Ogródek ? najpierw balkonowy, potem pełnowartościowy.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Martika68
200p
200p
Od: 7 gru 2011, o 09:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mini ogród - czyli balkon Lokiego

Post »

Mak jest piękny ;:oj .
Jak wysoka rośnie ta odmiana?
Martika
Awatar użytkownika
konwalia12
1000p
1000p
Od: 24 lut 2012, o 19:59

Post »

Właśnie, zapomniałam, co za ciekawa i niespotykana odmiana maku. ;:oj Znasz może nazwę? :)
Ogród w lasku
Krótki filmik o moim ogrodzie
Jeśli umiecie patrzeć, zobaczycie, że cały świat jest ogrodem. Anusia
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

@ Kogra ? Maczek i owszem, w barwach narodowych, tyle że Danii. Nawet nazwa tej odmiany ? Dannebrog ? po duńsku oznacza po prostu ?Duńska Flaga?. :wink: Za fotki różyczek dziękuję. :wink: Aczkolwiek ta Rhapsody in Blue coś niezbyt ?blue? jest...

@ Niunia ? Ta czarno-żółta lilia to Tango Lionheart.

@ Baiana ? Jesteś mile widzianym gościem na moim balkoniku. :-)

@ Konwalia ? Ja tam się nie dziwię, że mój balkon odkryłaś dopiero teraz. Przy kilkuset aktywnych wątkach ogrodowych nie da się zobaczyć wszystkiego, choćby się nie wiem jak bardzo chciało. Zastanawiam się, jak admini i moderzy robią, żeby mieć wszystko pod kontrolą. Życzę miłego oglądania ? i zapraszam do częstszych wizyt. :-) A jeśli chodzi o mak ? podpisałem go przecież w poprzednim poście ? jest to odmiana Dannebrog. :-)

@ Martika
? Ten mak ma nieco ponad metr.

A poniżej dwie nowości (nowa dalia i kolejna tygrysówka) plus jeszcze jedna fotka groszku zwyczajnego.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bardzo ładna ta tygrysówka, i co ja widzę, zdjęcie własnej stopy :;230 Ty przynajmniej możesz wyjść na balkon u nas tak leje że można spłynąć na chodnik ;:223
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Akurat nie myślałam o kolejności kolorów tylko ich samym fakcie istnienia, ale tak czy siak piękny jest. ;:215
Blue nie można uchwycić, bo stale leje i kolor się zmienią.
Ale uwierz, że to na prawdę piękna róża i cieszy się na forum niebywałą popularnością.
Boję się trochę o łubiny, bo przestały rosnąć, może teraz dla odmiany mają za mokro, bo wciąż leje. :cry:
Jakoś mam do nich pecha i chyba wysieję resztę nasion do skrzynki.
Może wtedy wreszcie się uda.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Mike22
200p
200p
Od: 6 lis 2010, o 20:57

Post »

.....u nas tak leje że można spłynąć na chodnik
I to dosłownie. W niedzielę byłem pod Brzeskiem, dorwała nas taka nawałnica, że musiałem zatrzymać na poboczu samochód. Wycieraczki zasuwały na najszybszych obrotach, a i tak skutek był znikomy. Drogą płynęła rzeka wody, tak że nie było widać krawężników :!: (obdarłem podwoziem o jeden z nich), a najlepsze jest to że 10 km. dalej sucho, jakby nie padało od miesiąca :?

W Katowicach pada i "burzy się" od tygodnia, mój ogródek balkonowy raczej w stanie szczątkowym, bo albo leje, albo mnie nie ma (i tak od 1,5 miesiąca), ale przynajmniej wpadam do Lokiego nacieszyć oczy pięknymi kwiatami i kolorami.
Ten groszek ma super kolor, taki w sam raz dla mnie. U mnie na działce tylko 2 rośliny mają "wolną rękę" (na razie) i są właśnie w takich kolorach - to chabry i niezapominajki - mogą rosnąć gdzie im pasuje. 8-)
salud, amor y dinero
Pozdrawiam - Michał
Awatar użytkownika
julka_
1000p
1000p
Od: 2 lip 2008, o 21:41

