Działka nad Drwęcą - Christin - cz. III
- szyszunia
- 1000p
- Od: 4 lis 2009, o 13:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. III
Krysiu co to jest na pierwszym planie takie jak trawka kwitnąca na dłuższej łodydze a ten dzwoneczek cudeńko. Ja w tym roku u Adriana zakupiłam niebieski ale dopiero ma pączki ta maleńka kępeczka ale może jak się rozrośnie to się wymienimy i ile jeszcze takiego nie masz.
- badzia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Kontakt:
Krysiu, dziś rano nadałam do Cię kopertę.
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
marzena06 cieszy mnie,że mamy podobny gust.
Pęcherznice dość szybko rosną i daja sie formować ale przez takie cięcie tracimy kwiaty.
Moja sąsiadka ma od jednej strony żywopłot z samych Pęcherznic w 3 kolorach ale niegy kwiatów nie widzi bo niemiłosiernie je przycina...
W odmianie LUTEUS kolor liści wprost urzeka i co jest ważne .... to że słońce ich nie przypala.
Mam Wiązówkę błotną odmiana AUREA która zachwyciła mnie swym niespotykanym kolorem liści są równomiernie żółte - wiosną złote choć latem lekko zielenieją.
Jednak mimo mokrego stanowiska jakie jej w tym roku zapewniłam znów słońce przypala liście i robi się paskudna. Nie mogę znaleźć aktualnej fotki aby pokazać ale poniżej jest tłem po lewej dla Pierwiosnka
Wiązówka błotna po lewej - odmiana Aurea
TerDob Teresko dzięki za miłe słowa pod adresem mojej działeczki - staram się
Skalnica cienista faktycznie lepiej rośnie w cieniu ( moja ta na zdjęciu ma półcień) a mam drugą, która rośnie przy kamienistej plaży nad stawem i jest dużo mniejsza. Skalnice te lubią wilgotne podłoże.
Rdest wężownik tez lubi wilgotne stanowiska i często widzę go rosnącego przy oczkach - jest cenna rośliną leczniczą a te najczęściej rosną w słońcu aby porządnie wysyciły się w nich składniki i magiczne moce ...
Jest używany np jako wartościowa płukanka jamy ustnej w leczeniu gąbczastych dziąseł, wzmacnia rozchwiane zęby, owrzodzeń, bólów gardła i wiele innych chorób.
Roślinka o którą pytasz to Dąbrówka rozłogowa (Ajuga reptans 'Multicolor') i Dąbrówka piramidalna (Ajuga pyramidalis 'Metallica Crispa' ).
Obie są śliczne i ponoć mniej ekspansywne. Jesienią zrobiłam z nich ładną aranżację ale one już ciut wychodzą za określoną granicę ... trzeba poskromić i koniecznie ściąć przekwitłe kwiatostany ale brak czasu.
Sadzonki są więc jakby co to pisz
szyszunia Iwonko pewnie chodzi Ci o zawciąg nadmorski bo mam go całą masę i zrobiłam z nich nawet obrzeże kilkanaście metrów długie - zobacz fotki na stronie 43.
Jaką odmianę dzwonka kopiłaś u Adriana ? Niebieskie kwiaty to na pewno będzie wymiana - już zapisuje w notatniku.
Dzwonek drobny biały zaraz Ci wyślę jak tylko przekwitnie bo przycinam aby powtórzył kwitnienie.
badzia Wandziu zaskoczyłaś mnie bo z czym ???
Aha ... juz wiem - jesteś kochana i bardzo dziękuję za pamięć
Pęcherznice dość szybko rosną i daja sie formować ale przez takie cięcie tracimy kwiaty.
Moja sąsiadka ma od jednej strony żywopłot z samych Pęcherznic w 3 kolorach ale niegy kwiatów nie widzi bo niemiłosiernie je przycina...

