Mój pierwszy warzywniak

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kasia82
500p
500p
Od: 25 lut 2012, o 09:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój pierwszy warzywniak

Post »

Kochammmkwiaty za niedługo będziecie pałaszować sałatkę ze śmietanką lub w kanapce, jak masz gdzie to już ją popikuj, z FO i z własnego doświadczenia wiem, że im mniejszą popikujesz tym lepiej, nie wiem jak inni ale ja z braku miejsca pikowałam po dwa flance fajnie wyglądają jak się połączą, takie dorodne... :;230 Na początku rwałam po listku teraz już ścinam całe glówki, oj rabarbar to dla mnie wyszła szkoła ;:oj nawet nie wiem z czym to się je.
Od jutra ma być cieplej więc pójdzie wszystko w górę.

U mnie cukinia z siewu bezpośrednio do gruntu nie wyszła, za wcześnie posiałam - przed 15 maja i zmarzła, ale dostałam od sąsiadki dwie sadzonki i te się przyjęły.
Ogórki mam z własnej rozsady z marca i też za wcześnie je wysadziłam i są jakieś małe teraz, ale experymentalnie dosiałam po kilka nasionek między rzędy, tak na wszelki .... ;:oj
Pozdrawiam
karr-km
200p
200p
Od: 3 paź 2011, o 18:01

Post »

kasia82 pisze:Kochammmkwiaty za niedługo będziecie pałaszować sałatkę ze śmietanką lub w kanapce, jak masz gdzie to już ją popikuj, z FO i z własnego doświadczenia wiem, że im mniejszą popikujesz tym lepiej, nie wiem jak inni ale ja z braku miejsca pikowałam po dwa flance fajnie wyglądają jak się połączą, takie dorodne... :;230 Na początku rwałam po listku teraz już ścinam całe glówki, oj rabarbar to dla mnie wyszła szkoła ;:oj nawet nie wiem z czym to się je.
Od jutra ma być cieplej więc pójdzie wszystko w górę.

U mnie cukinia z siewu bezpośrednio do gruntu nie wyszła, za wcześnie posiałam - przed 15 maja i zmarzła, ale dostałam od sąsiadki dwie sadzonki i te się przyjęły.
Ogórki mam z własnej rozsady z marca i też za wcześnie je wysadziłam i są jakieś małe teraz, ale experymentalnie dosiałam po kilka nasionek między rzędy, tak na wszelki .... ;:oj
Z sałatą to się robi późno na uprawy ze względu na długie dni. A. Tak w ogóle to moja już wchodzi w fazę kwiatów niestety.

:(
Awatar użytkownika
kasia82
500p
500p

Post »

karr-km odmiana sałaty Justyna nadaje się do uprawy letniej, wysiałam ją kilka tygodni temu część już popikowana a tak w ogóle to u mnie rzodkiewka Sopel Lodu zakwitła ;:223 co robić?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
kasia82
500p
500p

Post »

Już wszystko wiem!
Kwiatki odpadły bo rosły pomidorki już mam kilka kuleczek czyli malutkich pomidorków ;:138 tak się cieszę :heja niedługo wstawię foto
Kilka zdjęć warzywniaka z ubiegłego tygodnia:

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Pomidorki i ogórki - już prawie po pachy Obrazek

Dzisiaj pryskam buraki, liście są pożarte przez mszyce :evil:
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
as1112
200p
200p
Od: 28 mar 2012, o 15:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

O rany! U Ciebie zieloniutko i pysznie :)

Tak jak zaleciłaś wczoraj przerwałam rzodkiewkę. A co z sałatą? Rozsadzać, przerywać :oops:
Moje początki: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=55280" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
kasia82
500p
500p

Post »

Asiu i jak te niteczki czerwone ;:oj udało się przerwać - gęsto posiałaś? sałatkę popikuj, weź łopatkę i podważ ziemię pod kępką sałaty potem rozdziel paluszkami każdy flanc i po jednym popikuj w inne miejsce lub tam gdzie masz po prostu wolne miejsce :D jak się nazywa ta sałata?

Ja się zajadam marchewką, mam taką gęstwinę że muszę przerywać co drugi dzień :;230 wyrwałam dziś rzodkiew Sopel lodu bo poszła w kwiat, trochę rzodkiewek i rzepę białą na niej najbardziej mi zależało, jutro na obiad surówka z rzepy chyba będę musiała dokupić w sklepie drugą bo jedną się nie najemy :;230 albo zaczekam na następne.
Obrazek
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Kochammmkwiaty
1000p
1000p
Od: 25 maja 2012, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

kasia82 ;:138 ;:138 ;:138 piękne widoki :) PIĘKNE WARZYWA!

