Diffenbachia - żółknące ,zasychające liście i inne choroby

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Diffenbachia obrazila sie i umiera...

Post »

Wybij ją z doniczki i sprawdź korzenie. Jeśli jest w tej ziemi od zakupu, to na pewno nie ma tam warstwy drenażu i możliwe, że gorzenie gniją w zastoinach wody. Jeśli w takim tempie żółkną liście, to za 2 tyg możesz nie mieć rośliny. Difenbachia bardzo łatwo się ukorzenia, możesz porobić sadzonki, w najgorszym razie.
Ziemia uniwersalna wystarczy, ale warto ją rozpulchnić choćby perlitem, żeby była lżejsza i bardziej przepuszczalna.
Awatar użytkownika
Majorek
500p
500p
Od: 9 lis 2009, o 21:25
Kontakt:

Post »

Przesadzić ją to na pewno! Druga sprawa jest spowodowana właśnie tym, że roślina nie została przesadzona, korzenie być może mogą być w złym stanie, ale bardziej stawiałbym też na wyjałowienie substratu, który często spotykany jest przy uprawie roślin, w fabrycznym "opakowaniu". Roślina ewidentnie pozbywa się nadmiaru niepotrzebnego liścia, powodów może być wiele, nie tylko wyjałowienie substratu. Przesadzamy, liście odcinamy (końcówki po cięciach powinny ładnie zaschnąć) i odpowiednio pielęgnujemy roślinę, dobre stanowisko, pożądane nawożenie i podlewanie, a roślinka będzie miała liście wielkości głowy :)
Życzę miłego dnia
Tomek.
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dodam jeszcze, że lubi wilgotne powietrze, co nie zawsze w mieszkaniach potrafimy jej zapewnić.
Przynajmniej ja sobie z nią nie poradziłam.
Awatar użytkownika
Majorek
500p
500p
Kontakt:

Post »

Roślina lubiąca dużą wilgotność i z tym spostrzeżeniem się zgodzę, ale wykazuję rzadszą tendencję do występowania zjawiska schnięcia końcówek, przynajmniej z własnych obserwacji kilku gatunków z rodzina Araceae taki wniosek wyprowadziłem. Dużo częściej zaniedbania w uprawie okazują w ten sposób epipremnum, syngonium, philodendron niż właśnie Diffenbachia.
Życzę miłego dnia
Tomek.
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

A ja akurat tego nie zauważyłam .
Też uprawiam kilka roślin z rodz. Araceae i nie mam z nimi żadnych kłopotów.
Myślę o następujących:
epipremnum, syngonium, philodendron, monstera, aglaonema, scindapsus i zamioculcas

Natomiast pewne kłopoty sprawiały mi: anthurium, caladium, Scindapsus pictus i właśnie dieffenbachia
Ta ostatnia zwykle zasuszała końcówki i generalnie były z nią problemy.
Powiem tak. Roślina była ładna tuż po zakupie, jednak po paru miesiącach uprawy domowej (w bloku) 'łysiała' od dołu i niestety nie nadawała się do oglądania. U mojej koleżanki mieszkającej w kamienicy (większa wilgotność powietrza) radziła sobie całkiem nieźle.
Awatar użytkownika
Majorek
500p
500p
Kontakt:

Post »

raflezja pisze:U mojej koleżanki mieszkającej w kamienicy (większa wilgotność powietrza) radziła sobie całkiem nieźle.
Może faktycznie w tym leży cała sprawa, gdyż w mieszkaniu w którym rośnie akurat ten egzemplarz raczej borykam się ze zbyt dużą wilgotnością niźli ze zbyt suchym powietrzem. :roll: [/i]Epipremnum[/i] za to często pokazuje mi swoje grymasy i pomimo tego, że rośnie błyskawicznie szybko (co roku muszę przesadzać, a przycinam średnio co kilka miesięcy, przez co sadzonek mam od cholery) często usychają pojedynczym listkom końcówki, średnio się tym przejmuje i raczej odrywam uschnięte fragmenty.
Życzę miłego dnia
Tomek.
Ania D.
500p
500p
Od: 16 lut 2008, o 20:03

Post »

Przelana diffenbachia ma żółknące najstarsze liście.
soltys69
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 lis 2013, o 08:15

Post »

Witam od jakiegos czasu czesc lisci zaczela opadac i zolknac, dzis okolo 10 obcialem i z lodygi jednego z nich wyszedl czarny maly robal z czarnymi kropkami na takich malych skrzydelkach. Co ta za diabelstwo i co z tym zrobic? Reszta lisci jest okej ale czy tak zostanie czy mina 2 dni i nie bedzie znaku po diffenbachi:( Chcialby tez odeslac do mojego tematu o skrzydlokwiacie, ktorego przesadzilem bo byl przelany i nadal jest strasznie oklaply i nie wiem czy po prostu czekac i po okolo tygodniu go podlac czy moge cos jeszcze dla niego zrobic? Oby sie podniosl.
fotolukasso
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 3 gru 2013, o 10:54

Re: Diffenbachia- zolte liscie i czarny robal w lodydze

Post »

wrzuć fotkę. Lepiej będzie zdiagnozować problem.

