W opisie do przykładowego zdjęcia podane są nazwy wykorzystanych roślin i jest tam właśnie trybula leśna. Myślę, że najprościej będzie wybrać się w odpowiednie miejsce w naturalne siedlisko i zebrać nasiona, a potem wysiać w swoim ogrodzie.
A swoją drogą spodobało mi się wykorzystanie takich naturalnych gatunków w zestawieniach ogrodowych i mam zamiar wykorzystać ten pomysł w swoich działaniach ogrodowych.
Lekkie, transparentne do kompozycji
Re: Lekkie, transparentne do kompozycji
Francesca świetna propozycja. Szczególnie na tył rabaty z innymi wysokimi bylinami.
Śnieżko, nazwa jest ale nie w opisie przykładowego zdjęcia tylko na "GAP photos" gdzie po żmudnych poszukiwaniach odnalazłem ten sam ogród. Przecież nie zadawałbym pytania na forum mając opis z nazwą.śnieżka pisze:W opisie do przykładowego zdjęcia podane są nazwy wykorzystanych roślin i jest tam właśnie trybula leśna.
Nic prostszego ;)śnieżka pisze:Myślę, że najprościej będzie wybrać się w odpowiednie miejsce w naturalne siedlisko i zebrać nasiona, a potem wysiać w swoim ogrodzie.
Cieszę się, że zainteresowałem kogoś tematem. O ile założenia stricte naturalistyczne nie każdemu przypadają do gustu, taki dodatek roślin łąkowych w ogrodzie przydomowym jest już bardziej "do pomyślenia". Nie przypadkowo zacząłem wątek pytaniem o byliny o białych, drobnych kwiatach. Skoro ich dodatek sprawdza się w układaniu bukietów gdzie pomagają pogodzić ze sobą ostre, kontrastowe barwy, dlaczego nie wykorzystać tego samego schematu przy komponowaniu rabat.śnieżka pisze:A swoją drogą spodobało mi się wykorzystanie takich naturalnych gatunków w zestawieniach ogrodowych i mam zamiar wykorzystać ten pomysł w swoich działaniach ogrodowych.
- Francesca
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 maja 2010, o 13:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kupiłam kilka lat temu encyklopedię roślin ogrodowych - przedruk z rosyjskiego i tam jest sporo aranżacji z takimi roślinami.
Jest tam koper i aminek (może to jest to niezidentyfikowane łażące u Magry
) i z trochę innych jęczmień (dokładnie grzywiasty) 
Mnie taki ogród w stylu Nature Garden odpowiada, póki co - ze względu na konieczność ogarniania go jakoś - mam sporo trawnika, ale to się będzie pomału zmieniać. W tym tygodniu zakładam rozsadnik i wysieję na nim sporo bylin - m.in. krwawniki, wieczornik, ostrogowiec.
Jest tam koper i aminek (może to jest to niezidentyfikowane łażące u Magry

Mnie taki ogród w stylu Nature Garden odpowiada, póki co - ze względu na konieczność ogarniania go jakoś - mam sporo trawnika, ale to się będzie pomału zmieniać. W tym tygodniu zakładam rozsadnik i wysieję na nim sporo bylin - m.in. krwawniki, wieczornik, ostrogowiec.
Akurat krwawniki są doceniane w handlu. Widuję wiele odmian w szkółkach, choć jak zwykle tych poszukiwanych przeze mnie nie ma albo są tylko, że wyszły ;)