Działka nad Drwęcą - Christin - cz. III

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
szyszunia
1000p
1000p
Od: 4 lis 2009, o 13:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. III

Post »

Krysiu co to jest na pierwszym planie takie jak trawka kwitnąca na dłuższej łodydze a ten dzwoneczek cudeńko. Ja w tym roku u Adriana zakupiłam niebieski ale dopiero ma pączki ta maleńka kępeczka ale może jak się rozrośnie to się wymienimy i ile jeszcze takiego nie masz.
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lip 2011, o 19:41
Kontakt:

Post »

Krysiu, dziś rano nadałam do Cię kopertę.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

marzena06 cieszy mnie,że mamy podobny gust.
Pęcherznice dość szybko rosną i daja sie formować ale przez takie cięcie tracimy kwiaty.
Moja sąsiadka ma od jednej strony żywopłot z samych Pęcherznic w 3 kolorach ale niegy kwiatów nie widzi bo niemiłosiernie je przycina... :;230 W odmianie LUTEUS kolor liści wprost urzeka i co jest ważne .... to że słońce ich nie przypala. ;:138

Mam Wiązówkę błotną odmiana AUREA która zachwyciła mnie swym niespotykanym kolorem liści są równomiernie żółte - wiosną złote choć latem lekko zielenieją.
Jednak mimo mokrego stanowiska jakie jej w tym roku zapewniłam znów słońce przypala liście i robi się paskudna. Nie mogę znaleźć aktualnej fotki aby pokazać ale poniżej jest tłem po lewej dla Pierwiosnka

Wiązówka błotna po lewej - odmiana Aurea
Obrazek

TerDob Teresko dzięki za miłe słowa pod adresem mojej działeczki - staram się ;:196
Skalnica cienista faktycznie lepiej rośnie w cieniu ( moja ta na zdjęciu ma półcień) a mam drugą, która rośnie przy kamienistej plaży nad stawem i jest dużo mniejsza. Skalnice te lubią wilgotne podłoże.
Rdest wężownik tez lubi wilgotne stanowiska i często widzę go rosnącego przy oczkach - jest cenna rośliną leczniczą a te najczęściej rosną w słońcu aby porządnie wysyciły się w nich składniki i magiczne moce ... :;230
Jest używany np jako wartościowa płukanka jamy ustnej w leczeniu gąbczastych dziąseł, wzmacnia rozchwiane zęby, owrzodzeń, bólów gardła i wiele innych chorób.
Roślinka o którą pytasz to Dąbrówka rozłogowa (Ajuga reptans 'Multicolor') i Dąbrówka piramidalna (Ajuga pyramidalis 'Metallica Crispa' ).
Obie są śliczne i ponoć mniej ekspansywne. Jesienią zrobiłam z nich ładną aranżację ale one już ciut wychodzą za określoną granicę ... trzeba poskromić i koniecznie ściąć przekwitłe kwiatostany ale brak czasu.
Sadzonki są więc jakby co to pisz ;:196

szyszunia Iwonko pewnie chodzi Ci o zawciąg nadmorski bo mam go całą masę i zrobiłam z nich nawet obrzeże kilkanaście metrów długie - zobacz fotki na stronie 43.
Jaką odmianę dzwonka kopiłaś u Adriana ? Niebieskie kwiaty to na pewno będzie wymiana - już zapisuje w notatniku.
Dzwonek drobny biały zaraz Ci wyślę jak tylko przekwitnie bo przycinam aby powtórzył kwitnienie.

badzia Wandziu zaskoczyłaś mnie bo z czym ???
Aha ... juz wiem - jesteś kochana i bardzo dziękuję za pamięć ;:196
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Krysiu :wit Piszesz o pęcherznicach - ja mam takie kolorki jak Twoje , ale nie zgodzę się że przez cięcie tracimy kwiatki ;:185 Moje rosną przy samej siatce i co niektórzy ( dobrzy ludzie) na jesieni mi je wyłamali na szczepki ( widzieli ze ładnie kwitły , szczególnie Diabolo ) i myślałam że wtym roku nie zobaczę kwiatków a one ładnie zakwitły ;:108 mimo ze są niskie . Dąbrówki mam dwie , z bordo listkami i z zielono białymi ( nazw oczywiście nie znam ;:223 ) ale jak możesz to dopisz do mojej listy i jedną skalnice :oops: ja jeszcze z tych co biorą wszystko ;:108 ( Pamiętasz o powojniku dla mnie ??? .... :oops: )
Dzięki za informacje że rdest jest tak wartościowy - nie wiem co mam ;:223 ;:223
Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Teresko te Pecherznice o których pisałam ona tnie kilka razy w sezonie dość krótko więc nie zdążą zawiązać kwiatów. Z Twojej pędy podbierają pewnie już po kwitnieniu bo latem więc takie podskubywanie wpływa tylko na zagęszczenie krzewu bo po przycięciu dostaje boczne pędy.
U jednej z naszych koleżanek na Forum widziałam Pęcherznicę poprowadzoną na drzewko z kilku pędów od ziemi. Zero innych odrostów a przycinanie dopiero na górze.
Piękny widok więc tej wiosny przeczyściłam sekatorem nasz krzaczorek z nadmiaru pędów, potem po 2 splecione na ala warkocz, związane i rośnie.
Mam w zapasie 2 maluchy tak z 50 cm wysokie i jeden świetnie do tego sie nadaje.
reszta na PW
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2009, o 08:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krysiu hoduję dla ciebie białego powojnika , może w przyszłym tygodniu ci wyślę :D :D
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lip 2011, o 19:41
Kontakt:

