W cieniu brzozy cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: W cieniu brzozy cz.3

Post »

Halinko,dzięki Twoim opisom wiem,co mam :D Zidentyfikowałaś mi wiele roślin :D Trzykrotkę mam białą,niebieską i różową.Jest jeszcze jakaś?A orliki to mnie powaliły ;:215
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Halinko faktycznie Hortensja Masja ma piękny kolor kwiatów - mam już kilkanaście odmian ale tej nie czyli mus zakupić z racji barwy tych kwiatów.
Teraz temat Przywrotnik - czytam , oglądam i juz sama nie wiem co jest co
Czy chodzi o tego - Alchemilla conjuncta (Przywrotnik zrosłolistny)
Obrazek
Kwiaty ma podobne do mojego ale ja mam Przywrotnik ostroklapowy .
Awatar użytkownika
Alina-277
200p
200p
Od: 3 sty 2011, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Halinko ostatnio oglądałam zdjęcia ze zjazdu a tu patrzą już 11 stronica ale pędzisz ...masz ładne i ciekawe kwiatki ale masz jeszcze dużo miejsca do zagospodarowania .....ostróżki trzeba wysiewać bezpośrednio z nasiennika do ziemi ....masz piękne kolory..zawilce rewelacja..widzę że dużo kwiatów sama siejesz...a iryski też rewelacja..
Pozdrawiam... Alina .
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Stasieńko tę hortensję kupiłam z pakami kwiatowymi i dlatego już kwitnie. Reszta przemarzła i najprawdopodobniej w tym sezonie już nie zakwitnie.
Cieszę się, że Ci się spodobały moje orliki i kompozycja pod drzewkiem.

Aguś miło, że zajrzałaś do mnie. Byliny się radują z Twojego uznania a hortensja zwłaszcza. Czekam na fotorelację z kwitnienia Twoich hortensji.

Mireczko to dobrze, że zidentyfikowałaś rośliny przy mojej skromnej pomocy. Trzykrotki mam od niedawna. Różowa już zakwitła. Druga jest w bloczkach startowych i najprawdopodobniej będzie to biała. A pozostałe dwie stanowią tajemnicę.
Dziękuje w imieniu orlików.

Krysieńko mnie również podoba się kolor hortensji. Choć przyznaję, że jak zaczynała się wybarwiać, to byłam lekko przerażona tym jej jaskrawym "upierzeniem". Teraz jest ok.
Jeżeli chodzi o przywrotnik, to mam problem z jego sklasyfikowaniem. Może to być P. zrosłolistny (Alchemilla conjuncta), ale równie dobrze P. skalny (Alchemilla saxatilis) i P. alpejski (Alchemilla alpina). Roślinka dorasta do 15 cm wysokości i tworzy niskie kępy. Liście ma wielopalczaste, z jasną obwódką. Kwitnie już od maja na kolor zielono-żółtawy. Nie przemarza.
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alinko witam Cię bardzo cieplutko i dziękuję za wszystkie miłe słowa - tyle dobrego na raz już dawno nie słyszałam ani nie czytałam... to balsam na moją duszę i zachęta do pracy na działce. A pracy przede mną sporo.
Bardzo się cieszę, że mnie odnalazłaś w gąszczu wątków. Zjazd był trzy tygodnie temu, a ja wciąż mam przed oczyma Twoją buzię a w uszach słyszę głos. Jesteś przesympatyczną osobą. Oboje z mężem tworzycie świetny duet. Mam nadzieję, że niedługo znów spotkamy się na podobnej imprezie forumowej.
Roślinki od Ciebie zaaklimatyzowały się na mojej działce. Widać, że dane od serca. Jeszcze raz pięknie (nie) dziękuję za nie jak i za porady odnośnie wysiewu ostróżki ;:196 .
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Halinko hortensja cudnej urody, a przywrotnik też bardzo ciekawy.
Bardzo podobają mi się kompozycje z Twoich kwiatów.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lideczko hortensja to tegoroczny zakup. Starsze przemarzły zimą i raczej nie będą w tym sezonie kwitły. Co do kompozycji kwiatowej to przyznam się szczerze, że improwizowałam. Ale na szczęście jakoś wyszło. Cieszę się, że Ci się podoba.
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halinko czasami faktycznie trudno określić odmianę bo one takie podobne ale ogólnie Przywrotnik ładnie się prezentuje i warto by go mieć. Swoje mam od ub roku więc jeszcze mają czas na pokazanie na co ich stać.
Każda roślina musi mieć czas na adaptację.
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

