Zioła na działce cz. 1

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
DorkaS-66
500p
500p
Od: 27 maja 2011, o 08:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Zioła na działce - uprawiacie ?

Post »

Cząber:

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Majeranek:

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
DorkaS.

"Barbam video, sed philosophum non video."
Awatar użytkownika
WacekJ
200p
200p
Od: 22 maja 2011, o 16:11

Post »

Artemisia pontica - zielony i srebrny zależnie w jakiej szkółce kupiony ! Obrazek Obrazek
saklawi
50p
50p
Od: 1 maja 2010, o 10:55

Post »

Ja mam od pewnego czasu artemisia ?Silver Mound? - oczywiście bardziej do ozdoby niż do kuchni, ale trzeba przyznać, że jest to naprawdę piękna roślina! Powalają mnie te miękkie poduszeczki :)

Niestety nie posiadam na razie własnych zdjęć, podam link: http://3.bp.blogspot.com/_Oyjs043Crqg/S ... 8-2008.jpg

Jakby ktoś chciał, to mam kilka sztuk na sprzedaż.

P.S czy wymarzła u Was przez zimę melisa?
Awatar użytkownika
WacekJ
200p
200p
Od: 22 maja 2011, o 16:11

Post »

Uprawiam też dwie odmiany genepi - a. spicata i a.mutellina . Obrazek
Judyt
50p
50p
Od: 12 cze 2010, o 22:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bazylię dodaję do wielu potraw, zwłaszcza z pomidorów. Dobra jest do kapusty.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Obrazek
Garnkowe HERBARIUM - na dziś rosną w nim : MIĘTA , SZCZYPIOREK, PIETRUSZKA, ROZMARYN, MELISA, TYMIANEK, SZAŁWIA, CZĄBER, BAZYLIA.

Obrazek
Zioła wykorzystuję do sałat,mięs i...aromatycznych ziołowych herbatek (na zdj.mięta z melisą - mmmm...pycha !)
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
LilaRose
200p
200p
Od: 22 paź 2009, o 23:02

Post »

Saklawi- u mnie zmarzła. Razem z szałwią 'Tricolor' i 'Aurea'. Starusieńki, po kolana okaz szałwii lekarskiej poszedł do wymiany(ze starości) wraz z takimż okazem lawendy. Co ciekawe świetnie przezimowały siewki tymianku... Hmm... ;:24
Pozdrawiam- Liliana
saklawi
50p
50p
Od: 1 maja 2010, o 10:55

Post »

Tymianek u mnie również świetnie przezimował, ba rośnie jak szalony. Szałwia żyje, ale po 3 sztukach melisy śladu nie ma... Młody lubczyk również wymarzł... :(
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

A do czego dajecie LUBCZYK (poza napojem miłosnym oczywiście :)) ?
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Od: 26 cze 2011, o 21:29

Post »

Nie wiem jak się sprawdza w napoju miłosnym, ale do rosołu jest rewelacyjny. :wink:
Awatar użytkownika
LilaRose
200p
200p

Post »

Lubczyk... oooch... W napoju miłosnym(...to... synonim... rosołu? :;230 ) bardzo się sprawdza. We wszelakich sprawach sercowych(uczuciowych, nie kardiologicznych :;230 ) najskuteczniejsza jest ruta. Ponoć najlepiej jest ją własnoręcznie wysiać, ale zakupiona w jednym roku na wiosnę, już w drugą skutkuje wymarzonym Księciem z Bajki. Sprawdzone :wink:
Pozdrawiam- Liliana
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Chyba nie masz racji Lilianko. Siać rutkę " znaczyło kiedyś tyle co ...zostać starą panną." Siała rutkę "= Nie mogła znaleźć męża. Wianki z ruty nosiły bowiem w dawnej Polszcze dziewczyny na znak panieństwa. Czasem nieco przeterminowanego... :)

Ruta ma też inne znamiona - to znany staropolski środek wczesnoporonny.
Awatar użytkownika
LilaRose
200p
200p

Post »

