Witam wszystkich serdecznie. Zwracam sie o poradę, bo troszku się niepokoje o moje maleństwa

ostatnio zauważyłam, że dendrobium zmieniło odcień niektórych listków na fioletowy i listki lekko się marszczą. czym to może być spowodowane ?? (korzenie w dobrym stanie, okno południowe, podłoże kora i kerazmyt, podlewanie co ok.10dni, nawóz co 2 podlewanie w małej dawce, robactwa niema) zdjęcie 1.
pierwszy Phalaonepsis staram się reanimować, bo został brutalnie przelany w sklepie. pousuwałam zgniłe korzenie, dostała nowe podłoże. korzonki są grube i zielone. pomimo to ma strasznie zwiędnięte, pomarszczone liście, które od spodu zrobiły się sine. co jeszcze mogę zrobić by mu pomóc?? zdjęcia 2 i 3
drugiemu phaneopsisowi również ostatnio zaczęły się marszczyć listki i opadać ku dołowi. dodatkowo łodyżki którymi kwiatek trzyma się głównej łodygi również zaczęły u każdego kwiatka żółknąc ( przepraszam ale nie wiem jak to inaczej opisać

)(korzenie w dobrym stanie, okno południowe, podłoże kora i kerazmyt, podlewanie co ok.10dni, nawóz co 2 podlewanie w małej dawce, robactwa niema) zdjęcie 4