Mam Wiązówkę błotną odmiana AUREA która zachwyciła mnie swym niespotykanym kolorem liści są równomiernie żółte - wiosną złote choć latem lekko zielenieją.
Jednak mimo mokrego stanowiska jakie jej w tym roku zapewniłam znów słońce przypala liście i robi się paskudna. Nie mogę znaleźć aktualnej fotki aby pokazać ale poniżej jest tłem po lewej dla Pierwiosnka
Wiązówka błotna po lewej - odmiana Aurea
TerDob Teresko dzięki za miłe słowa pod adresem mojej działeczki - staram się

Skalnica cienista faktycznie lepiej rośnie w cieniu ( moja ta na zdjęciu ma półcień) a mam drugą, która rośnie przy kamienistej plaży nad stawem i jest dużo mniejsza. Skalnice te lubią wilgotne podłoże.
Rdest wężownik tez lubi wilgotne stanowiska i często widzę go rosnącego przy oczkach - jest cenna rośliną leczniczą a te najczęściej rosną w słońcu aby porządnie wysyciły się w nich składniki i magiczne moce ...

Jest używany np jako wartościowa płukanka jamy ustnej w leczeniu gąbczastych dziąseł, wzmacnia rozchwiane zęby, owrzodzeń, bólów gardła i wiele innych chorób.
Roślinka o którą pytasz to Dąbrówka rozłogowa (Ajuga reptans 'Multicolor') i Dąbrówka piramidalna (Ajuga pyramidalis 'Metallica Crispa' ).
Obie są śliczne i ponoć mniej ekspansywne. Jesienią zrobiłam z nich ładną aranżację ale one już ciut wychodzą za określoną granicę ... trzeba poskromić i koniecznie ściąć przekwitłe kwiatostany ale brak czasu.
Sadzonki są więc jakby co to pisz

szyszunia Iwonko pewnie chodzi Ci o zawciąg nadmorski bo mam go całą masę i zrobiłam z nich nawet obrzeże kilkanaście metrów długie - zobacz fotki na stronie 43.
Jaką odmianę dzwonka kopiłaś u Adriana ? Niebieskie kwiaty to na pewno będzie wymiana - już zapisuje w notatniku.
Dzwonek drobny biały zaraz Ci wyślę jak tylko przekwitnie bo przycinam aby powtórzył kwitnienie.
badzia Wandziu zaskoczyłaś mnie bo z czym ???
Aha ... juz wiem - jesteś kochana i bardzo dziękuję za pamięć

- TerDob
- Od: 13 sty 2008, o 17:06
Krysiu
Piszesz o pęcherznicach - ja mam takie kolorki jak Twoje , ale nie zgodzę się że przez cięcie tracimy kwiatki
Moje rosną przy samej siatce i co niektórzy ( dobrzy ludzie) na jesieni mi je wyłamali na szczepki ( widzieli ze ładnie kwitły , szczególnie Diabolo ) i myślałam że wtym roku nie zobaczę kwiatków a one ładnie zakwitły
mimo ze są niskie . Dąbrówki mam dwie , z bordo listkami i z zielono białymi ( nazw oczywiście nie znam
) ale jak możesz to dopisz do mojej listy i jedną skalnice
ja jeszcze z tych co biorą wszystko
( Pamiętasz o powojniku dla mnie ??? ....
)
Dzięki za informacje że rdest jest tak wartościowy - nie wiem co mam
Pozdrawiam

Dzięki za informacje że rdest jest tak wartościowy - nie wiem co mam

Pozdrawiam

- christinkrysia
Teresko te Pecherznice o których pisałam ona tnie kilka razy w sezonie dość krótko więc nie zdążą zawiązać kwiatów. Z Twojej pędy podbierają pewnie już po kwitnieniu bo latem więc takie podskubywanie wpływa tylko na zagęszczenie krzewu bo po przycięciu dostaje boczne pędy.
U jednej z naszych koleżanek na Forum widziałam Pęcherznicę poprowadzoną na drzewko z kilku pędów od ziemi. Zero innych odrostów a przycinanie dopiero na górze.
Piękny widok więc tej wiosny przeczyściłam sekatorem nasz krzaczorek z nadmiaru pędów, potem po 2 splecione na ala warkocz, związane i rośnie.
Mam w zapasie 2 maluchy tak z 50 cm wysokie i jeden świetnie do tego sie nadaje.
reszta na PW
U jednej z naszych koleżanek na Forum widziałam Pęcherznicę poprowadzoną na drzewko z kilku pędów od ziemi. Zero innych odrostów a przycinanie dopiero na górze.
Piękny widok więc tej wiosny przeczyściłam sekatorem nasz krzaczorek z nadmiaru pędów, potem po 2 splecione na ala warkocz, związane i rośnie.
Mam w zapasie 2 maluchy tak z 50 cm wysokie i jeden świetnie do tego sie nadaje.
reszta na PW
- bodzia3012
- Od: 10 wrz 2009, o 08:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Krysiu hoduję dla ciebie białego powojnika , może w przyszłym tygodniu ci wyślę

