Lancety rodzinna ostoja ...
- zwkwiat
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 lut 2011, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Lancety rodzinna ostoja ...
Lodzia piwonia super, a jakie liliowce masz?
- lanceta
- Od: 13 wrz 2010, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zosiu,mam sporo różnych.......bedzie mi miło,jak odwiedzisz mnie w czasie ich kwitnienia...
Wiele posadziłam 2 lata temu,część kwitła,jak byłam w sanatorium-dlatego czekam na tegoroczny "zakwit"....
W zeszłym roku i na wiosnę,też dosadziłam kilka.....mam do nich słabość
Wiele posadziłam 2 lata temu,część kwitła,jak byłam w sanatorium-dlatego czekam na tegoroczny "zakwit"....
W zeszłym roku i na wiosnę,też dosadziłam kilka.....mam do nich słabość

- grazynarosa22
- Od: 16 mar 2009, o 12:18
Hihihiih...fajne oczko wodne Ci zrobili
ale ta piwonia to cudna jest
ta różowa ,ostatnia...(zdj z netu co masz)
i na pewno ma zniewalający zapach

ale ta piwonia to cudna jest

i na pewno ma zniewalający zapach

- AAleksandra
- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Witaj Lodziu,
Postanowiłam w dzisiejszy wieczór nadrobić zaległości i przeszłam przez calutki wątek wolnym spacerkiem. Zauroczyły mnie zakątki ogrodu, ich przemiana i futerkowe trojaczki. Moka oczywiście na pierwszym miejscu. Na jednej z fotek pięknie się uśmiecha
Gratuluję dobrego zdrowia seniorowi rodu. Oby siły nie opuszczały go jeszcze przez wiele dobrych lat. Im styarsza jestem, to bardziej doceniam dawnego życia czar. W domach wielopokoleniowych. Potem młodzież "uciekała" z domów w świat (czasem nawet setki kilometrów)... Co do niechęci pracy w ogrodzie, to i ja tak miałam. Nie lubiłam z mamą jeździć na działkę. Nudno tam było .. wiele godzin nudy. A mama miała ciągle coś do roboty. Teraz ja zasuwam w ziemi a syn nawet nosa nie wystawi z pokoju. Historia lubi się powtarzać, ale może za jakiś czas ... tak jak Twoje dzieci ....no rozmarzyłam się ?
A jak tam plany z ziemianką na ten sezon ? Czy już jest projekt ? Chętnie podglądnę. Czy dalie dobrze dały się przezimować ?
Postanowiłam w dzisiejszy wieczór nadrobić zaległości i przeszłam przez calutki wątek wolnym spacerkiem. Zauroczyły mnie zakątki ogrodu, ich przemiana i futerkowe trojaczki. Moka oczywiście na pierwszym miejscu. Na jednej z fotek pięknie się uśmiecha

Gratuluję dobrego zdrowia seniorowi rodu. Oby siły nie opuszczały go jeszcze przez wiele dobrych lat. Im styarsza jestem, to bardziej doceniam dawnego życia czar. W domach wielopokoleniowych. Potem młodzież "uciekała" z domów w świat (czasem nawet setki kilometrów)... Co do niechęci pracy w ogrodzie, to i ja tak miałam. Nie lubiłam z mamą jeździć na działkę. Nudno tam było .. wiele godzin nudy. A mama miała ciągle coś do roboty. Teraz ja zasuwam w ziemi a syn nawet nosa nie wystawi z pokoju. Historia lubi się powtarzać, ale może za jakiś czas ... tak jak Twoje dzieci ....no rozmarzyłam się ?
A jak tam plany z ziemianką na ten sezon ? Czy już jest projekt ? Chętnie podglądnę. Czy dalie dobrze dały się przezimować ?
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
-
- Od: 22 mar 2007, o 19:33
Witaj Lodziu, piękną masz i bardzo zadbaną działeczkę, ja mam blisko ale też z dojazdem i ciągle brakuje czasu. Piwonie piękne, szczególnie ta różowa "z netu"
to krzewiasta, prawda? ale piszesz o odkopaniu odrostu, czy ona daje odrosty? moja daje tylko zwykłe bylinowe z podkładki

- ada.kj
- Od: 2 gru 2008, o 12:03
Lodziu. Twórz listę na Twoją piwonię drzewiastą, gdyż też wpisuję się w kolejkę. Widzę rewolucja stała na działce, ale co byśmy robiły gdybyśmy stale czegoś nie zmieniały. Przy okazji porządkuje się znów jakiś kawałek ogrodu, gdyż przecież roślinki się rozrastają i trzeba im zmieniać aranżację. 

Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
- Ayesha
- Od: 24 sie 2010, o 14:50
Lodziu ,jak możesz to zrób zdjęcie tej swojej wcześniej odkopanej
sadzonki piwonii drzewiastej,zobaczymy czy to podkładka czy piwonia
drzewiasta.
sadzonki piwonii drzewiastej,zobaczymy czy to podkładka czy piwonia
drzewiasta.
- lanceta
To jest piwonia drzewiasta- ma takie same liście jak macierzysta....,swoją też kiedyś dostałam przez "odkopanie" kawałka.....
Kochani,wkrótce odpiszę wszystkim......
Kochani,wkrótce odpiszę wszystkim......