Zdania będę jednak broniła :D . Np. słownik języka polskiego PWN rok wydania 1981 pod hasłem "ruta" czytamy "(...) używana dawniej na wianki ślubne", w "Encyklopedii staropolskiej" Zygmunta Glogera zaliczana była do roślin "miłośniczych" . W średniowieczu uważana była za środek pobudzający popęd, szczególnie u kobiet. Ruta, w formie zdobiących go wianków wiązana jest również z symboliką krzyży celtyckich / słonecznych- symboli solarnych Indoueropejczyków. Szczerze wątpię, by tak mocny, przedchrześcijański symbol wiązany był z przewiędłym, przeterminowanym dziewictwem, środkiem poronnym a nie z czystością i prawością niosącą obietnicę siły i płodności. "Sianie ruty" fakt, pojawia się czasem jako hasło krzyżówek powiązane ze staropanieństwem, co nie znaczy, że oddaje prawdę i nie jest wypaczeniem- tak jak powiedzenie"znać się jak łyse konie". Tak na prawdę oznacza >nie znać kogoś wcale< , ale tak pokrętnie ewoluowało, że teraz używane jest na ogół do podkreślenia doskonałej z kimś znajomości. (Czy ktoś widział łysego konia? Czy nawet łysiejącego? Z zakolami? Saklawi :wit widziałeś kiedyś konia łysiejącego, z zakolami? Pytam akurat Ciebie- jako speca od koni, arabskich zresztą. Więc jak można doskonale znać kogoś/ coś czego się nigdy na oczy nie widziało? Stany chorobowe skórne oczywiście pomijam :lol: ).
Dalej twierdzę, że rutę siano w domach, w których były panny na wydaniu- gotowe do zamążpójścia. Ruta w wianku stanowiła tu co prawda mało subtelny, ale jakże wymowny symbol. Ludy dawne stawiały na płodność i chęć posiadania dzieci. Antykoncepcję znano, środki poronne znano, ale o tym się nie mówiło. Zawsze priorytetem była płodność. Gloryfikowano właśnie ją. Ruta, lubczyk, rozmaryn, przywrot, nasięźrzał a nawet ponoć szarłat to wszystko zioła mające pomóc w sprawach sercowych.

Wodne wyciągi z surowca nie są na ogół stosowane per sobie, gdyż większość jego związków czynnych nie rozpuszcza się w wodzie. Stosowane są wyciągi alkoholowe jako bardziej stabilne. I to w stanach skurczowych dróg moczowych oraz związanej z tym nadmiernej pobudliwości nerwowej oraz w zaburzeniach w krążeniu obwodowym. Pomocniczo w zaburzeniach miesiączkowania, nadciśnieniu tętniczym. Nie jest polecany kobietom w ciąży, i fakt zwiększa krwawienia miesiączkowe. Fakt też, że może być sprawcą poronień, może uczulać(o czym chyba czytałam w którymś z wątków ogrodowych)- pęcherzowym zapaleniem skóry.

No się rozpisałam...

Zresztą jako środek poronny w czasach dawniejszych ma tu dużo więcej do powiedzenia sporysz... Przeterminowany, ewolucyjnie, obecnie przez oksytocynę zresztą...
Pozdrawiam- Liliana
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Taaa... Rzeczywiście odniesienia etnograficzne są niejednoznaczne z tymi podawanymi dziś przez Słownik Języka Polskiego PWN ,a także Słownik Frazeologiczny . Nie czas tu i miejsce zresztą na dysputę "o wyższości Świąt Wielkiej Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia" , choć przyznam ,że mi zaimponowałaś ! Chętnie pospierałabym się na takie językowe tematy ...

Wracając do rzeczy : LUBCZYK , mówisz, do rosołu ? Spróbuję przy najbliższej okazji.
A kontrowersyjna RUTA niech pozostanie środkiem rozkurczowym i moczopędnym, niech odpędza zło i odwraca czary(ponoć ma i takie właściwości),niech wreszcie służy w kuchni do konserwowania dziczyzny, aromatyzowania sałatek, surówek, mięs, duszonych potraw, kapusty, grzybów i do gotowania ryb, do nacierania mięs, przyprawiania podłoże, gulaszu... wedle gustu :)
Awatar użytkownika
Marek-BB
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 12:58
Kontakt:

Post »

Jak wygląda sprawa kwitnienia ziół? Może zbyt ogólnie pytam ale np. moja szałwia bardzo się rozrosła:

Obrazek

I teraz nie wiem czy uszczknąć kwiaty, zostawić, czy można je zastosować do czegoś w kuchni itd.
Co do lubczyku stosujemy go go zup, gulaszu, duszonek, rozmaitych mięs praktycznie do wszysiego gdzie używamy magę bo przecież na jej bazie jest maga zrobiona.
Parę razy dawałem nawet do kanapek i ziemniaków zamiast koperku, ale jakoś tak zauważyłem że jest w postaci świeżej trochę ciężko strawna bynajmniej długo się nią "odbijało" ;)
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”