- badzia
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Kontakt:
Pęcherznica w trzech kolorach? Mam żółtą i bordową a jaki jest ten trzeci kolor u tej sąsiadki?
- christinkrysia
Bożeno dziękuję
badzia Wandziu moje odmiany to
- Physocarpus opulifolius 'Luteus' (liście żółto złote)
- Physocarpus opulifolius 'Monlo' DIABOLO ( liście bordowo czerwone aż do brązu czasami)
U niej rośnie jeszcze Physocarpus opulifolius 'Red Baron' o liściach ciemno-czerwonych ale młode sa takie ... rdzawe a może miedziane i jak dla mnie to pasudnie wygladają ...
Odmian Pęcherznicy kalinolistnej jest więcej ale mniej znane. Te nasze chyba najładniejsze choc to kwestia gustu.
Może pare fotek dla koloru
Tawuła nippońska odm. 'Snowmound' pąki kwiatowe a poniżej już w kwiatach.
To odmiana późno kwitnąca

Pod stara jabłonią jest rabata a na niej od tej strony
Języczka pomarańczowa, Brunery , Ciemierniki, Runianka japońska itd

Po drugiej słonecznej stronie Przywrotniki ostroklapowe, Lilie, Piołuny, Gipsówka błyszcząca, Majeranek, Powojnik itd

Kolejna rabata jest między pergolą a Jabłonką (papierówką) w tym roku mnóstwo owoców więc będą ładne zbiory.
Rosna tam maki bylinowe, Rutewka orlikolistna, Piołun , Hosty , Tiarelle , kilka Hortensji ogrodowych i inne maluchy których zdjęcie nie ujęło.

W kwietniu i maju Powojnik alpejski Frances Rivis wyglądał tak

a teraz pyszni się srebrzystymi główkami i nadal wygląda cudnie bo jest ich mnóstwo.
szczególnie w promieniach słońca wygląda jakoś tak nierealnie.

Na zakończenie z pozdrowieniami dla wszystkich przemiłych gości pamiętających mnie
bukiecik Stokrotek z naszej działeczki.

badzia Wandziu moje odmiany to
- Physocarpus opulifolius 'Luteus' (liście żółto złote)
- Physocarpus opulifolius 'Monlo' DIABOLO ( liście bordowo czerwone aż do brązu czasami)
U niej rośnie jeszcze Physocarpus opulifolius 'Red Baron' o liściach ciemno-czerwonych ale młode sa takie ... rdzawe a może miedziane i jak dla mnie to pasudnie wygladają ...

Odmian Pęcherznicy kalinolistnej jest więcej ale mniej znane. Te nasze chyba najładniejsze choc to kwestia gustu.
Może pare fotek dla koloru
Tawuła nippońska odm. 'Snowmound' pąki kwiatowe a poniżej już w kwiatach.
To odmiana późno kwitnąca
Pod stara jabłonią jest rabata a na niej od tej strony
Języczka pomarańczowa, Brunery , Ciemierniki, Runianka japońska itd
Po drugiej słonecznej stronie Przywrotniki ostroklapowe, Lilie, Piołuny, Gipsówka błyszcząca, Majeranek, Powojnik itd
Kolejna rabata jest między pergolą a Jabłonką (papierówką) w tym roku mnóstwo owoców więc będą ładne zbiory.
Rosna tam maki bylinowe, Rutewka orlikolistna, Piołun , Hosty , Tiarelle , kilka Hortensji ogrodowych i inne maluchy których zdjęcie nie ujęło.
W kwietniu i maju Powojnik alpejski Frances Rivis wyglądał tak
a teraz pyszni się srebrzystymi główkami i nadal wygląda cudnie bo jest ich mnóstwo.
szczególnie w promieniach słońca wygląda jakoś tak nierealnie.
Na zakończenie z pozdrowieniami dla wszystkich przemiłych gości pamiętających mnie
bukiecik Stokrotek z naszej działeczki.
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Jak ładnie u Ciebie!
Wyobraź sobie Krysiu, ze moje pierwsze spotkanie z powojnikiem było właśnie po przekwitnięciu i zachwycałam się jego nasionkami! I dlatego go chciałam mieć
Ja też powoli stosuję mieszanie ziół i kwiatów na rabatach. Warzywnik mam niewielki i daleko od domu. A czasami coś szybko do zupy wrzucić trzeba!
Wyobraź sobie Krysiu, ze moje pierwsze spotkanie z powojnikiem było właśnie po przekwitnięciu i zachwycałam się jego nasionkami! I dlatego go chciałam mieć