- Ayesha
- Od: 24 sie 2010, o 14:50
Skoro tak to nie mamy już żadnych wątpliwości,piwonia nie była
szczepiona,dlatego nie może dawać odrostów bylinowych.Super
szczepiona,dlatego nie może dawać odrostów bylinowych.Super

-
- Od: 22 mar 2007, o 19:33
nie była szczepiona, czyli z nasion?
-
- Od: 24 sty 2011, o 16:47
Witaj Lodziu!
Tego mi jeszcze nikt nie powiedział mimo,że spotykam to na etykietach i w reklamach.Chyba podobnie jest i u Ciebie/w tytule wątku/.Dodałbym jeszcze przepiękny,wypieszczony ogród o który dba cała rodzina.
Pozdrowienia Edward
Tego mi jeszcze nikt nie powiedział mimo,że spotykam to na etykietach i w reklamach.Chyba podobnie jest i u Ciebie/w tytule wątku/.Dodałbym jeszcze przepiękny,wypieszczony ogród o który dba cała rodzina.
Pozdrowienia Edward

- Ruda2011
- Od: 19 mar 2011, o 10:29
Lancetko kochana, czy ja mam sklerozę, czy też Wasza działka to takie 2 w jednym. Dzieciaki robią od nowa na nowej czy na Twojej ??? bo ja już "zgłupiełam"
A działeczka cudo - powiem, że widać pracę włożoną w wygląd i kasę ( przecież nic nie jest za darmo
). Zazdroszczę - moje potomki mają tylko wymagania 

A działeczka cudo - powiem, że widać pracę włożoną w wygląd i kasę ( przecież nic nie jest za darmo

- lanceta
Edwardzie,dzieci i znajomi przychodzą do nas ,ale jeżeli mozemy gościć w "takich okolicznościach przyrody" ,tym częściej mozemy widywać, mimo ciagłego pośpiechu i braku czasu u młodych.
Mariolu,u mnie to 2 w jednym...........moja działka prawie 5 arowa,tradycyjna, z chwascikami ,warzywkami i innymi rzeczami do skubania przez cały rok......
przyległa do niej,kupiona przez ziecia......to typowo rekreacyjna ,,ciagle uzupełniana nowymi kwiatami,na zasadzie jakas roślina wypada, w to miejsce następna.Mają ja 3-ci rok,zaczynali od karczowania i wywozenia" różności ",nasadzeń od podstaw.....
Moc,ciężkiej pracy..........
Ja natomiast , od 20 lat zawsze jestem do tyłu
,kazda roślinka,jest dla mnie ważna,upycham,gdzie jest miejsce.Jak mam coś do wyrzucenia,to znajdę miejsce,gdzieś "pod płotem" , a teraz ....postanowiłam trochę "uporządkować" swoją część,nie wiem ile to mi zajmie........
,dzieci twierdzą,że w 2 m-ce,uporali by się ..... 
Mariolu,u mnie to 2 w jednym...........moja działka prawie 5 arowa,tradycyjna, z chwascikami ,warzywkami i innymi rzeczami do skubania przez cały rok......
przyległa do niej,kupiona przez ziecia......to typowo rekreacyjna ,,ciagle uzupełniana nowymi kwiatami,na zasadzie jakas roślina wypada, w to miejsce następna.Mają ja 3-ci rok,zaczynali od karczowania i wywozenia" różności ",nasadzeń od podstaw.....
Moc,ciężkiej pracy..........
Ja natomiast , od 20 lat zawsze jestem do tyłu

- AAleksandra
- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
,dzieci twierdzą,że w 2 m-ce,uporali by się .....
[/quote]
I pewnie mają rację. Z tym , że my z 20 lat wcześniej tez byśmy miałay taki czas
Już nie musimy się ścigać , powoli i aby do przodu. Po sobie zauważyłam, że z każdym sezonem coraz więcej czasu potrzebuję na wykonanie fizycznych prac
Miło, że młodzi mają także swój kawałek ziemi tak blisko. Więcej okazji do miłego wspólnego spędzania czasu. A poza tym każdy może "rządzić" u siebie po swojemu

I pewnie mają rację. Z tym , że my z 20 lat wcześniej tez byśmy miałay taki czas

Miło, że młodzi mają także swój kawałek ziemi tak blisko. Więcej okazji do miłego wspólnego spędzania czasu. A poza tym każdy może "rządzić" u siebie po swojemu

Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
- lanceta
Olu,masz rację,...teraz,to" mocuje się" ze szpadlem,do tego pierwsze liliowce,to teraz giganty,trzeba mieć nie lada krzepę.
Na naszych 2-ch działkach działamy wspólnie,mamy przejście,praktycznie,to jedna całość......
Zięć jak kosi ,czy podlewa - to CAŁOŚĆ ! Ja też,gdy przychodzę sama/emerytka/,robie przeglad całości,podlewam kwiaty w skrzynkach i wg. potrzeb. Opryski,to moja "działka",ostatnio walczę z mszycami,sa nawet na orzechu laskowym....
Wnuk/średniej córki/,biega i jeżdzi samochodz. napedzanym nóżkami...............po całych ,prawie 8 arach.....
Na naszych 2-ch działkach działamy wspólnie,mamy przejście,praktycznie,to jedna całość......
Zięć jak kosi ,czy podlewa - to CAŁOŚĆ ! Ja też,gdy przychodzę sama/emerytka/,robie przeglad całości,podlewam kwiaty w skrzynkach i wg. potrzeb. Opryski,to moja "działka",ostatnio walczę z mszycami,sa nawet na orzechu laskowym....
Wnuk/średniej córki/,biega i jeżdzi samochodz. napedzanym nóżkami...............po całych ,prawie 8 arach.....