Przewrotnik i mi wpadł w oko :wink: Ciekawe ubarwienie liści i kształt. ;:oj Mój przewrotnik długo po posadzeniu nie rósł , Na pewno Twój też tak zachowuje się. :uszy
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysieńko masz rację, każda roślina ma czas na adaptację. Czekam, aż mój przywrotnik pokaże coś więcej. Może wtedy łatwiej będzie go określić.

Tadku
mój starszy przywrotnik, który mam już kilka lat, zaczął marnieć mi na starym miejscu. Przesadziłam go teraz na nowe stanowiska. Mam nadzieję, że szybko przyrośnie.

... kilka następnych migawek z mojego ogródka...

Obrazek przywrotnik ostroklapowy

Obrazek facelia dzwonkowata

Obrazek werbena

Obrazek pierwiosnek bezłodygowy

Obrazek tojeść kropkowana

Obrazek ostróżka "Tadzio" :wink:

Obrazek pierwiosnek storczykowy primula vialii
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Widzę,że masz też Przywrotnik ostroklapowy - pilnuj go i dogadzaj mu bo to cenne ziółko na nasze słabe zaworki ... :;230 .
Naprzemienne picie herbatki z niego plus Wierzbownicy drobnokwiatowej i apteki można omijać bokiem a z reklam w tym temacie śmiać się .
One lubią słoneczko, glebę żyzną i co bardzo ważne wilgotną. Uwielbiam jego kwiaty bo pasują kształtem i kolorem prawie do każdej kompozycji w wazonie a do tego bardzo długo zachowują świeżość. Muszę szybciutko go rozmnożyć.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Facelia...Twoje zdjęcie przypomniało mi, że siałam to chabrowe cudo. ;:24 - tylko gdzie się podziało? Czyżby nic a nic nie wzeszło?
Debra
200p
200p
Od: 9 sty 2012, o 15:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przywrotnik i facelia bardzo oryginale i dekoracyjne. To są jednoroczne?
Awatar użytkownika
semper
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2011, o 10:12

Post »

Czy ta ostróżka ma taka nazwe odmianową, czy od miejsca skąd przywedrowala ;:170
Pozdrawiam! ,Jurek z górek ;)
Moje górki
Rojnikowisko i nie tylko
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysieńko Twoja wiedza o ziołolecznictwie to skarb bezcenny.
Przywrotnik ostroklapowy to nabytek tegoroczny. Dbam o niego. Chcę, żeby mi się rozrósł, rozsiał, tak abym mogła go później posadzić w kilku miejscach. Ta roślinka wyjątkowo komponuje się ze wszystkimi innymi kwiatuszkami na rabatkach. Miałam okazję przekonać się o tym na niektórych wątkach FO.

Izuniu facelia to taka niepozorna roślina, że łatwo ją przypadkiem wypielić. A kiedy wzejdzie, to jest bardzo krucha. Każdy gwałtowny deszcz przygniata ją do ziemi.

Debruś przywrotnik jest byliną, natomiast facelia to roślina jednoroczna. Posiałam ją ze względu na niebieściutkie kwiatuszki.

Jurku
oczywiście, że nie jest to nazwa odmianowa. To, taka moja prywatna chęć upamiętnienia darczyńcy, od którego sadzonkę dostałam.
Pozdrawiam Hala
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”