Post »

Loki...jednak u Ciebie słonko ;:172 podeślij troszeczkę:))
Awatar użytkownika
evikc
500p
500p
Od: 18 lis 2010, o 00:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Loki ten twój balkon to chyba jest z gumy i się coraz bardziej rozciąga. :D
Na tak małej powierzchni zgromadzić tyle różności- podziwiam i gratuluję ręki do roślin ;:138 ;:138
Nawet nie wyobrażam sobie co będzie na działce. I zazdroszczę ci możesz hodować gardenie, takie piękne krzewy widziałam tej wiosny w Cherbourg (nie odmieniam bo coś sknocę) i Saint Lo.
Zapraszam do siebie. Ewa
Mój wątekNadwyżki
Już Ireland!! Jak ja tęsknię za ogrodem!!
Awatar użytkownika
eukomis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:31

Post »

Witaj Loki balkon masz bardzo kolorowy, czy masz też jakieś kompozycje z kwiatów w donicach wewnatrz balkonu, czy tylko rośliny rosną w skrzynkach zawieszonych na balustradzie. Zajrzyj do wątku doniczkowe kompozycje na balkon i taras to może byś tam coś wstawił.
pozdrawiam Halina

*spis wątków
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Loki a co Ty na taki dywan z przypołudników ?

Obrazek

tak miałam jeszcze 3 lata temu , teraz brakuje już miejsca a szkoda bo bardzo mi się to podobało .
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13

Post »

Kurcze ale miałam do nadrobienia :roll:

Co ja czytam będziesz miał ogród ;:333 Już sobie wyobrażam te zdjęcia ,teraz balkonowe a wygląda jakbyś miał nie wiem jaki ogród a jak już będzie ogród i się rozrośnie to zdjęcia jakie będą ,jakby z dżungli ;:224 No to czekamy na foty z 2013 r :wink: Zleci moment

Zdjęcia kwitnących super .No widzę że brateczki serduszko skradły .Wiem coś o tym u mnie też od niedawna je zajęły . Maczek dwu kolorowy rewelacyjny .Ty to zawsze takie cacuszka masz u siebie ,a chabry no może Ty lubisz chabrowe ale dla mnie bordowe i różowe rewelka .Loki a skoro nas zapraszasz do siebie to miło że robisz ustępstwa i w nie tylko swoim ulubionym kolorze je masz :wink:
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2010, o 11:45

Post »

Zaglądam to i trzeba coś napisać .Jak ogród będzie tak ukwiecony jak balkon to będzie niesamowicie kolorowo .
Widzę coraz to nowe ciekawostki się pojawiają .Ja na razie zbieram takie popularniejsze potem rarytasy :D
Jak byliśmy na Mistrzostwach Polski w unihokeja to strefe kibica mieliśmy obok hotelu .Imprezy były do późna ,ale dało się wyspać .
Mieliśmy kupę śmiechu jak darliśmy się z pokoju i gadaliśmy z przechodniami z okna :D
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Gdzieś czytałem, że pomaga przykrycie ziemi chrustem
To stary i wypróbowany sposób na wsiach. Zwłaszcza przy wysiewie grochu, który jest przysmakiem ptaków.
Kosmos naprawdę kosmiczny :shock: Tygrysówka zmutowana też. Ja się będę cieszył, jak w ogóle mi zakwitnie, bo posadziłem ją po raz pierwszy. Na razie podobają mi się listki przypominające młode siewki palmy.
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

@ Niunia ? Ano cudna ta tygrysówka. Dzisiaj zakwitła następna. A co do stopy i wychodzenia boso na balkon ? no ja mam właściwie loggię, więc ? jeśli tylko nie ma akurat mocnego wiatru ? to nawet przy ostrym deszczu mam na balkonie raczej sucho.