Ja też powoli stosuję mieszanie ziół i kwiatów na rabatach. Warzywnik mam niewielki i daleko od domu. A czasami coś szybko do zupy wrzucić trzeba!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- Gosia123A
- Od: 28 maja 2011, o 19:37
Krysiu kompozycje masz urzekające
.Pracy pewnie też.
Podoba mi się

- marzena06
- Od: 4 cze 2008, o 22:01
Krysiu przepięknie skomponowane rabaty bylinowo ziołowe ja też stosuję tą metodę ,mysi być ładnie kolorowo i pod ręką , szczypior koper , oregano -lubię przechodzić obok rabaty która urzeka zapachem 

- christinkrysia
takasobie powojniki z tymi peruczkami faktycznie mają w sobie coś ... mnie też w tej postaci bardzo się podobają.
Sadzenie ziół w róznych miejscach stosuje od lat bo kiedyś rosły w rzędzie na rabacie i po przycinaniu zawsze tam było pusto. Poza tym ja lubię ich zapach i staram się mieć je w zasięgu ręki.
Gosia123A faktycznie po tych opadach zielsko się ruszyło i ciężko opanować całość.
marzena06 tak samo jest u mnie - kwiaty pachna gdy kwitną a zioła cały czas i każda ich część.
Zaczynają powoli kwitnąć moje Fuksje - to fotki z ostatnich dni maja.
- ubiegłoroczna The Phoeniks nieśmiało zakwitła jednym kwiatem ale pąków ma sporo

Fuksja magellanica var- gracilis 'Aurea - foto z dnia 29.V.12
Wciąż słabo rośnie w górę bo cała energia idzie w kwiaty - może ta odmiana tak ma ...
Takie toto małe więc ciągle siedzi w doniczce.

Czerwiec to pora gdy mnóstwo kwiatów już kwitnie więc wazony w domu są zapełniane na bieżąco.

Sadzenie ziół w róznych miejscach stosuje od lat bo kiedyś rosły w rzędzie na rabacie i po przycinaniu zawsze tam było pusto. Poza tym ja lubię ich zapach i staram się mieć je w zasięgu ręki.
Gosia123A faktycznie po tych opadach zielsko się ruszyło i ciężko opanować całość.
marzena06 tak samo jest u mnie - kwiaty pachna gdy kwitną a zioła cały czas i każda ich część.
Zaczynają powoli kwitnąć moje Fuksje - to fotki z ostatnich dni maja.
- ubiegłoroczna The Phoeniks nieśmiało zakwitła jednym kwiatem ale pąków ma sporo
Fuksja magellanica var- gracilis 'Aurea - foto z dnia 29.V.12
Wciąż słabo rośnie w górę bo cała energia idzie w kwiaty - może ta odmiana tak ma ...

Takie toto małe więc ciągle siedzi w doniczce.
Czerwiec to pora gdy mnóstwo kwiatów już kwitnie więc wazony w domu są zapełniane na bieżąco.
- malgocha1960
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
Krysiu,moja diablo dor jest teraz taka rdzawa aż pod pomarańcz,piekna,a red baron ma ciemnozielone liście,az taka butelkowa zieleń.Obie kupowane u Szmita z etykietami.Koleżanka kupowała juz 2 razy na agrze diablo dor i za każdym razem ma inna niz ta moja,bo jest zachwycona kolorami lisci.
- korzo_m
- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Krysiu powojnik piękny, czy próbowałaś zbierać i wysiewać jego nasionka.
- Tosia1
- Od: 13 mar 2010, o 16:48

Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.