Jakie drzewo posadzić?Jakie polecacie?
-
- 100p
- Od: 5 maja 2011, o 10:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: drzewo przed tarasem
Kupiłam w końcu wiśnię.Mam nadzieję, ze się sprawdzi.
Re: drzewo przed tarasem
To teraz porada budowlana, radzę od strony drzewa zabezpieczyć fundamenty np. blachą, bo jeśli będzie ono blisko posadzone to jego korzenie będą penetrować w poszukiwaniu wilgoci i niszczyć.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 30 lip 2011, o 13:07
Drzewo ozdobne kwitnące w lipcu
Możecie mi polecić drzewko ozdobne kwitnące w lipcu ?
Re: Drzewo ozdobne kwitnące w lipcu
Surmia,lipy krymska,wonna.Bożodrzew ale u mnie kwitnie koniec czerwca.
- mateo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2009, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Chyba jeszcze perełkowiec japoński.
Polecam perełkowca japońskiego (na pierwsze kwiaty czekałem dziesięć lat). Znacznie wcześniej zakwitnie ewodia koreańska i mydleniec wiechowaty. Polecam również makie amurską ponieważ jest mało wymagającym drzewem. Niestety nie wiem kiedy pojawią się pierwsze kwiaty.
Re: Drzewo przed tarasem
Witam,
podpinam sie pod ten temat. Mam taras "na wysokościach" i przed nim chcę zrobić nasadzenia aby zniwelować jego wysokość m.in. surmię. I tu wyłonił się problem, wyobraźcie sobie ze nie mogę jej nigdzie kupić
Objeżdżam, dzwonie, piszę do szkólek. Mieszkam w pomorskim. Czy to nie dziwne zjawisko??? Moze ta drogą otrzymam jakieś namiary.
pozdrawiam
podpinam sie pod ten temat. Mam taras "na wysokościach" i przed nim chcę zrobić nasadzenia aby zniwelować jego wysokość m.in. surmię. I tu wyłonił się problem, wyobraźcie sobie ze nie mogę jej nigdzie kupić

pozdrawiam
-
- 500p
- Od: 3 mar 2012, o 16:24
Wobec tego proponuje poszukać na allegro. Tam również szkółki się ogłaszają...
dzięki marcinpruszczfaktycznie, jeszcze tam poszukam, oby z powodzeniem 

Może i ja się podłączę pod ten temat. Właśnie zakończyliśmy budowę tarasu przy domu od strony północnej. Mamy tam także specjalnie przygotowane miejsce na pojedyncze nasadzenie. Musi to być coś bardzo ładnego, najlepiej iglak na pniu. Wymyśliliśmy sobie świerka Glauca Globosa na pniu. Ale po przeczytaniu paru artykułów mamy wątpliwości - większość iglaków lubi słońce. A tutaj w godzinach 9-15 jest całkowity cień.
Raczej wolelibyśmy iglaka niż coś liściastego, ponieważ mamy ozdobę przez cały rok. Chyba że szanowni forumowicze jakoś nas przekonacie do zmiany decyzji...?
Aha, odległość od ściany to jakieś 70-80 cm, tak że to musi być raczej coś niedużego.
Raczej wolelibyśmy iglaka niż coś liściastego, ponieważ mamy ozdobę przez cały rok. Chyba że szanowni forumowicze jakoś nas przekonacie do zmiany decyzji...?

Aha, odległość od ściany to jakieś 70-80 cm, tak że to musi być raczej coś niedużego.
- mateo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2009, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Cis dobrze znosi cień, podobnie choina kanadyjska, wolno rosną, można je formować, ale z kolei lubią czyste i niezbyt suche powietrze.
A czy jakiś świerk bądź jodła dają radę?
-
- 500p
- Od: 3 mar 2012, o 16:24
Przy tak astronomicznej odległości od ściany, to raczej porzeczka na pniu się nadaje...gleameil pisze:Raczej wolelibyśmy iglaka niż coś liściastego, ponieważ mamy ozdobę przez cały rok. Chyba że szanowni forumowicze jakoś nas przekonacie do zmiany decyzji...?