Leśny ogród Elli - 2011

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2008, o 23:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Leśny ogród Elli - 2011

Post »

Izuś bardzo Ci współczuję straty tego biedaczka ;:168 ....to smutne, człowiek się przywiązał, a tu taki pech...żal koteczka :(

Zastępstwo pomaga pogodzić się ze stratą....coś o tym wiem ;:108 ...jednak 'większa ilość', to dla mnie góra 2 szt.... :lol:

Mówisz, że jak poharatany, to waleczny....zapewne...'sezonowi' sąsiedzi właśnie się wprowadzili razem ze swoim kotem, więc Obek ma zajęcie, znika na całe noce....broni swojego terenu ;:108
Niegłupi z niego kot....sąsiedzi mają owczarka niemieckiego, który wyjątkowo nienawidzi koty, już niejednego ma na 'sumieniu'....byłam pełna obaw, czy mojemu kotu uda się chociaż rok przeżyć, tymczasem już piąty mija, a kot codziennie wraca do domu....nie wiem jak mu się to udaje :shock:

Ścieżynka mnie cieszy bardzo....codziennie z przyjemnością nią się nią przechadzam :D

Na dobranoc trochę moich irysków, które akuratnie teraz kwitną

Piękny, bardzo duży kwiat w ciemno-fioletowym kolorze

Obrazek

Lawendowy....kwiaty-giganty

Obrazek

Irys syberyjski Cambridge

Obrazek

Żółty...kwiaty też słusznej wielkości

Obrazek

Fioletowy z tygrysim wzorem i pomarańczową bródką....znacznie mniejszy od pozostałych

Obrazek
Awatar użytkownika
Aza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Irysy piękne i to takie jakie mi się podobają , całe w jednym kolorze. Moje ucza mnie cierpliwości, dużo pąków i zero kwiatów jak na razie.
OLGA od malamutów
Wątki Azy
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witaj Olu :wit

Mieszkając w górach musisz zapewne liczyć się z dużymi opóźnieniami, ale w końcu i u Ciebie zrobi się kolorowo.
Miejsce, w którym żyjesz jest wspaniałe, ale chyba nie chciałabym mieszkać w Zakopanem na stałe....zimy trwają tu zdecydowanie za długo, a ja kocham lato, kwiaty, słoneczko :lol:

Moje irysy, to wciąż zagadka jeśli chodzi o kolory....mam od niedawna, sporo z wymiany i część jeszcze w ogóle nie kwitła....wciąż czekam by się o tym przekonać ;:108
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam wtorkowo :wit

Od południa u mnie co trochę pada i wygania mnie z ogrodu... niebo pomruczało, po błyskało, ale burza bokiem przeszła....z niepokojem spoglądam w górę, w obawie, czy aby gradem nie sypnie, to by było najgorsze :roll:
Zrobiłam dzisiaj oprysk na mączniaka, który już się pojawił, a tu mi lunęło i cały oprysk trzeba będzie znów powtarzać :evil:

Coś tam z ogrodu na dziś......gdyby ktoś miał dosyć swoich widoczków.... :;230

Kwitną żurawki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Krzewuszka zakwitła w tym roku jak szalona

Obrazek

Złocień w jaskrawym kolorku, którego mój aparat nie oddaje

Obrazek

Nowy nabytek, piaskowiec....tyle mi powiedziano w sklepiku z roślinami.....fajna roślinka, malutka, a kwiaty całkiem spore

Obrazek

W mojej 'szkółce' na tyłach działki odkryłam takiego przetacznika....około 40 cm, lazurowe kwiaty, może ktoś rozpoznaje, co on za jeden?.... i zaraz posadziłam w miejsce hosty porażonej HVX....jemu nic nie będzie, w razie czego ;:108

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Oooo....znów zaczyna się błyskać ;:oj ....chyba muszę wyłączyć komputer....strzeżonego...itd.... ;:108
Monikwiaty
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 23:59

Post »

Elu bardzo ładny ten przetacznik , ja nie znam, posiadam tylko wysokiego z zielona falbanka na końcach. Elu co to za pnącze obrasta Twój łuk przy wejściu?
Pozdrawiam, Monika.
Wstążeczka
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Moniko nic nie szkodzi, może kiedyś się wyjaśni :?:

Nad bramką przy wejściu rosną, po prawej Euonymus fortunei 'Emerald'n'Gold' (Trzmielina Fortune'a), po lewej Actinidia kolomikta 'Dr Szymanowski' (Actinidia pstrolistna).

