Na mazowieckich piaskach - ogród Franceski cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
bonia244
1000p
1000p
Od: 19 lis 2010, o 08:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Na mazowieckich piaskach - ogród Franceski cz. 2

Post »

Gratuluję drugiego ;:167
Kochana powiedz mi co to za cudo ;:oj
Obrazek
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16

Post »

Szaro-buro, ponuro i mokro ;:120 Zaraz chyba zrobię druga kawę ;:40 . Dziś jestem szoferem, nawet M. zawiozłam na stację, choć to blisko, bo lało potwornie :| .

Halinko, w przypadku powojników naprawdę sprawdza się - czasami katorżniczy, przyznaję :wink: - system przygotowania miejsca podany na przykład na clematis.pl. One mają olbrzymi system korzeniowy; u mnie widać po roku, że już się zadomowiły i poczynają sobie coraz śmielej. Plus Magiczna Siła :wink: .
Heh, bodziszki zaczęłam kupować rok temu . Niektóre jeszcze nie kwitły - niedługo zrobię takie zestawienie, ale chciałabym jeszcze chwilkę poczekać :wink: .

Jolu, różnie. W kwestiach stolarskich doświadczenie mam krótkie, ale W. niektóre plany zna, bo decyzje podejmowaliśmy razem, tylko teraz się okazuje, że inwestor przedzierzgnął się w wykonawcę :;230 . W sprawach ściśle ogrodowych czasami mówię tu i tu chciałbym kiedyś coś takiego - czyli jest zajawka tematu, a po jakimś - krótszym lub dłuższym - czasie konkret i realizacja. Decyzji bardzo szybkich raczej nie podejmuję.
Dzięki za gratulacje i miłe słowo, to wzruszające ;:196 .

Bożenko, dzięki ;:196 .
To jest kleome ciernista, jednoroczna roślina. Z własnego marcowego siewu, na pewno nie tak ładna jak ze sklepu, ale mam ich kilkanaście w kilku grupach i czekam na ładny rozrost :lol: . Kolory kwiatów od białego przez róż do fioletu.
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Agatko, czy są bodziszki, które ładnie trzymają się swoich kępek, nie rozrastając się na boki i nie włażąc tam, gdzie nie trzeba.
Ja miałam dwa i tak mi się wszędzie rozrastały i rozsiewały, że w końcu musiałam się ich pozbyć. Teraz mam od forumki dostać trzy rodzaje, które podobno są grzeczniejsze.
Jakie masz z nimi doświadczenia?
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wczoraj komputer poszedł w kąt - zakupy, obiad, a potem... wcale nie mecze, tylko teatr - dostaliśmy w prezencie dwa bilety i trudno - Euro nie Euro wypada iść :lol: . Mayday w Och-Teatrze - czysta rozrywka, ale zgrabnie napisana i całkiem fajnie zagrana... ;:224 Barciś kapitalny ;:180 .

Wandziu, trudno mi coś napisać o rozłażeniu się bodziszków, bo moje kępki póki co małe i nie miałabym nic przeciwko temu, gdyby ładne się powiększały :wink: . Zapytam w dziale bodziszkowym - jest tam kilka osób, które mają mnóstwo odmian i na pewno coś na temat ekspansywności geranium są w stanie stwierdzić :) .

Zaraz idę do ogrodu, bo deszcze mi zalały pułapki na turkucie - póki co ubiłam pięć sztuk, a na pewno jeszcze są :evil: . Martwiłam się o gniazda, że nie mogę ich znaleźć, ale podobno teraz dopiero larwy się wyklują i będzie widać gdzie te gniazda są. Larwy siedzą w nich do jesieni, mam czas :roll: . Poza tym jeśli ukatrupiłam samice a one pilnują gniazd to jest jakaś szansa, że mrówki te bezbronne larwy (czy nawet teraz jaja) użyją w celach konsumpcyjnych. W tej chwili nie ma środka chemicznego na turkucie; środek na ślimaki - Mesurol - który działał też na turkucie w ten sposób, że atakował system nerwowy, wychodziły na wierzch otępiałe i można je było wyłapać został wycofany z końcem ubiegłego roku. Martwi mnie tylko, że sąsiedzi też je podobno mają a chyba niekoniecznie tępią - moja praca może mieć charakter syzyfowej ;:202 .
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Agato, zazdroszczę kulturalnej pożywki. Też się chyba powinnam gdzieś przejść. Ostatnio tylko praca -dom-ogród. Nie żeby monotonnie ale czasem trzeba odreagować.
A moje bodziszki nie odbiły po zimie ;:145

Muszę poczytać o tych turkuciach, co to takiego? co żre?
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu, mnie to bardzo dobrze zrobiło na stan umysłu - stwierdziłam wieczorem, że po prostu MUSZĘ czasami gdzieś wyjść, bo inaczej stanę się niebezpieczna dla otoczenia ;:219 . Ale samotna praca w ogrodzie też mi dobrze robi :lol: .

Turkucie nie są wybredne, jedzą wszystkie korzonki na ich drodze. Nie lubią szachownic i koron cesarskich, jesienią kupię je w ilościach hurtowych :twisted: .
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 paź 2011, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Francesco, zgubiłam Twój ogród, kiedy otwierałaś nową część, a ty tyle się działo ;:oj . Na początek pochwalę oczywiście Twój pigwowiec. Czy to 'Yukigoten'? Kupiłam w tym roku i wydaje mi się bardzo podobny :D . Śliczne powojniki - moja ostatnia miłość ;:167 .
I też miałam komunię syna w tym roku :;230 ;:224 .
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56

Post »

;:3

Na bodziszki będę czekać z niecierpliwością. :D
I ostro biorę się za clematisy, od "Magicznej Siły" poczynając. ;:173
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
Kasik_38
500p
500p
Od: 4 paź 2011, o 23:49

Post »

Agatko gratuluję ;:167 ;:138
No i oczywiście M wykonania pięknych donic. Dobrze masz z nim, mój niestety pod tym względem raczej słabo uzdolniony :;230 No ale nie można mieć podobno wszystkiego - trawę kosi, więc ja już z kosiarką latać nie muszę. Zdjęcia zrobię w weekend, wkleję u siebie w niedzielę. Powiedz mi, czy na powojnikach nie masz mszyc?? Ja mam już nawet na balkonie ;:202 i to tylko na jednym.
Pozdrawiam, Kasia {Nie pytaj świata dokąd zmierza, bo nie daj Boże Ci odpowie[...]Co ma przeminąć, to przeminie. A co ma zranić do krwi zrani [...]}
Kawałek zielonego marzenia
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Francesca, kleome obłędna i z własnej uprawy :shock: ;:oj piękny kolorek i egzotyczny kwiatuszek ;:173 powojniki rosną jak szalone, ten różowy to Comte de Buchaud?
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziś miało być gorąco i słonecznie!!! ;:223 Składam reklamację do pogody!!! ;:14

Jutro MUSI być ładnie, bo szkoła moich chłopaków organizuje festyn - to jest jakby dzień szkolny, w majowy długi weekend mieli wolne właśnie do odrobienia w dzień festynu. A ja obsługuję kawiarenkę przez dwie godziny :lol:

Edytko, cieszę się, że znalazłaś mój wątek. Pigwowiec to Yukigoten, kupiony na chybcika w ostatniej chwili u Szmita (muszę szybko znaleźć biały pigwowiec) - przypadkiem chwyciłam jego a nie dużo brzydszego kuzyna, który był również w ofercie :lol: . Powojniki to chyba moja największa ogrodowa miłość ;:167.

Helenko, robiłam wczoraj przegląd bodziszków i chyba niedługo będą kwitły prawie wszystkie (na dwa wcale nie liczę) to będą i zdjęcia.

Kasiu
, dziękuję ;:196 . Mój M. do tej pory też nie okazywał talentów w dziedzinie stolarstwa, jego zadania to było dbanie o trawnik (koszenie i opryski) i kopanie szpadlem :wink: :) . Do wszystkiego można dojść po pewnym czasie (szczególnie jak się nie ma dużo kasy :oops: )... ;:224

Kasiu, kleome została posiana w ostatniej chwili rzutem na taśmę, bo Agunia i Kasia-Magenta pisały o jej urodzie :D . Powojnik to faktycznie CdB, z clematisów.pl (miał nim być) :wink:
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

a co to za różowa piękna róża? ;:oj
Bodziszki zakupię na pewno. Jak lubisz chadzać do teatru, to polecam Klimakterium w Capitolu - ubaw po pachy. K. Sienkiewicz mimo swojego wieku jest dowodem, że nie ważne ile ma się lat, ale na ile się czuje.
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

lulka pisze:a co to za różowa piękna róża? ;:oj
To Louise Odier, kupiona bodajże dwa lata temu. Robi się z niej porządne krzaczysko :lol: . Pachnie cudownie (choć Comte de Chambord chyba jeszcze silniej).
Awatar użytkownika
kozino
1000p
1000p
Od: 9 sty 2011, o 22:38

Post »

Jakie cuda pokazujesz ;:138 Pięknie
Pozdrawiam, Emka
Ogród
Awatar użytkownika
mmarta1982
500p
500p
Od: 26 sie 2011, o 21:00
Kontakt:

Post »

Skrzyneczki wyszły bardzo eleganckie i te kwiatuszki pasują jak ulał.Clematisy pokazują swoje piękno.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”