Pozdrawiam
soltys69
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 lis 2013, o 08:15

Re: Diffenbachia- zolte liscie i czarny robal w lodydze FOTKI

Post »

Obrazek
Obrazek
oto fotki mojej Diffenbachii, nie wyglada tak tragicznie bo zolte liscie sa obciete ale ten robal mnie naprawde zaniepokoil, stoi okolo 2,0m-2,5m od poludniowego okna na stoliczku, tez zabradzo nie wiem jak ja traktowac, na jednym forum czytam zeby czesto zraszac, na innym ze jest bardzo wrazliwa i ciezka w uprawie a zraszanie moze jej przyniesc wiele chorob itp tak ze trace glowe a juz skrzydlokiat jest na wykonczeniu dlatego diffenbachie chcialbym ocalic:)
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Re: Diffenbachia- zolte liscie i czarny robal w lodydze

Post »

Wg mnie, 2,5 m od okna nawet południowego, to jest zdecydowanie za daleko, w dodatku jak masz na nich zasłony, to do rośliny dociera niewiele światła. Ja bym na zimę przestawił na parapet, na wiosnę dopiero przestawił bym nieco dalej, ale tylko tyle, żeby nie padało na roślinę słońce. Co do żółknięcia liści, powodów może być wiele, u mnie zaczęły żółknąć, jak tylko włączałem grzejnik. Kolejna sprawa, sprawdź dokładnie (z obu stron) liście, czy nie ma na nich jakichś szkodników, diefenbachie atakują przędziorki, wciornastki. Dalej, jak rośliny te mają zbyt ciemno, to też zrzucają w nadmiarze dolne liście. Co do robala, to pierwszy raz z czymś takim się spotykam, choć mam bardzo dużo roślin i to od wielu lat. Profilaktycznie proponuję kupić jakiś preparat owadobójczy, najlepiej systemiczny - do podlewania, który jest wciągany przez roślinę. A jak znajdziesz coś na liściach, to jeszcze do spryskiwania. Jak masz możliwość postawienia go na parapecie, a w pobliżu będzie włączony grzejnik, żeby podnieść wilgotność powietrza wokół rośliny, postaw doniczkę w większej misce na wypełnionej wilgotnym żwirkiem, tak żeby doniczka nie miała kontaktu z wodą.
pozdrawiam
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Daro71
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 16 paź 2014, o 14:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Żółkną liście difenbachii

Post »

Witam.
Posiadamy 3 okazy difebachii, dwa dosyć duże zakupione niedawno w carrefourze i jeden mniejszy okaz (mamy go jakieś 2-3 lata). Jeden mam w domu u siebie (duży), dwie sztuki zostawiłem u kobitki.
Mój problem jest podobny, żółkną liście w tych dużych okazach, kilka już trzeba było z nich usunąć. Stanowisko mają jasne, nie są jednak w pełnym Słońcu. Podlewanie umiarkowane, najnowsze okazy dostały niewielką dawkę nawozu. Temperatury obecnie mają różne, u mnie w granicach 24 stopni gdy było jeszcze dosyć ciepło na dworze do 18-20 teraz. U dziewczyny teraz w granicach 15-20 stopni. Zimą może być chłodniej gdyż moja pani lubi chłodek :wink: , otwarte okno w zimie to norma. Ale problem jest w obecnym czasie.

Kolejna sprawa to mniejszy okaz, jest u niej od początku zakupu i nie rośnie :( , z liśćmi jest ok, nie był w ogóle nawożony (może przez to...), podlewanie również umiarkowane.

Może ktoś zna przyczyny tych problemów
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zobacz, czy pod spodem liśćmi nie ma szkodników, difenbachie lubią, np. przędziorki. W przypadku tej małej difenbachii sprawdź też korzenie, czy nie są nadgniłe.
Co do pozostałych, piszesz że zimą masz otwarte okno? Przez cały dzień? To są rośliny lubiące ciepło, więc jeśli na nie wieje zimne powietrze przez dłuższy czas, również może to się odbić na ich kondycji.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Daro71
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 16 paź 2014, o 14:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Uhm, dzięki za info, znam temat, lata temu mieliśmy inwazję przędziorków, te najnowsze - moja stoi obok jest czysta i ładnie wygląda, z obu usunąłem kilka 5-6 może więcej liści, jest jednak na tyle duża, że wyglądu to nie psuje. No ale trochę niepokoi. Jedna z nich - ziemia była mocno przesuszona i liście dolne opadały ku dołowi, zapomniałem dodać może to jej zaszkodziło, obsługa marketów chyba nie troszczy się zbytnio o rośliny. Ale obecnie odżyła.
W małej rzeczywiście sprawdzę korzenie, może została przelana, ale to dopiero w drugim tygodniu listopada będę mógł sprawdzić.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: Difenbachia - żółknące liście

Post »

Ważna uwaga, przędziorki lubią cyklicznie wracać, jeśli się raz pojawiły. Znam to z autopsji.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”