-- Śr 13 cze 2012 11:00 --

W moim ogrodzie

Moja altanka

Obrazek

Miejsce Tamaryszka zajął Dereń

Obrazek

Macierzanka, która najlepiej przetrwała zimę

Obrazek

Fiołek labradorski powoli odrasta, ale do dawnej świetności jeszcze mu daleko :roll:

Obrazek
Awatar użytkownika
Aza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 18:33

Post »

Twoje zdjęcia są świetne, a obiekty urokliwe.
OLGA od malamutów
Wątki Azy
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne zdjęcia z ogrodu i cudne roślinki , wszystko fajnie skomponowane milutko się ogląda no i zawsze to coś innego niż swojski bałagan ;:131
Elcia przesyłkę z zielonymi wyślę po kwitnięciu liliowca , mam nadzieję że zakwitnie :lol: teraz już roślinki kwitną a Ty i tak na brak pracy nie narzekasz a swoją drogą co się odwlecze itd :;230 wytrwasz nieprawdasz
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Olu bardzo się cieszę, że Ci się podoba :D

Eluś nie stresuj się wysyłką, mamy czas.....masz rację, że pracy jest nadal dużo i na brak zajęć nie narzekam....a jeszcze dzisiaj dostarczono mi nowe zajęcie, przesyłkę z hostami....trzeba myśleć gdzie by je tu posadzić.....na razie najpewniej zostaną w doniczkach ;:108
U mnie sporo liliowców szykuje się do kwitnienia, niektóre będą kwitły po raz pierwszy, więc strasznie jestem ciekawa tych kwiatów.
Kilka zakupionych jesienią liliowców od Ismeny też szykuje się do pokazu....ależ się z tego cieszę, bo to zawsze loteria :tan
Najbardziej mnie jednak cieszy, że zakwitnie kilka moich pierwszych siewek :heja
Pewnie, to nie będzie nic rewelacyjnego, ale i tak satysfakcja murowana :wink:

Bałagan i ja mam swojski...tylko go nie pokazuję, bo to nic ciekawego....Elu ja tam u Ciebie żadnego bałaganu nigdzie nie widziałam :shock: .....wszystko zgodnie pięknie rośnie w bardzo ładnych kompozycjach ;:108
Kiełkują mi maczki od Ciebie, ale pewnie późno zakwitną, bo późno sobie o nich przypomniałam....nieważne, oby tylko pokazały swoje kolorki ;:125
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Zakupki, nowe hosteczki do mojego ogrodu....to co tygryski lubią najbardziej :heja

Obrazek

Właśnie dostałam przesyłkę z nowymi hostami....zapakowane super ;:215

Nowości, to:

- Enterprise
- Whirlwind
- Tenny Wenny Bikini
- Tick Tock
- Wolverine
- Alan Titchmarsh
- Gypsy Rose
- Warwic Comet
- Unforgettable
- Xanadu
- Fire and Ice
- Imperata cylindryca Red Baron....to oczywiście trawka :lol:
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Czosnek, to Allium 'Purple Sensation'.
Ziemia pod ścieżkę została wybrana na całej jej długości w taki sposób, by pośrodku była wypukłość - garb, biegnąca, również przez całą długość.
Ma to na celu lepsze odprowadzenie wody po deszczu. W wykopie po obu stronach ścieżki ułożono krawężniki. Następnie pomiędzy nimi na ziemi została rozłożona specjalna włóknina, która przepuszcza wodę i umożliwia wymianę gazową między ziemią a powietrzem, ale nie pozwala na wzrost chwastów. Dopiero na niej rozsypano żwir warstwą około 20 cm.
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Bardzo proszę :)

Dzisiejsze fotki...zdążyłam przed deszczem pstryknąć kilka ;:177

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Z rana przechadzam sie Twoją żwirową elegancką ścieżką ... no i podziwiam, podziwiam 8-) Twoje pięknie rozrośnięte rośliny ;:111 no i nowe nabytki ...ja już nie mam miejsca na nowości ale pojedynczo jeszcze coś tam upycham...bo lubię baaardzo ! :D
Mój tamaryszek zmarzł ale odbija pewno go usunę bo na niski krzak szkoda mi miejsca , wolę coś wyższego posadzić już nawet wiem co..ale jeszcze się waham .... ;:131 Ten biały łubin - cudeńko ...a piaskowiec u mnie nie przetrwał zimy, siałam nasiona ale nic nie wyszło z tego.. ;:7 .Miłego dnia !
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Maryniu ja jeszcze mam dużo miejsca, które powoli zamieniam w ogród, a że i ja baaardzo lubię, to wciąż myślę o zmianach i nowych nasadzeniach ;:108
Mój tamaryszek przemarzł w części naziemnej, ale korzenie miał całe i po przycięciu nad wybijającymi pędami odrasta, ale już w innym miejscu.
M udało się go wykopać prawie, że w całości i widać, że dobrze zniósł te przenosiny, bo rośnie w najlepsze.
Maryniu jak posadzisz np. drzewka szczepione na pniu lub tak prowadzone, to nie zajmą Ci miejsca, a pod nimi biedą mogły rosnąć inne rośliny.
Ciekawa jestem czy u mnie ten piaskowiec przezimuje?
Łubiny w tym roku kupiłam 2 kolory w Świecie Cebul i oba kolory się zgadzają ;:65

Miłego weekendu ;:3
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Działo się w moim ogrodzie....

Hostownik pod cyprysem....stadko powiększa objętość