co do Rebucji spec. HJ 516, jak zakwitła to właśnie u mnie straciła na wartości, bo okazała się być ajlosterką