Mój warzywnik jest w takiej fazie - dzisiaj jeszcze popikuje sałatę. Ogórki trochę słabo wychodzą - zimno i tyle :(

Obrazek Obrazek Obrazek
Agnieszka :) wątki: cz1 ,cz2,cz3 - aktualna
"Tylko od Ciebie zależy jak będziesz się czuła w swoim życiu"
Awatar użytkownika
as1112
200p
200p
Od: 28 mar 2012, o 15:39
Kontakt:

Post »

Kasiu, u mnie wszystko słabo rośnie gdyż późno siałam. Nazwy sałaty nie pamiętam. Wieczorem będę na działce to spiszę z torebeczki.

Rzodkiewkę posiałam gęsto ale już poprzerywałam. Sałatka jest maleńka, kopru prawie nie widać, marchew i pietruszka maleństwa, kilka fasoli się wybiło. Ogólnie marnie ale i tak ten rok był na próbę więc się nie martwię :)
Moje początki: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=55280" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
3010-dia
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 cze 2012, o 11:04

Post »

kasia 82- to już takie duże warzywka masz? kiedy siałaś? marchewka przepiekna musze jutro zajrzeć do swojej ;:209 poprzerywać troche....dziś nie wystwię nosa za drzwi leje i leje i konca nie widać ;:202
Awatar użytkownika
kasia82
500p
500p

Post »

as1112, Kochammmkwiaty popikujcie sałatkę koniecznie :D
Asiu pytałam o nazwę bo np.wczesna może Ci zakwitnąć latem, są odmiany do uprawy letniej które nie pójdą w pędy kwiatostanowe np Justyna, ale póki co po listku będziesz mogła urywać, u mnie jedna odmiana masłowej siana w kwietniu- prawie zakwitła ;:oj Asiu nie przejmuj się na dniach zrobi się cieplej i jeszcze urośnie.
U mnie koperek długo wschodził ale teraz jest ciepło więc siany w ubiegłym tygodniu pokazuje pierwsze listki. Pietruszka korzeniowa to prawie w ogóle nie wzeszła z połowy rzędu będę miała może z 7 pietruszek :;230 Naciowa za to wzeszła bardzo dobrze ale już mszyca ją zżera więc będę musiała szybko ją zebrać i zamrozić.

Kochammmkwiaty pomidorki bardzo ładne i gęstę, moje gruntowe to były powyciągane i mizerne ale dałam im trochę papu i szybko doszły do siebie, u ciebie jeszcze w doniczkach to nie wszystkie chyba wysadzone? Jaka to odmiana?

diablica3010 marchewka malutka najdłuższa miała z 15cm dopiero, przerywam co kilka dni, na pierwszy raz wszystkiego siałam jak najwięcej, ale już wiem, że jak najwięcej nie znaczy jak największe :;230
Marchewkę siałam 10 kwietnia, podlewam ją tylko wtedy gdy wiem że przez następne tygodnie nie będzie padać, leję z konewki raz w tygodniu lub raz na dwa jak wyjdzie :)
Rzodkiewkę od kwietnia sieję co dwa tygodnie- dosiewam bo mężuś się nie najada, ale będę musiała kupić nasionka późniejszej bo te wczesne odmiany już w korzeń nie idą niestety :twisted:
Rzepę i rzodkiew Sopel Lodu siałam jakoś w połowie kwietnia.
U nas już nie pada, lało przez godzinę, może dwie a teraz w podlaskim mamy ;:3 i zaraz po pracy lecę na działeczkę :tan
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Kochammmkwiaty
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

te w doniczkach to koktajlowe, nie miałam już donic aby rozsadzać.
Awatar użytkownika
kasia82
500p
500p

Post »

Kochammmkwiaty to one nie pójdą na grunt? będą w doniczkach rosły?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Kochammmkwiaty
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

raczej tak nie mam już gdzie :( a glebe w tym roku mam taką sobie w doniczkach lepsza.
Awatar użytkownika
kasia82
500p
500p

Post »

pod tymi doniczkami jest żwir, tak? a może zgarnąć ten żwir tylko na szerokość doniczek i spulchnić ziemię, odciąć spody doniczek i wysadzić z doniczką, nigdy nie uprawiałam tej odmiany więc nie wiem czy w tej doniczce ze spodem wyrosną.
Jeśli masz jakiś nawóz to jak będziesz spulchniała ziemię wymieszaj głębszą warstwę ziemi z tym nawozem.
... ale zrobisz jak uważasz :D
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Kochammmkwiaty
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Może rzeczywiście tak zrobię :( Bo przesadzać nie ma co już za późno chyba, zresztą one tak łądnie rosną boję się że znów będą musiały się zaklimatyzować. To odmiana w sumie do doniczki bo koktajlówki niektóre można hodować w doniczce a powsadzałam po 3 sadzonki do jendej dużej donicy bo były takie maluśne :*(
Sądziłam, że duże nie urusną - sądzisz , że mają za mało miejsca w tej doniczce :(

Wczoraj pojawił się pierwszy kwiatek na pomidorkach KRAKUS gruntowych ;:63 ;:63
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”