Witajcie w moim skromnym ogrodzie

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kwiaty_poli
500p
500p
Od: 5 gru 2011, o 16:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: witajcie w moim skromnym ogrodzie

Post »

Irminko ja posadziłam bluszcz, ale coś wolno rośnie, nie chce się czepiać, sterczą tylko tyczki a do nich przywiązany bluszcz... Ale wymyśliłam sobie przeróbkę tej rabaty na taką 'piętrową'. Muszę tylko uśmiechnąć się do sąsiada o ziemię i wziąć się za robotę!
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p
Od: 31 maja 2009, o 07:38

Post »

Będzie fajnie! Piętrowe rabatki tworzą bardzo specyficzny nastrój. A co do bluszczy, gdzieś czytałam, żeby je sadzić i "na chwilę" nie przywiązywać do patyczków, budują bazę w ziemi rozkrzewiając się, a potem to już same się wspinają. Czytałam o tym, a sama takich nie mam ;:202
Awatar użytkownika
kwiaty_poli
500p
500p

Post »

Lukrecjo, być może masz rację. Bluszcz wsadziłam w marcu, gdy tylko rozmarzła trochę ziemia i jaki wsadziłam taki jest. Już sama nie wiem czy odwiązać czy zostawić....
Awatar użytkownika
jolcia1212
500p
500p
Od: 8 gru 2009, o 21:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Polu
Wpadłam z rewizytą i jestem, tak jak większość pod ogromnym wrażeniem. ;:180 Chylę czoło ;:180 nad ogromem Twojej pracy i to mając malutkie dziecko. Wysiłek się jednak opłacał, bo tworzy się Twoje miejsce na ziemi, w którym będziesz ładować akumulatory. Jeśli chodzi o płot to winobluszcz jest ok. ale mogły by tam też być pęcherznice( bodrowe i limonkowe) albo derenie. Jest ich też kilka odmian. Jedne i drugie są dość bezproblemowe i mogą stanowić tło dla mniejszych roślin. Drugą ewentualnością może być rabata kwasolubnych. Rododendrony, azalie i hortensje bukietowe a na płot hortensja pnąca. Takie luźne propozycje ale może coś Ci się spodoba. Jeśli chodzi o Twoje bonsai ze starego iglaka, to wyeksponowałabym go dając jakieś ładne, białe kamyki pod spód. Nabrałby wtedy wyrazistości (chyba?)
Awatar użytkownika
kwiaty_poli
500p
500p

Post »

jolcia1212 bardzo dziękuję za cenne rady, na pewno wykorzystam pomysły :) Rabatka jest w cieniu orzecha włoskiego, będą tam dobrze rosły pęcherzyce? Bardzo mi się podobają. Rododendrony mam dwa malutkie, jedna duża azalia i duży rododendron nie przetrwały mi zimy.... A co do żwirku pod bonsai świetny pomysł, nawet na to nie wpadłam :oops: dużo mam w ogrodzie kamieni więc pewnie wyglądało by świetnie. Dziękuję Ci kochana :)
Awatar użytkownika
jolcia1212
500p
500p
Od: 8 gru 2009, o 21:45

Post »

:wit
Jak tam prace, dzieje się coś? U mnie zimno, nie chce się nic robić.
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p
Od: 15 mar 2012, o 21:02

Post »

Pola zamilkła, a my tu czekamy. :(
Ogród tysiąca kwiatów i motyli. Serdeczne pozdrowienia, Gosia
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
Awatar użytkownika
kwiaty_poli
500p
500p

Post »

Jolcia, Linetka dziękuję za odwiedziny i pamięć o mnie :) Mam teraz taki nawał pracy (sezon ślubniaków), że kompletnie nie mam czasu na nic, ale obiecuję niebawem biorę się do roboty i wkleję obecną fotorelację ;)
Awatar użytkownika
kwiaty_poli
500p
500p

Post »

Oj dawno nic nie pokazywałam, aż mi wstyd :oops:
Ogród już jakoś powoli przybiera barwy jesienne ;( . Dwa dni nieobecności, a połowa roślin zwiędnięta, oklapnięta a liście żółte.... Lato Nas w tym roku nie rozpieszcza, a to za sucho i gorąco, a to znów za mokro i zimno.... Balkonowce też wyglądają jak po armageddonie.
Relacja z dnia wczorajszego.
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
kwiaty_poli
500p
500p

Post »

cz2.
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
sangwinaria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2011, o 14:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Masz śliczny ogród. zdjęcia zrobione z pasją . bardzo spodobał mi się pomysł ułożenia żółtych kamieni pod kostrzewą ;:180
Awatar użytkownika
mada83
200p
200p
Od: 3 lut 2012, o 14:33

Post »

Pola jest pięknie ;:138 . Masę pracy za tobą, efekt bardzo pozytywny. Jaszcze sporo pracy przed tobą, ale to jak przed każdym bo w ogrodzie robota nigdy się nie kończy i dobrze bo gdzie byśmy odpoczywali :;230 . Pozdrawiam i będę zaglądać żeby podziwiać twoje dalsze poczynania.
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p

Post »

Pola, ech, najpierw narzekasz, że takie fatalne warunki, że człowiek się spodziewa Bóg wie czego na tych zdjęciach, a potem pokazujesz takie cuda, że oko bieleje. Cudnie masz w tym ogrodzie, zatrzęsienie ślicznych kwiatów, rycynus jak drzewo, morze aksamitek, śliczna olbrzymia liatra. A ta kępa kwinących dalii, te kolorowe żurawki!
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
Awatar użytkownika
kwiaty_poli
500p
500p

Post »

Miło mi, że odwiedzacie mój wątek ;) ;:138
Linetko fakt tych aksamitek masa się wysiała i trochę zagłuszyły mi skalniak, ale to jednoroczne, więc póki skalniakowe małe to nawet może być, choć co roku obiecuję sobie, że koniec z aksamitkami. Ale uwierz mi może na zdjęciach nie jest tak dobrze widać, ale powiędnięte wszystko, ale dziś od rana pada deszcz więc może wszystko odżyje ;) A żurawki nawet mnie zaskoczyły bo sądziłam, że zima pożarła mi połowę a tu powolutku, powolutku się większość w końcu obudziła.
mada83 dokładnie co to za przyjemność mieć ogród bezdotykowy... To największa frajda grzebać w ziemi i co rusz tworzyć nowe rabatki. Ciekawe co zrobię za jakieś 20 lat kiedy braknie mi już miejsca? ;:131
sangwinaria dziękuję. Fakt ten piaskowiec tak sobie położony, planuję też w innych miejscach, bo motyw piaskowca jest na domu, będzie na bramie i na altance za która M. bierze się już od 3 lat... ehh za jakieś 5 lat zapraszam na kawkę pod altaną hehe ;:136
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p

Post »

Za 20?! Żartujesz, za dwa lata już będziesz biegać bezradnie po ogródku z sadzonkami i szukać miejsca, gdzie jeszcze można by coś wcisnąć. :D
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”