@ Kogra ? Co do łubinów: jak tylko przestały rosnąć, ale nie zdychają, to pewnie jeszcze zabiorą sie do życia. W każdym razie trzymam za nie kciuki. A maczki to ja uwielbiam pod każdą postacią, hihihi...

@ Mike ? Ten groszek to taki w sumie mikroskopiny... To znaczy roślina wysoka, ale kwiaty nawet centymetra nie mają. ;-) Zresztą to chyba widać na tej fotce ? przy kwiatku Lathyrus sativus masz wąs czepny bodajże Lathyrus clymenum owijający się wokół bambusowej tyczki o średnicy może pół centymetra, może nieco więcej.

@ Julka ? Taaa... Słonka było może kilkadziesiąt minut w sumie... A poza tym to pochmurno i leje. Jak już mam coś podsyłać, to mogę chmury i deszcz ? tych mam od początku kwietnia w zdecydowanym nadmiarze. :;230

@ Evikc ? Coraz trudniej się przeciskać pomiędzy tymi wszystkimi chaszczami, ale nie żałuję. :-) A co do gardenii ? nic z tego. Nie znosi temperatur poniżej -7°C, a tam, gdzie będę mieszkał, zimą czasami temperatury spadają nawet do -20°C...

@ Eukomis ? Rośliny na moim balkonie rosną absolutnie wszędzie ? w skrzynkach na balustradzie, w skrzynkach stojących pod balustradą, w doniczkach i donicach ? tak, że przejść między nimi już trudno. :-P Ale jakichś specjalnych kompozycji nie mam ? rosną sobie ?jak leci?. ;-)

@ E-Genia ? Cudny ten Twój dywanik z przypołudników był. Aczkolwiek na mojej liście dwustu roślin do kupienia do ogrodu przypołudników zabrakło. Nie dlatego, żeby mi się nie podobały ? ale dlatego, że jednak jest trochę innych, dosyć podobnych roślin, które już kupuję ? a jednak ilość miejsca będzie ograniczona. Przy okazji ? mam dla Ciebie świetną wiadomość ? wczoraj zebrałem pierwsze nasionka chabrów, w tym z co najmniej trzech Black Ball ? już się suszą. Tak więc wyślij mi na priva lub na mejla swój adres ? i jak tylko dozbieram ich więcej i podsuszę na tyle, żeby się nadawały do wysyłki, to Ci podeślę. Będziesz sobie mogła wysiać albo na wiosnę przyszłego roku, albo już jesienią roku obecnego (moje chabry były wszystkie siane w październiku ? i bez problemu przezimowały w niczym niezabezpieczonych skrzynkach, mimo że te zamarzły razem z ziemią do -10°C) ? wtedy zakwitną Ci wcześniej.

@ Katarzynka ? Obawiam się, że te zaległości to już nie do nadrobienia są. :;230 Ja nawet po tygodniu nieobecności na forum nie wiem już w co ręce wsadzić, a Ciebie dłużej nie było... Ogród będę miał ? już za niecałe dwa tygodnie. Co do chabrów ? i w ogóle wszystkich roślin ? może i moim ulubionym kolorem rzeczywiście jest niebieski, ale to, co sobie cenię najbardziej, to jednak wielokolorowe mieszanki mieniące się wszystkimi barwami tęczy. :-)

@ Andrzejek ? Ja tam po prostu sprawiam sobie to, co mi się podoba. Czy to rarytasy, czy odmiany popularne. ;-) Moje wrażenia estetyczne robią mi za jedyne kryterium. :-)

@ JacekP ? Tyle osób już mi potwierdziło, że chrust to dobra metoda, że czuję się uspokojony. :-) Co do liści tygrysówki ? ładne są, ale jednocześnie dosyć kruche i łatwo je wiatr łamie.

A poniżej kolejna tygrysówka oraz fotka poglądowa lilii Tango Lionheart, która rozwija coraz więcej kwiatów. I zagadka dla wszystkich gości: jakiej rośliny liście widać w prawym górnym rogu fotki lilii?

Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Loki ja część posieję jesienią a część wiosną , zobaczymy co będzie .

Genia :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”