Moje kwiaty w hydroponice cz.2

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 11:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje kwiaty w hydroponice cz.2

Post »

kubasia.....Jeżeli czyściłaś korzenie pedzelkiem to więcej już nic nie zrobisz.Śmiało możesz wsadzać do hydro ;:215
Teresa
------------
Moje Kwiaty w hydroponice
Awatar użytkownika
kubasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2012, o 19:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jeszcze trochę poczyściłam i już siedzi w hydro. Dzięki za dobre rady ;:196
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Teresko wczoraj wieczorem nie mogłam się zalogować na Forum ( awaria a może przerwa ...?)
W każdym bądź razie Fiołeczek ??-????????? ??????o już siedzi w zestawie do hydroponiki bo taki czekał na niego i tylko jedno maleństwo odkruszyło sie w trakcie rozwijania.
Z tego co widziałam to za jakiś czas będzie mnóstwo sadzonek ale to przepiękna odmiana więc chętnych na nie nie zabraknie i nie zmarnuje się ani jedna.
Dla Ciebie dużo ;:196 ;:196 ;:196 i jeden z moich ulubionych Fiołeczków czyli
Spring Rose - kwiaty cudnej urody , małe białe różyczki podbite zielonym kolorem

Obrazek

Obrazek

Na obejrzenie pozostałych które juz u mnie zakwitły zapraszam do tego linku
Moje fiołki w hydroponice
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu...cieszę się bardzo ze fiołek dotarł .Nie przejmuj sie tym że jedno malęństwo sie ułamało ,ponieważ ja miałam taka sama sytuację . Nie dość że ułamał mi się listek mateczny to i jeden z dwóch maleńkich młodych listków :( Juz myślałam ze straciłam fiołka a tu niespodzianka za jakiś czas zaczęły sie pojawiać nowe listeczki :heja Po za tym jak zauważyłaś w sadzonce jest jeszcze na dnie kilka następnych maleństw.Będzie radość :heja jak zakwitną.
Twoją kolekcję fiołków w hydro oglądałam ju ż jakiś czas temu....jest imponująca.Spring Rose jest faktycznie cudnej urody i bardzo Pięknie się uśmiecham :D o listeczek albo malutką sadzonkę, ale dopiero po urlopie.Mam tylko mała prośbę.............może jako dodatek jakaś mała półeczka :;230 :;230 bo miejsca mało :D
Teresa
------------
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jacku.... Cierpliwości,cięcie hojki campacty będzie w drugiej połowie sierpnia ,po urlopie.
Teresa
------------
Awatar użytkownika
JacekCich
200p
200p
Od: 30 kwie 2011, o 23:12

Post »

;:138 Huraaaa :heja Czekam więc. Pa ;:196
Tylko cierpliwi się doczekają, bo nie tracą nadziei.
Zielone Zakątki Jacka _||_ Stosowanie nawozów hydroponicznych _||_
Paludarium Jacka
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Teresko Fiołeczek Spring Rose to roślina z listka którego dostałąm pod koniec kwietnia i to jego pierwsze kwitnienie.
Z niektórych pierwsze kwiaty miałam już po 10 miesiącach ale dla większości jednak rok musi minąć aby urosła spora rozeta i dała taka burzę kwiatów.
Zdarzało się, że małe rozetki miały zimą pojedyncze pędy z pąkami ale je wycinałam.
Sadzonek w tej chwili mam niewiele bo poszły w świat do chętnych ale liśtki z każdego który Ci sie podoba choćby dziś. ;:196
Wstawię fotkę z półeczki jaka mąż zrobił mi na małe fiołki przy oknie , jestem z nich zadowolona i spełniają moje oczekiwania.
W takim razie odezwij się po powrocie.
Aha a propos ... miejsca na parapecie - wreszcie po roku prób opanowałam ukorzenianie Crossandry i mam kilkanaście sadzonek ( część ukorzenionych) bo likwidowałam stary krzew.
Zawsze chciałaś więc może iść razem z listkiem.
LaCucarachita
50p
50p
Od: 1 paź 2010, o 17:44

Post »

Witaj Teresko i witajcie fani hydroponiki :D Długo mnie na forum nie było. Chciałam sie pochwalić jak ładnie mi zakwitła AGLAONEMA. Nie myslalam ze kiedys doczekam u mnie kwitnienia z moich roslinek zielonych hehe choc nie dawno zakwitł mi również KROTON. Co tez dało mi mnóstwo radości. Chciałam także pokazać Ci Teresko(no i reszcie miłośnikom) moja kolekcje kwiatów w hydro, żebys zobaczyła Tereso do czego doprowadziłas zarażając mnie tą super uprawą :tan Za co Ci bardzo bardzo dziękuje. ;:333 Od momentu jak pierwszy raz weszłam na twój wątek. Po prostu to był strzał Amora!! ;:oj I teraz niestety (albo i stety) od tamtego czasu nie tylko pokochałam hydroponikę ale i kwiaty same w sobie hehehe :) Oto moja mała kolekcja:) Z góry sorry za jakosc niektorych zdjec, bo z komorki :)

