Moje sukulenty - tomboj0
- nyskadu
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moje sukulenty - tomboj0
No to masz wszystkie kolory, nic tylko pozazdrościć 

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
G. achirasense v. kainradliae (nie znam tej formy) naprawdę ładne. U mnie akurat też kwitnie G. achirasense ale var. orientale - nieco bardziej bladym kwiatem i jakby większym. Zaraz pokażę go na swoim wątku.
Cała reszta jak zwykle ładna.
Cała reszta jak zwykle ładna.

Dzięki za odwiedziny i komplementy, gymnole naprawdę są wdzięczne.
Kielichy otwierają się zykle znacznie szerzej - tym razem nie starczyło dobrej pogody. O ile się nie mylę to wśród pokazanych roślin nie ma tegorocznych nabytków, jeśli się przyjżeć widać resztki pajęczyn - zostały zniszczone przez deszcz, ostatnio naprawdę lało.
Kolejne kwiatki
Zwariowane G. erinaceum v. paucispinum P400

G. castellanosii P80c

G. castellanosii v. bozsingianum

Sympatyczne G. quehlianum

G. ferdinandi JPR21/55

Na koniec coś dla miłośników pajęczyn - ponura tragedia w cierniach G. pungens

pozdrawiam
tomek
Niestety brakuje niebieskiego i czarnego.nyskadu pisze:No to masz wszystkie kolory, nic tylko pozazdrościć
Dobrze im robi pobyt na otwartej przestrzeni - naprawdę to lubią. Wszystkie kwitnienia wydarzyły się zeszłej niedzieli, jutro ma przestać padać - w sobotę kolejna fala kwiatów.sokolica pisze:...zazdroszczę (tak pozytywnie) tego, że rośliny tak chętnie u Ciebie kwitną. Pogoda nie nastraja, np u mnie pąki stoją w miejscu, a Ty wciąż masz coraz to nowe kwiaty. G. achirasense v. kainradliae ma wyjątkowo ładne w budowie kielichy. Czy taki kwiat na kształt "U" to cecha tego gatunku, czy będzie pełen rozkwit?
Nie widzę pajęczyn, czyżby nowe nabytki?
Kielichy otwierają się zykle znacznie szerzej - tym razem nie starczyło dobrej pogody. O ile się nie mylę to wśród pokazanych roślin nie ma tegorocznych nabytków, jeśli się przyjżeć widać resztki pajęczyn - zostały zniszczone przez deszcz, ostatnio naprawdę lało.
Kolejne kwiatki
Zwariowane G. erinaceum v. paucispinum P400

G. castellanosii P80c

G. castellanosii v. bozsingianum

Sympatyczne G. quehlianum

G. ferdinandi JPR21/55

Na koniec coś dla miłośników pajęczyn - ponura tragedia w cierniach G. pungens

pozdrawiam
tomek
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
G. castellanosii P80c super!
G. ferdinandi mam tylko mniejsze - i niewiele o nim wiem. Ale Twoje ladne.

G. ferdinandi mam tylko mniejsze - i niewiele o nim wiem. Ale Twoje ladne.
- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
O jakie kolorki!
A nazw to chyba nigdy nie zapamiętam.
A dlaczego G. erinaceum v. paucispinum P400 pąki kwiatowe tworzy tak nisko a nie przy stożku wzrostu? Jakoś nigdy nie widziałam tego u gymnolków. Tak ma być?
I jeszcze zapytam. Czy to pająk zabija, czy jest zabijany?
A nazw to chyba nigdy nie zapamiętam.
A dlaczego G. erinaceum v. paucispinum P400 pąki kwiatowe tworzy tak nisko a nie przy stożku wzrostu? Jakoś nigdy nie widziałam tego u gymnolków. Tak ma być?
I jeszcze zapytam. Czy to pająk zabija, czy jest zabijany?
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- Spy
- Od: 25 lip 2009, o 15:47
G. ferdinandi JPR21/55
Nie znałem.
Boczne kwiatki bywają też u G. schickendantzii (tylko u tego gatunku się z tym spotkałem do tej pory). W sumie u G. pungens, u którego rozgrywała się ta tragiczna scena, też powinno, bo to wg niektórych forma G. schickendantzii. Ma ładnie wybarwione ciernie na końcach.

Boczne kwiatki bywają też u G. schickendantzii (tylko u tego gatunku się z tym spotkałem do tej pory). W sumie u G. pungens, u którego rozgrywała się ta tragiczna scena, też powinno, bo to wg niektórych forma G. schickendantzii. Ma ładnie wybarwione ciernie na końcach.
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
/Pustynni Strażnicy/
- phoebs
- Od: 20 wrz 2008, o 01:20
Pięknie gymnolowo u Ciebie 

najpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz, one przyjdą same...
Moja kolekcja kaktusów
pozdrawiam Ania
Moja kolekcja kaktusów
pozdrawiam Ania
Również wiem niewiele. Swoją wiedzę mogę streścić w 3 punktach:hen_s pisze:G. ferdinandi mam tylko mniejsze - i niewiele o nim wiem.
1. Creutzburg w swojej check-liście podaje, że ta nazwa pojawia się w katalogu nasion Berchta 2006-2007 z dopiskiem n.n. (czyli nomen nudum - nie można odnaleźć opisu rośliny). W uwagach pisze cyt."G. gibbosum subsp. ferdinandii Halda, Malina & Milt.?=reductum"
2. Graham Charles wymienia prawdopodobnie ten takson tylko w indeksie nazw cyt. "G. gibbosum subsp. ferdinandii=G. gibbosum subsp. gibbosum"
3. W najnowszym (2011) poprawionym i przerobionym Andersonie włączono go również do G. gibbosum, podano tam nazwę G. gibbosum ssp. ferdinandii Halda &all (2003)
Roślina niewątpliwie zwariowała, nie wiem dlaczego. Już go podlewam wywarem z kozłka lekarskiego, aby trochę wyluzował.raflezja pisze:A dlaczego G. erinaceum v. paucispinum P400 pąki kwiatowe tworzy tak nisko a nie przy stożku wzrostu?
Tym razem wygrał pająk. Sparaliżowana błonkówka została wciągnięta pod kaktusa i tam zjedzona.raflezja pisze: Czy to pająk zabija, czy jest zabijany?
pozdrawiam
tomek
- sokolica
- Od: 28 maja 2011, o 13:05
Jak zwykle warto do Ciebie zajrzeć. Ależ chciałabym zobaczyć te wszystkie gymnolowe skrzynie na żywo
Oba castellanosii bardzo ładne. Quehlianum wygląda, jakby chciało zakwitnąć dwubarwnie. G. ferdinandi JPR21/55 absolutny hit
A kwiat powalająco uroczy. Ostatniej foty nie skomentuję. Nie lubię pajęczyn, a tym bardziej robactwa 

Oba castellanosii bardzo ładne. Quehlianum wygląda, jakby chciało zakwitnąć dwubarwnie. G. ferdinandi JPR21/55 absolutny hit

- raflezja
Ups!
Ja natomiast twierdzę, że świat roślin jest nierozerwalnie powiązany ze zwierzęcym, w tym z owadami, roztoczami i innymi pasożytami.
Dlatego z przyjemnością zobaczę takie żyjątka. zwłaszcza w skali makro lub zbliżonej.
Jednak przykro mi, bo obstawiałam tym razem wygraną błonkówki. Ale ona chyba nie ma odpowiedniego narzędzia do ataku.
Ja natomiast twierdzę, że świat roślin jest nierozerwalnie powiązany ze zwierzęcym, w tym z owadami, roztoczami i innymi pasożytami.
Dlatego z przyjemnością zobaczę takie żyjątka. zwłaszcza w skali makro lub zbliżonej.
Jednak przykro mi, bo obstawiałam tym razem wygraną błonkówki. Ale ona chyba nie ma odpowiedniego narzędzia do ataku.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- Farel
- Od: 22 lip 2009, o 17:17
Fajne kaktusy, widać stanowisko pod chmurką im służy.
Ja ostatnio przegoniłem błonkówkę ze skrzynki z mrozakami, przyłapałem ją jak wygrzebywała grób dla jakiegoś owada.
Ja ostatnio przegoniłem błonkówkę ze skrzynki z mrozakami, przyłapałem ją jak wygrzebywała grób dla jakiegoś owada.
Dzięki za odwiedziny i miłe słowa.
Wystarczyło parę godzin słońca i pokazało się sporo kwiatów. Na początek największa fleja w kolekcji - G. altagraciense, Copina, Alta Gracia

G. leeanum

G. nigriaerolatum v. densispinum - areole oczywiście białe

Kolejny supermarketowy Stenocactus - coraz bardziej zaczynają mi się podobać.

Na koniec mój ulubiony buraczany notokaktus:

pozdrawiam
tomek
Bardzo celna uwaga, w duchu neodarwinizmu.raflezja pisze:Ja natomiast twierdzę, że świat roślin jest nierozerwalnie powiązany ze zwierzęcym, w tym z owadami, roztoczami i innymi pasożytami.
Ten owad wyglada raczej na roślinożercę, ale już w krótce na kaktusowisku pojawią się osy z rodzaju Anoplius - prawdziwi mordercy pająków. Może uda się zrobić im fotkę.raflezja pisze:Jednak przykro mi, bo obstawiałam tym razem wygraną błonkówki. Ale ona chyba nie ma odpowiedniego narzędzia do ataku.
U mnie często są kopane norki przez osy - nie przeganiam ich. Uważam nawet, że jest to korzystne dla roślin.Farel pisze:Ja ostatnio przegoniłem błonkówkę ze skrzynki z mrozakami, przyłapałem ją jak wygrzebywała grób dla jakiegoś owada.
Wystarczyło parę godzin słońca i pokazało się sporo kwiatów. Na początek największa fleja w kolekcji - G. altagraciense, Copina, Alta Gracia

G. leeanum

G. nigriaerolatum v. densispinum - areole oczywiście białe

Kolejny supermarketowy Stenocactus - coraz bardziej zaczynają mi się podobać.

Na koniec mój ulubiony buraczany notokaktus:

pozdrawiam
tomek
- banditoo
- Od: 23 lis 2008, o 01:33
noto powala kolorkiem kwiatów
- eikoden
- Od: 12 kwie 2011, o 14:22
a idźcie z tymi kwiatami ......... piękne ...... ehhh
PS...
Dobrze, że wstawiacie jest gdzie obejrzeć
PS...
Dobrze, że wstawiacie jest gdzie obejrzeć

- raflezja
Buraki ładne, a fleja choć brudny to wcale nienudny. 

Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis