Mój Świat ? Tamaryszek - cz.3
-
- 1000p
- Od: 9 mar 2010, o 10:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Mój Świat ? Tamaryszek - cz.3
Kawał dobrej roboty zrobiłaś. Bardzo ładnie wyglądają obrzeża rabat i chodniczki.
A bukszpany się przyjęły? Bo już nie pomiętam czy pytałam
A bukszpany się przyjęły? Bo już nie pomiętam czy pytałam
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Zapraszam do mojego ogrodu
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 kwie 2012, o 14:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Co ja widzę, różowy powojniczek, jak miło

A uzdolnień Twoich będę się twardo trzymać, bo popatrz: wszyscy mamy pasję i dostęp do wiedzy taki sam, a ogródki jakież różne

Podziwiam roboty budowlane

Chwastom nie daj się nabrać, koszone tylko się przyczajają

Pełna podziwu, pozdrawiam - Jagoda
Iza gratuluję uporu i zacięcia. Ogrom pracy włożyłaś w te cegły, a efekty powalające. Tym bardziej jestem pełna podziwu i uznania.
Trawnik u mnie będzie marny, ponieważ mam ogromne pozostałości po jakichś budynkach gospodarczych podobno. Na samym środku między domkiem, a altaną-garażem jest betonowa obwódka po jakiejś oborze. Kamień na kamieniu w każdym miejscu. Wykopanie u mnie kawałka chociażby miejsca na nowe nasadzenia jest dla mnie niemożliwe, a M jak go proszę od razu jęczy, bo wie, że będzie musiał się ciężko napracować. Mimo to sama zrobiłam dwie spore rabaty tym samym zmniejszając trawnik, co też mam w planach, podobnie do Ciebie. Poza tym, jak sama piszesz - trawnik wymaga pielęgnacji. Ja sama nie mogę tego zrobić, a M jakoś ciężko namówić na filcowanie czy areację, bo i po co. Trawnik ma rosnąć i już. Tak więc na razie o pięknym, miękkim i o soczystej zieleni trawniku mogę pomarzyć. Przychodzić będę więc do Ciebie i cieszyć oczy Twoim

Trawnik u mnie będzie marny, ponieważ mam ogromne pozostałości po jakichś budynkach gospodarczych podobno. Na samym środku między domkiem, a altaną-garażem jest betonowa obwódka po jakiejś oborze. Kamień na kamieniu w każdym miejscu. Wykopanie u mnie kawałka chociażby miejsca na nowe nasadzenia jest dla mnie niemożliwe, a M jak go proszę od razu jęczy, bo wie, że będzie musiał się ciężko napracować. Mimo to sama zrobiłam dwie spore rabaty tym samym zmniejszając trawnik, co też mam w planach, podobnie do Ciebie. Poza tym, jak sama piszesz - trawnik wymaga pielęgnacji. Ja sama nie mogę tego zrobić, a M jakoś ciężko namówić na filcowanie czy areację, bo i po co. Trawnik ma rosnąć i już. Tak więc na razie o pięknym, miękkim i o soczystej zieleni trawniku mogę pomarzyć. Przychodzić będę więc do Ciebie i cieszyć oczy Twoim

Pozdrawiam, Kasia {Nie pytaj świata dokąd zmierza, bo nie daj Boże Ci odpowie[...]Co ma przeminąć, to przeminie. A co ma zranić do krwi zrani [...]}
Kawałek zielonego marzenia
Kawałek zielonego marzenia
- gajowa
- Od: 11 maja 2011, o 07:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Znowu z przyjemnością smakowałam Twój ogród i kolejny odcinek Twojej opowieści o nim,
Sama lubię tak na głos planować i opowiadać, tylko...nie bardzo mam komu
Już się mnie stąd tak łatwo nie pozbędziesz
Biały ogród - wspaniały pomysł! ...odkładam w głowie do ściągnięcia...
Świetne ceglane ścieżki! Cegły są też moim ulubionym materiałem; w ubiegłym roku M przywiózł z cegielni pewną ilość, były tam do wzięcia zupełnie gratis, ponieważ - co stanowi dla mnie dodatkowy plus - były trochę zbyt mocno wypalone, takie przydymione, ciemniejsze. Zrobiłam z nich obrzeża do rabat - wystarczyło na cztery niewielkie rabaty, poza tym brzegi chodniczka od domu do studni (chodnik jest z czerwonego piaskowca). I skończyły się...
Czekam teraz na nową "dostawę", bo w mojej głowie już jest ułożona kolejna ścieżka, no a poza tym mnóstwo rabat też czeka na obrzeża, no ale to już luksus i odkładam to na potem- na razie odcięta trawa i tyle.
Dzięki, że się zainteresowałaś moim tarasem i przestrzenią przed nim. Przyznam, że mam problemy z projektowaniem przestrzeni - wiem, że coś tam powinno być, właśnie dokładnie tak, jak napisałaś, żeby była intymność, a jednocześnie możliwość kontroli wejścia.
Chętnie więc przyjmę pomysły i sugestie - zwłaszcza od Ciebie. Muszę zrobić jakieś porządne zdjęcie z tarasu i wstawić w swoim wątku, wraz z wszelkimi didaskaliami.
Na razie napiszę tyle, że jak się stoi na tarasie, to na wprost w perspektywie jest ogrodzenie zasłonięte zupełnie przyzwoitym ok. 2-3- metrowej szerokości pasem drzew i krzewów przed nim (wysokie tuje, dwa spore świerki, 2 sosny, jałowce, cisy i różne pomniejsze rośliny pod nimi), a między nim a domem roztacza się upojna perspektywa prawie pustego trawnika (nie najlepiej zresztą utrzymanego...
) - tak mniej więcej 13-15 m.
Prawie - to oznacza jedno drzewo, około 5 m od domu, nieco na lewo od tarasu - dość młody platan, wprawdzie już wysoki (około 4 m), ale to jednak wciąż tylko wybujały badylek.
Brama i wejście - nie na wprost, tylko na prawo od domu, ale dalej, właściwie w samym rogu przy tym opisywanym pasie zieleni.
Uff, wystarczy, ależ mnie wzięło
Jeśli przynudzam - wygoń mnie stąd bez pardonu 
Sama lubię tak na głos planować i opowiadać, tylko...nie bardzo mam komu

Już się mnie stąd tak łatwo nie pozbędziesz

Biały ogród - wspaniały pomysł! ...odkładam w głowie do ściągnięcia...

Świetne ceglane ścieżki! Cegły są też moim ulubionym materiałem; w ubiegłym roku M przywiózł z cegielni pewną ilość, były tam do wzięcia zupełnie gratis, ponieważ - co stanowi dla mnie dodatkowy plus - były trochę zbyt mocno wypalone, takie przydymione, ciemniejsze. Zrobiłam z nich obrzeża do rabat - wystarczyło na cztery niewielkie rabaty, poza tym brzegi chodniczka od domu do studni (chodnik jest z czerwonego piaskowca). I skończyły się...

Dzięki, że się zainteresowałaś moim tarasem i przestrzenią przed nim. Przyznam, że mam problemy z projektowaniem przestrzeni - wiem, że coś tam powinno być, właśnie dokładnie tak, jak napisałaś, żeby była intymność, a jednocześnie możliwość kontroli wejścia.
Chętnie więc przyjmę pomysły i sugestie - zwłaszcza od Ciebie. Muszę zrobić jakieś porządne zdjęcie z tarasu i wstawić w swoim wątku, wraz z wszelkimi didaskaliami.
Na razie napiszę tyle, że jak się stoi na tarasie, to na wprost w perspektywie jest ogrodzenie zasłonięte zupełnie przyzwoitym ok. 2-3- metrowej szerokości pasem drzew i krzewów przed nim (wysokie tuje, dwa spore świerki, 2 sosny, jałowce, cisy i różne pomniejsze rośliny pod nimi), a między nim a domem roztacza się upojna perspektywa prawie pustego trawnika (nie najlepiej zresztą utrzymanego...

Prawie - to oznacza jedno drzewo, około 5 m od domu, nieco na lewo od tarasu - dość młody platan, wprawdzie już wysoki (około 4 m), ale to jednak wciąż tylko wybujały badylek.
Brama i wejście - nie na wprost, tylko na prawo od domu, ale dalej, właściwie w samym rogu przy tym opisywanym pasie zieleni.
Uff, wystarczy, ależ mnie wzięło

pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Moje wątki
-
- Od: 8 lut 2012, o 12:22
Widać jak bardzo się napracowałaś, ale efekt świetny. Te wszystkie murki, ścieżki i obrzeża bardzo przemyślane. Widzę że masz sporo iglaków płożących. Pamiętasz może odmiany?
Twój biały ogród jak zwykle zachwycający
Twój biały ogród jak zwykle zachwycający

-
- Od: 17 sie 2010, o 11:45
Izo biały ogród pięknie się prezentuje .U mnie raczej jedno kolorowe zakątki nie zagoszczą ,bo ja lubię jak jest cała gama barw
.
Myślę ,że wyspa może być ciekawym pomysłem ,ale może warto ją podnieść .Zrobić coś w rodzaju dużego skalniaka .Roślinki ,a co kawałek gdzieś większy kamień .Myślę ,że ciekawie to by wyglądało .A co w ogóle planujesz sadzić na tej wysepce
Stare cegły rozbiórkowe są dużo wytrzymalsze od tych nowych .U mnie obrzeże zrobione z tych starych co przez pewni 100 lat leżały w ziemi prawie bez uszczerbku ,a te nowe zaraz się rozsypują .Obwódki pięknie się dopasowały do lini trawnika i nadają wspaniały efekt