Aglaonema:

Obrazek Obrazek

Kroton a za nim Dracena Sandera:
Obrazek Obrazek

Obrazek

Fikus 2-letni:
Obrazek

Kaktusiki:

Obrazek Obrazek Obrazek

Sansewieria niedawno przesadzona do hydro:

Obrazek

Szeflera 2-letnia:

Obrazek

Scindapsus:
Obrazek

Grubosz:
Obrazek

Aloes:
Obrazek

Mlodziutki Papirus:
Obrazek

Dracena Marginata:

Obrazek

Kliwia wielka i balam sie przeniesc do hydro ale zaryzykowalam i zobaczymy:)
Obrazek

Złoślicha:

Obrazek

Baucarnea:

Obrazek

Mam takie pytanko czy wiesz moze czy jakbym sciela sobie odnozke z wierzcholka Draceny Sandery to czy kwiat by nie umarł?? W sensie ze gore obetne i co wtedy? Moze z boku wypuści cos? hihi

Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu Krosandra oczywiście tak.Co do fiołeczka to nie ma znaczenia czy to będzie listek czy mała sadzonka.Mam nadzieje ze po powrocie z urlopu moje parapety rozrosną się jak dobrze nawozone kwiatki :;230 :;230
LaCucarachita...jest mi niezmiernie miło że sprawą mojej perswazji :) uwierzyłaś że hydroponika jet bardzo prosta i łatwa..O czym świadczy różnorodnośc Twojej kolekcji ;:138 która jest imponująca.Im więcej osób pochwali się swoimi osiągnieciami tym większa szansa na powiększenie sie" hydrozakęconych."Co do draceny to tnij bez obawy.Dracena lubi cięcia.Żeby sie nie rozpisywać podaję link do poczytania.

http://forum.muratordom.pl/showthread.p ... %C5%BCanie
http://www.drosera.pl/forum/odmladzanie-roslin-t83.html
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=3428
Teresa
------------
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

LaCucarachita....dracenę ukorzeniaj w wodzie oczywiście :) .W ziemi jest większe prawdopodobieństwo gnicia.
Teresa
------------
LaCucarachita
50p
50p

Post »

Dziękuje Tereso za pomoc. Jesteś po prostu WIELKA!!! :D:D:D:D:D Powiedz mi jeszcze tylko czy przy przesadzaniu rośliny z ziemi do hydro, korzenie musza byc idealnie czyste? Za kazdym razem mam dylemat bo to nie lada wyzwanie czyscic każdy korzen:) I tak sie zastanawiam, wiadomo korzenie sa czyste ale czasami zostanie cos gdzieniegdzie... :? Takie wyczyszczone jak ma kubasia wystarczajaco starczy? nie trzeba ich tak na maksa czyscic by zadnej ziemi nie zostalo? :) pozdrawiam
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

LaCucarachita..... przyznam się szczerze że na początku mojej przygody z hydroponiką nie mając jeszcze doświadczenia w czyszczeniu korzeni (nie od razu wpadłam na pomyśł czyszczenia pędzelkiem)pozostawało troszkę ziemi na korzeniach.Dotyczy to paproci której korzenie były bardzo splątane i z obawy silnego ich uszkodzenia pozostawiłam trochę ziemi.Nie wpłynęło to potem na rozwój rosliny.Dlatego czyszczenie Kubasi jest wystarczające.Pamietaj że kazda roślina ma inne korzenie.Jedne czyszcza sie szybko nad innymi trzeba popracować.
Teresa
------------
Awatar użytkownika
kubasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2012, o 19:26

Post »

Teresko bardzo dziękuję za dobre rady ;:180 pozwolę sobie wkleić zdjęcie mam nadzieję, że się nie pogniewasz :wink:
Obrazek
jak widać wirus trafił na podatny grunt :lol:
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kubasia.....zapowiada się u Ciebie piękna kolekcja ;:215 .radami zawsze chętnie służę.
Teresa
------------
LaCucarachita
50p
50p

Post »

Teresko Dzięki za rade. będę pamietać. Ulzylo mi bo rzeczywiscie z niektorymi korzeniami nie ma w ogole problemu a niestety sa i takie nad ktorymi trzeba ostro przysiedziec. Widzialam ze masz ladna hoje, ja niestety dostalalam taka fajna dosc z dlugimi pnaczami ale w ziemi. Niestety ale w ogole nie kwitnie. Nie wiem co jej moze byc. Liscie i podloze jest ok. Mozesz mi zdradzic co ile ja karmisz nawozem i przy jakim oknie stoi? Duzo swiatla potrzebuje?

kubasia Pieknie to wszystko wyglada :D Jak na poczatke to sporo tego masz hehe :D powodzonka i pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”