Asia
Chyba w strzykawce 1mm3 ma 2,66 g , forumowicz radził jak sobie radzić, wyciągasz kartę techniczną i tam to jest ;)Pelasia pisze:Czy może ktoś wie, ile ma gramów jedna łyżeczka siarczanu magnezu?
Nie mam wagi na dzialce a w kuchennej boję się ważyć takich cudów.
Asia
Strona trochę z innej dziedziny ale jest tam pewien kalkulator. Proponuję rozwinąć listę jednostek miar i wszystko będzie jasne. Ja korzystam właśnie z miarek kuchennych. Jest też mnóstwo innych stron z takimi przelicznikami.Pelasia pisze:Czy może ktoś wie, ile ma gramów jedna łyżeczka siarczanu magnezu?
Nie mam wagi na dzialce a w kuchennej boję się ważyć takich cudów.
Asia
Co do prognoz pogody to proponuję coś bardziej swojskiego:Hania_wroc pisze:Na stronach winorośli znalazłam ciekawą stronę, może się przydać: http://www.weatheronline.pl/cgi-app/agr ... COUNTRY=PL
Na opakowaniu mildex-u napisano aby oprysk powtórzyć po 10 dniach. Pewnie z tego wynika pytanie Dorotyforumowicz pisze:Dorota
Nie ma potrzeby pryskać pod rząd dwoma środkami systemicznymi. Nie piszesz gdzie te pomidory są uprawiane . O wyborze środka decyduje wielkość krzaków i miejsce uprawy wklej więc foto jakiegoś pomidora, by było wiadomo jak jest rozwinięty. I podaj jakie środki oprócz tych dwóch masz.
Cieszę się, że nie jesteś znudzona tymi wskazówkamiVanillaM pisze:forumowicz dziękuję za cenne wskazówki.
Znalazłem ciężar nasypowy siarczanu magnezu i wynosi on 980-1020 kg/m3 czyli że litr swobodnie nasypanego siarczanu waży średnio kilogram oczywiście pod warunkiem, że nie jest zbrylony. Zatem można nasypać do kubka o pojemności 250 ml siarczanu i to powinno ważyć ok 25 deko. I naprawdę przy rozcieńczeniu 1:200 jaki proponowałem nie jest istotne czy końcowe stężenie będzie wynosić np 0,4 % czy 0,6 %. Mieści się to w dopuszczalnym zakresie stężeń. Właśnie dlatego by nie stwarzać sobie problemów z każdorazowym odważaniem proponowałem przygotować sobie w butli 5 l roztworu 5 % by go dozować później przy oprysku pojemnościowo.yareka pisze:Chyba w strzykawce 1mm3 ma 2,66 g , forumowicz radził jak sobie radzić, wyciągasz kartę techniczną i tam to jest ;)
Ale warto poczytać.capek pisze:Infinito nigdy nie był i nie jest zarejestrowany do stosowania w uprawie pomidorów.
A gierki MR i RW mnie nie interesująDr Jan Sobolewski
Instytut Warzywnictwa
w Skierniewicach