Wykopałam i nie ma żadnych robali,ale mam wrażenie,że korzeń był jakiś taki zbyt mokry,jakby z lekka zaczynał podgniwać.Czy to możliwe,żeby to był efekt zbyt dużej ilości wody?Nigdy nie uprawiałam czosnku i teraz się zastanawiam czy nie popełniłam błędu podlewając go codziennie,a teraz sam się podlewa,bo nie ma dnia by nie padałogeophagus pisze:wykop jeden czosnek i sprawdź korzenie czy nie ma szkodnika
Identyfikacjia szkodników ... ze zdjęciami
- danutka66
- 500p
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Identyfikacjia szkodników ... ze zdjęciami
-
- 500p
- Od: 9 lut 2012, o 11:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam. Danutka66, podejrzewam o ten objaw węgorka niszczyka. Czasami się pojawia, szczególnie w cebulowych. Pozdr, Francik.
Francik
- danutka66
- 500p
No i co z nim?
Wyczytałam w necie
"3. Stosować silne nawożenie preparatami potasowymi i azotowymi, które wzmacniają rośliny."Azot czyli co gnojóweczka z pokrzyw?
Wyczytałam w necie
"3. Stosować silne nawożenie preparatami potasowymi i azotowymi, które wzmacniają rośliny."Azot czyli co gnojóweczka z pokrzyw?
-
- 500p
Danutko66, przede wszystkim ten nicień - jak każdy - jest wilgociolubny. Przedstawiłem starą nazwę - nowa to niszczyk zjadliwy, można doglebowo zastosować preparat Nemafos jeśli nie zaatakował wszystkiego, a kilka lat ok 6 nie uprawiać tam cebulowych. Co miesiąc daje nowe pokolenie. Jest b. trudny do zwalczenia. Pozdr, Francik.
Francik
Moszenica wierzbówka (Clytra laeviuscula)
- danutka66
- 500p
"Dorosłe moszenice żerują na liściach wierzb zaś larwy są drapieżnikami i żyją w mrowiskach, gdzie żywią się jajami i larwami mrówek. "
A co robiła na mojej róży wśród mszyc i biedronek?Czyżby rozsmakowała w tych pierwszych?Nie miałabym nic przeciw
A co robiła na mojej róży wśród mszyc i biedronek?Czyżby rozsmakowała w tych pierwszych?Nie miałabym nic przeciw

-
- 500p
Witam. Danutko66, Mógł przywędrować razem z czosnkiem, a także nawet w kompoście. Trudno wyrokować. W każdym bądź razie jeśli to naprawdę - podkreślam - naprawdę niszczyk zjadliwy wówczas podlega obowiązkowemu zwalczeniu - jest szkodnikiem kwarantannowym. Rośliny będą nadawać się tylko do konsumpcji, po nich możesz uprawiać dyniowate, kapustowate, pomidory oraz marchew. A na marginesie - trudno zobaczyć go "gołym okiem" ma ok. 1mm długości i jest niemal bezbarwny. Pozdr, Francik.
Francik
- danutka66
- 500p
No i niestety to ten niszczyk/przeprowadziłam badania w wodzie/.Czy wobec tego można będzie konsumować ten czosnek?francikrecz pisze: W każdym bądź razie jeśli to naprawdę - podkreślam - naprawdę niszczyk zjadliwy wówczas podlega obowiązkowemu zwalczeniu - jest szkodnikiem kwarantannowym..
Najprawdopodobniej musiał być w czosnku,który kupiłam do sadzenia.Zastanawiam się czy teraz przypadkiem nie zaatakuje mi cebuli i pora.
Francik to jak mam się zabrać za jego niszczenie?Czy uprawa współrzędna np. z marchewką ma sens?
-
- 500p
Danutko66, pisałem, że do konsumpcji tak, ale w krótkim terminie, do przechowywania nie nadaje się /będzie gnił/ . Co do ochrony - sprawdż Nemafos może jeszcze coś pomoże. Uprawa współrzędna nie wchodzi w rachubę - co najwyżej rośliny nicieniobójcze. Powinnaś zmienić profil uprawy eliminując jego żywicieli, czyli odpada seler pietruszka, cebula, por, czosnek - to te ważniejsze, ale jest szereg innych /ok.500/ roślin, dzięki którym ten nicień ma się całkiem dobrze. Pozdr, Francik.
Francik
- aleksanderk
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lip 2009, o 19:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- danutka66
- 500p
Francik dzięki za Twe cenne radyfrancikrecz pisze:Danutko66, pisałem, że do konsumpcji tak, ale w krótkim terminie, do przechowywania nie nadaje się /będzie gnił/ ..

I jeszcze jedno,czy te nicienie rozłażą się po okolicy ,czy będą siedzieć sobie w danej kwaterze?Moje pytanie bierze się stąd ,że od lat mam cebulę ,pora i nigdy nic się nie działo.Tego robala obecnie mam w jednej części,więc jeśli on się nie przemieszcza to mogłabym uprawiać te zakazane warzywa w innym kącie...hmm nie uśmiecha mi się nie mieć tych warzyw w ogrodzie, a mój mąż dostał szału

-
- 500p
Witam. Danutko66, przenieść go można na wiele sposobów: narzędziami, na obuwiu, łuskach czy resztkach korzeni, które pozostają w ziemi. Po usunięciu roślin żywicielskich - przy braku pokarmu - zapada w stan anabiozy czyli swoistej przerwy mogącej trwać nawet pół roku. Ożywiają go wydzieliny korzeni roślin żywicielskich. Dlatego np wchodzi do aksamitki lecz nie znajdując odpowiedniego pokarmu - ginie. Są także odmiany gorczycy nicieniobójczej, kilka roślin ozdobnych i wiele innych. Czy musisz konsumować? To zależy od Ciebie. Czy wiesz co jesz gdy kupisz? Pozdr, Francik.
Francik
- danutka66
- 500p
Podrążę trochę...skoro anabioza czyli chyba taki stan uśpienia trwa pół roku to dlaczego wszędzie piszą aby nie uprawiać nawet do 10 lat?Chemii stosować nie będę ,bo to bez sensu...jakbym w sklepie kupowałafrancikrecz pisze: Po usunięciu roślin żywicielskich - przy braku pokarmu - zapada w stan anabiozy czyli swoistej przerwy mogącej trwać nawet pół roku. Ożywiają go wydzieliny korzeni roślin żywicielskich.