Myślę ,że wyspa może być ciekawym pomysłem ,ale może warto ją podnieść .Zrobić coś w rodzaju dużego skalniaka .Roślinki ,a co kawałek gdzieś większy kamień .Myślę ,że ciekawie to by wyglądało .A co w ogóle planujesz sadzić na tej wysepce
Stare cegły rozbiórkowe są dużo wytrzymalsze od tych nowych .U mnie obrzeże zrobione z tych starych co przez pewni 100 lat leżały w ziemi prawie bez uszczerbku ,a te nowe zaraz się rozsypują .Obwódki pięknie się dopasowały do lini trawnika i nadają wspaniały efekt
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Iza, Twoje poczynania z cegłami - świetne
Pamiętam, że warzywniak miałaś obłożony dachówkami. Teraz jest jeszcze lepiej i ładniej
U mnie ścieżki ceglane wytrzymują maks. 3 lata i do wymiany. Ciekawe, jak będzie u Ciebie? Pomimo tego lubię ten materiał, bo ideanie harmonizuje z ogrodem i jest całkowicie ekologiczny. Cegły po prostu zamieniają się z czasem w glinę. I tak jak piszesz - uzupełnić zawsze można.
Złość po niepotrzebnych wykopkach z powodu kanalizacji mi przeszła, bo powoli kończę porządkowanie tego terenu. Wiesz, chyba rabaty kolorystyczne mnie nie satysfakcjonują. Po prostu estetycznie nie są ani lepsze ani ładniejsze, a upilnowanie właściwej kolorystyki - ponad moje siły. Natomiast rabaty monogatunkowe, to coś dla mnie, bo przede wszystkim skupiam się na kolekcjonowaniu

Złość po niepotrzebnych wykopkach z powodu kanalizacji mi przeszła, bo powoli kończę porządkowanie tego terenu. Wiesz, chyba rabaty kolorystyczne mnie nie satysfakcjonują. Po prostu estetycznie nie są ani lepsze ani ładniejsze, a upilnowanie właściwej kolorystyki - ponad moje siły. Natomiast rabaty monogatunkowe, to coś dla mnie, bo przede wszystkim skupiam się na kolekcjonowaniu

Witaj! Cóż za radość dla oczy i duszy. Pięknie. Będę sobie dawkować strony. Pozdrawiam. Ścieżka b. fajna, ogród nabiera uroku od wspaniałych dodatków.
- patkaza
- Od: 22 cze 2010, o 23:13

a biały ogród w porównaniu z pierwszych stron "przybrał" pięknie bieli ....ślicznie u ciebie
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
- robaczek_Poznan
- Od: 30 sty 2012, o 23:42
Tamaryszku, Biały Ogród zachwyca jak zawsze...ażurowe roslinki nadają mu lekkości i klasycznej elegancji..prosty, a jednocześnie wyszukany styl, wzór ogrodowego designu
Hagley Hybrid cudnie kwitnie, trzymam kciuki zeby zdrowo rósł, a może powojniki wrócą do łask
u mnie tez pną się po krzewach, po żylistkach, cyprysach..są bardzo wdzięczne w kompozycjach
Rooguchi na pergoli fajnie by wyglądał gdzieś w otoczeniu tarasu, żebyś mogła go podziwiać, najwiecej uroku ma z bliska... nie znajdzie się tam da niego miejsce..?
Bardzo mi miło, ze mnie pamiętasz ze zjazdu
było tyyyyyyyle ludzi
dziękuje za miłe słowa
żałuję, ze nie mieliśmy okazji do rozmowy, Twoj ogród jest dla mnie obiektem westchnień i bezcenną inspiracją 

Hagley Hybrid cudnie kwitnie, trzymam kciuki zeby zdrowo rósł, a może powojniki wrócą do łask

Rooguchi na pergoli fajnie by wyglądał gdzieś w otoczeniu tarasu, żebyś mogła go podziwiać, najwiecej uroku ma z bliska... nie znajdzie się tam da niego miejsce..?
Bardzo mi miło, ze mnie pamiętasz ze zjazdu

- marpa
- Od: 2 sty 2009, o 13:13
Tamaryszku z zadyszką
przebiegłam Twój przepiękny kawałek świata ...
, elegancja i urok w każdym zakątku ! Widać,że ciężko pracujesz ale warto...
.Na Hagleya ja wciąż czekam,zrobiłam drugie podejście,może tym razem się uda , jeszcze nie kwitnie...
Twój pięknie zakwitł !

- HalinaK
- Od: 12 paź 2008, o 11:27
Izuniu
jestem pod wrażeniem Twojego białego ogrodu, wielkie brawa

Niestety, mój biały w powijakach

Niestety, mój biały w powijakach

- Sosenki4
- Od: 8 lut 2012, o 12:58
Tamaryszku, ceglane murki, obwódki i ścieżki super. już o tym pisałam, ale powtórzę - też takie mi się marzą. Roślinki u Ciebie piękni rosną, prawie wbrew warunkom, o których piszesz, suchej ubogiej ziemi. Masz dla nich wielkie serce.
- klamber
- 100p
- Od: 29 sie 2011, o 06:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Iza, Jak zwykle piękne zdjęcia. Masz co pokazywać i umiesz to robić. Śledzę Twój wątek ale nie zawsze jest czas zostawić ślad po sobie. Z cegłą zaszalałaś, obrzeża wyszły super, jesteś nie do zdarcia. Życzę Ci wytchnienia, abyś miała czas popatrzeć i podziwiać ten swój piękny kawał świata. Hejka
Świetnie wykorzystałaś cegłę - pięknie i praktycznie.