Pomidory - choroby i szkodniki - cz.5

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.5

Post »

dorkosa pisze:Zdjęcia na poprzedniej stronie.
Tak. Topsin nie jest na ZZ. Dokup sobie Mildex i drugi- Acrobat lub Ridomil Gold. Teraz zrób oprysk swoich bawołów Mildex'em. Obawiam się, że możesz to zrobić dopiero w piątek.
Awatar użytkownika
dorkosa
200p
200p
Od: 23 lut 2012, o 22:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To znaczy, że mam jeszcze raz poleciec Mildexem? Pierwszy oprysk był 10 dni temu.
Pozdrawiam, Dorota
Moje pupilki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=60009" onclick="window.open(this.href);return false; Wymienię, kupię, sprzedam: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=59803" onclick="window.open(this.href);return false;
Przepraszam, ale nie działa u mnie klawisz 'alt+c'
wuju84
50p
50p
Od: 11 kwie 2012, o 11:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jestem tegorocznym debiutantem i jak czytam wszystkie te opisy oprysków, ilości chemii
to przestaję lubić pomidory :(
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

monika pisze:Zrobiłam pierwszy oprysk profilaktyczny Mildexem
Kiedy ? To zasadnicza sprawa
Już to gdzieś pisałem Moniko że wiele preparatów jest dwuskładnikowych w ktorych oprócz składnika systemicznego czy wgłębnego jest środek kontaktowy. Daje to kompleksową ochronę jako, że formulacja tych środków kontaktowych jest taka, że pozostają one na roślinie jako trudnozmywalne i zapobiegają kiełkowaniu zarodników, które osiąść mogą na roślinie po oprysku .Nie działaja one jednak na zarodniki, ktore już wniknęły do komorek rośliny a tego właśnie momentu nie jesteśmy w stanie przewidzieć. W sytuacji aktywnego zagrozenia/PIORIN/ moze to sie zdarzyć w dowolnym czasie.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Dorota

Tak to jest jak trzeba odpisywac kilku osobom na raz. Przepraszam za przeoczenie. Pryśniesz Acrobatem lub Ridomilem- co kupisz.

wuju84
Mnie, chemia nie przeraża z racji tego, że uczyłem się jej. Przeraża mnie coś innego a co- to Ci nie powiem ze względu na konwenanse.
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

Zapomniałam napisać - zrobiłam oprysk tydzień temu
pomidoRRo
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 12 cze 2012, o 10:38

Post »

:wit ktoś tutaj jest kto odpisze na mój post?
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Moniko

proponuje sie jeszcze wstrzymać. Podobno maja być upały, które powstrzymają rozwój zarodników ZZ. Tydzień od oprysku to jeszcze nie jest źle.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

pomidoRRo pisze: ktoś tutaj jest kto odpisze na mój post?
Jest. Bedzie chyba wieczorem Kozula. Ty, tymczasem, wykonaj zdjęcie całego krzaka w miarę naturalnych kolorach . Do oceny potrzebny jest również stan ogonków liściowych i łodyg.
pomidoRRo
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 12 cze 2012, o 10:38

Post »

forumowicz pisze:
pomidoRRo pisze: ktoś tutaj jest kto odpisze na mój post?
Jest. Bedzie chyba wieczorem Kozula. Ty, tymczasem, wykonaj zdjęcie całego krzaka w miarę naturalnych kolorach . Do oceny potrzebny jest również stan ogonków liściowych i łodyg.
Dziekuje CI bardzo dobry człowieku ;:180
Tosa zdjecia krzaków z balkonu. łodygi i góre maja w porzadku tak, ze ja nie mam do nich zadnych zastrzezen. gorzej jest z listkami bo wczoraj zerwalamte chore listki ktore widac powyzej i dzis patrze a na tych listkach ktore zostawilam pojawily sie nowe maciupinkie czarne plamki. Czytalam ze rozwój alternaliozy mieci sie w granicach od 5-7 dni ale listki zakazane sa w przeciagu 2 dni.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Nie bardzo wierzę by na balkonie dopadła Cie alternarioza. Nie widzę sygnałów, że ktokolwiek w gruncie ją ma a co dopiero na balkonie . Szybciej mogą być problemy z podlewaniem i nawożeniem niż z zakażeniem
Awatar użytkownika
Hekate
200p
200p
Od: 23 lip 2009, o 16:15
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Pelasia pisze:
forumowicz pisze:Pelasia

6x100 : 3000= 0,2 %

Jeżeli nie przeżyją- to z głodu :lol:
Faktycznie muszę zainwestować w wagę na działkę. Działanie w oparciu na swojej wiedzy matematycznej nie wychodzi na korzyść moim pomidorom. Trochę mnie uspokoiłeś ,że nie zrobiłam oprysk 2 % siarczanem magnezu a tylko 0,2% (jakoś przecinki mi się poprzestawiały :oops: )
Jutro zrobię 5 l roztwór 5 % siarczanu magnezu.
Asia
Nie martw się, mnie źle zapamietały się jednostki miar, i tak opakowanie apteczne siarczanu magnezu czyli 25 ale gram rozpuściłam w 5l i dalej przy dodaniu do spryskiwacza rozcieńczałam dziesieciokrotnie, dopiero wczoraj jak wyczytałam tu że rozpuszczono tą ilość w 0,5 l dało mi do myślenia że coś pokićkałam :lol: Teraz jak wiem już co się nie zgadza i nie będę już rozcieńczać, bo tak to sobie mogłam przy opryskach myśleć że pomidorkom dogadzam :;230
Ania
grzesiek1008
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 24 lut 2012, o 16:45

Post »

witam potrzebuje rady co dolega moim pomidorom? Czy to niedobory magnezu czy coś gorszego no i co robić?
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
z góry dziękuje i pozdrawiam
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Sprawdź dokładnie czy pod liśćmi nic nie żeruje ssącego. Te rozjaśnienia punktowe to nie brak magnezu choć początki niedoboru też widać.
grzesiek1008
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 24 lut 2012, o 16:45

Post »

forumowicz oglądałem te liście i nic tam nie ma :( ogólnie zaczyna się to od najstarszych liści z czasem liść staje się coraz bardziej żółty tak miałem w zeszłym roku tyle że później jak już owoce dojrzewały tylko że pogoda była inna (czerwiec był suchy i gorący) i od tamtej pory nie mogę jednoznacznie stwierdzić co to jest i jak z tym walczyć ;:223
Dziękuję i pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”