Post »

Pęcherznica w trzech kolorach? Mam żółtą i bordową a jaki jest ten trzeci kolor u tej sąsiadki?
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bożeno dziękuję ;:196

badzia Wandziu moje odmiany to
- Physocarpus opulifolius 'Luteus' (liście żółto złote)
- Physocarpus opulifolius 'Monlo' DIABOLO ( liście bordowo czerwone aż do brązu czasami)

U niej rośnie jeszcze Physocarpus opulifolius 'Red Baron' o liściach ciemno-czerwonych ale młode sa takie ... rdzawe a może miedziane i jak dla mnie to pasudnie wygladają ... :;230
Odmian Pęcherznicy kalinolistnej jest więcej ale mniej znane. Te nasze chyba najładniejsze choc to kwestia gustu.

Może pare fotek dla koloru
Tawuła nippońska odm. 'Snowmound' pąki kwiatowe a poniżej już w kwiatach.
To odmiana późno kwitnąca

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pod stara jabłonią jest rabata a na niej od tej strony
Języczka pomarańczowa, Brunery , Ciemierniki, Runianka japońska itd

Obrazek

Po drugiej słonecznej stronie Przywrotniki ostroklapowe, Lilie, Piołuny, Gipsówka błyszcząca, Majeranek, Powojnik itd

Obrazek

Kolejna rabata jest między pergolą a Jabłonką (papierówką) w tym roku mnóstwo owoców więc będą ładne zbiory.
Rosna tam maki bylinowe, Rutewka orlikolistna, Piołun , Hosty , Tiarelle , kilka Hortensji ogrodowych i inne maluchy których zdjęcie nie ujęło.

Obrazek

W kwietniu i maju Powojnik alpejski Frances Rivis wyglądał tak

Obrazek

a teraz pyszni się srebrzystymi główkami i nadal wygląda cudnie bo jest ich mnóstwo.
szczególnie w promieniach słońca wygląda jakoś tak nierealnie.

Obrazek

Na zakończenie z pozdrowieniami dla wszystkich przemiłych gości pamiętających mnie
bukiecik Stokrotek z naszej działeczki.

Obrazek
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Jak ładnie u Ciebie!
Wyobraź sobie Krysiu, ze moje pierwsze spotkanie z powojnikiem było właśnie po przekwitnięciu i zachwycałam się jego nasionkami! I dlatego go chciałam mieć :;230
Ja też powoli stosuję mieszanie ziół i kwiatów na rabatach. Warzywnik mam niewielki i daleko od domu. A czasami coś szybko do zupy wrzucić trzeba!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Gosia123A
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 19:37

Post »

Krysiu kompozycje masz urzekające ;:oj ;:63 .Pracy pewnie też. ;:224 Podoba mi się ;:4 ;:108
Awatar użytkownika
marzena06
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:01

Post »

Krysiu przepięknie skomponowane rabaty bylinowo ziołowe ja też stosuję tą metodę ,mysi być ładnie kolorowo i pod ręką , szczypior koper , oregano -lubię przechodzić obok rabaty która urzeka zapachem :wit
Kwiat jest uśmiechem rośliny Pozdrawiam Marzena
Moje wątki
Marzenkowo cz.1
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

takasobie powojniki z tymi peruczkami faktycznie mają w sobie coś ... mnie też w tej postaci bardzo się podobają.
Sadzenie ziół w róznych miejscach stosuje od lat bo kiedyś rosły w rzędzie na rabacie i po przycinaniu zawsze tam było pusto. Poza tym ja lubię ich zapach i staram się mieć je w zasięgu ręki.

Gosia123A faktycznie po tych opadach zielsko się ruszyło i ciężko opanować całość.

marzena06 tak samo jest u mnie - kwiaty pachna gdy kwitną a zioła cały czas i każda ich część.

Zaczynają powoli kwitnąć moje Fuksje - to fotki z ostatnich dni maja.
- ubiegłoroczna The Phoeniks nieśmiało zakwitła jednym kwiatem ale pąków ma sporo

Obrazek

Fuksja magellanica var- gracilis 'Aurea - foto z dnia 29.V.12
Wciąż słabo rośnie w górę bo cała energia idzie w kwiaty - może ta odmiana tak ma ... :;230
Takie toto małe więc ciągle siedzi w doniczce.

Obrazek

Obrazek

Czerwiec to pora gdy mnóstwo kwiatów już kwitnie więc wazony w domu są zapełniane na bieżąco.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Krysiu,moja diablo dor jest teraz taka rdzawa aż pod pomarańcz,piekna,a red baron ma ciemnozielone liście,az taka butelkowa zieleń.Obie kupowane u Szmita z etykietami.Koleżanka kupowała juz 2 razy na agrze diablo dor i za każdym razem ma inna niz ta moja,bo jest zachwycona kolorami lisci.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Krysiu powojnik piękny, czy próbowałaś zbierać i wysiewać jego nasionka.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

:wit Fiolet? Piękna Dąbrówka!!! Czy zgadłam? ;:196
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”