bebos: Haworthia i in.

Zablokowany
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 19:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: bebos: Haworthia i in.

Post »

To chyba raczej powinien byc powód do dumy , że tak długo żyją . Ja tez się przyznaje do takich.
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Uffff...
To mi ulżyło. ;:138
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wspaniałe nowości ;:224
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10

Post »

Miały być już tylko nowości dobrze oznaczone, z nr polowymi itd...ale nie pierwszy raz złamałam dane sobie słowo w zakresie powiększania "kolekcji" :roll:
W jednym z kilku hipermarketów LM w moim mieście, w którym nigdy jeszcze nie byłam - bo na peryferiach, odkryłam niezwykle dobrze zaopatrzony i prawidłowo pielęgnowany dział roślin - nigdy dotąd w żadnym sieciowym sklepie nie widziałam Tylu i Takich okazów sukulentów liściowych, że o innych nie wspomnę...No i tą drogą powiększyłam m.in. liczbę odmian, form/kultywarów czy tylko odmiennych pokrojowo postaci Haworthia attenuata - lubię tę grupę, bo są niemal bezproblemowe, nie brzydną zimą i nie reagują histerycznie na wiosenno-letnie słońce.
Przegląd starych i nowych:
Wszystkie Haworthia attenuata razem
Obrazek

Haworthia attenuata typ - w dwóch różnych pokrojowo postaciach
Obrazek
ObrazekObrazek

Haworthia attenuata 'Big Band' - w dwóch nieco różnych pokrojowo postaciach (ta duża, bujna - nowa)
Obrazek
ObrazekObrazek
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

c.d.
Haworthia attenuata ?Concolor? ? ta pierwsza (nowa) niewątpliwa, ta druga (stara) otrzymana z Ogrodu Botanicznego z takim opisem, ale mam wątpliwości, czy to jednak nie var. radula (jak niżej)
ObrazekObrazek

Haworthia attenuata var. radula i H.attenuata var. tamba
ObrazekObrazek

Haworthia attenuata 'Crazed Sport'
Obrazek
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rośliny istotnie godne zwrócenia uwagi.
A powiem Ci Bebos'ku , że u mnie w Krakowie jest kilka LM i tylko w jednym, niestety tym najdalej od mojego miejsca zamieszkania położonym, można spotkać ciekawe sukulenty. Inne rośliny, które mnie także fascynują - też.
Chyba, podobnie jak Ty, nie potrafiłabym się oprzeć tym, które spotkałaś, mimo iż nie były oznaczone.
Awatar użytkownika
chaveiro
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2011, o 17:08

Post »

Ja byłem w jednym LM w Krakowie (Bonarka) było tam bardzo sporo sukulentów liściowych sporo kaktusów nawet w dość dobrym stanie jak na sprzedaż marketową chociaż było to w styczniu, ale myślę, że dużo się nie zmienia szczególnie na gorsze

Beato rośliny po prostu super
Witam w kolekcji kaktusów i sukulentów - mój wątek
Mariusz "Chaveiro"
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Fotki z takimi roślinami mogę oglądać codziennie, dobrze byłoby zobaczyć na "żywo", ale w moim miejscu zamieszkania takich roślin do hipermarketów nie sprowadzają, a jeżeli już, to są to pojedyncze okazy i ciągle przeważnie ten sam asortyment, rzadko coś nowego. Czy nowo zakupione rośliny to też te "duże" egzemplarze ? Piękne nowe nabytki ;:63 . W jakich cenach są oferowane roślinki ?
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosia - dzięki! Potwierdza to moje domysły, że to jednak Senecio herreianus - chociaż nadal nie wiem co to za forma/kultywar - czy ma jakąś nazwę - nie tylko ma znacznie większe liście z wyraźną nerwacją (pięknie się wybarwiły na słońcu!), ale jak już zauważyłam, także rośnie wolniej i ma bardziej zwarty pokrój.
Iwono, Mariuszu, Mieczysławie - tak dobrze zaopatrzony dział roślinny trafia się bardzo rzadko - ja trafiłam na taki pierwszy raz w życiu, chociaż nie odpuszczam okazji. Żebyście widzieli co tam jeszcze było :shock: - jakie wilczomlecze! jakie gruboszowate! jakie odmianowe sansewierie i sępolie! - napakowałam do dwóch koszyków, potem się nieco opamiętałam, ale cały czas myślę, żeby tam znowu pojechać - dobrze, że daleko - na peryferiach miasta...hmm.
Mieczysławie - Ceny chyba przystępne jak na takie spore okazy - na moje oko te co kupiłam, mają po 4-5 lat. Nowości to m.in. trzy rozetki 'Concolor', 'Big Band' (po kilkanaście zł) - większość sukulentów była w tej cenie. Tyle, że jak się tego więcej uzbiera - rozsądek wszczyna alarm:wink:
Niesamowite, jak jedna osoba z personelu sieciowego marketu (i to nie kierownik!) może wpłynąć nie tylko na stan roślin, ale i na zamówienia (w innych marketach tej sieci - nędza). Kiedy szalałam między stołami podeszła do mnie pracująca tam Pani - sama jest pasjonatką sukulentów - pilnuje co i gdzie jest zamawiane, no i oczywiscie opiekuje się nimi...chociaż jak widać na fotkach nie da się uniknąc obłamanych końcówek liści i wyskubywania przez klientów odrostów :(

Kwiatostan jak na giganta przystało - ponad 60 cm - Haworthia limifolia giant form:
Obrazek
Awatar użytkownika
marta_lara
500p
500p
Od: 12 mar 2012, o 22:28

Post »

A zdradź nam o którym dokładnie markecie piszesz?? Może i ja coś dla siebie znajdę ;:224
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Dziękuję za odpowiedź.
Tak pozytywnej opinii o pracownikach marketu (OBI) w Radomiu o którym pisałem, nie mogę napisać. Roślinami opiekują się przypadkowo dobrani i mało odpowiedzialni ludzie. Widziałem podlewanie sukulentów (kaktusów, gruboszy haworsji i innych) wężem podłączonym do kranu. Rośliny wcale nie wymagały podlewania, a były dosłownie zalewane wodą.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

marta_lara pisze:A zdradź nam o którym dokładnie markecie piszesz?? Może i ja coś dla siebie znajdę ;:224
Marta!
O tym koło Zabierzowa. Kawał drogi.
Awatar użytkownika
marta_lara
500p
500p
Od: 12 mar 2012, o 22:28

Post »

uuu aż tam to się nie wybiorę :wink:
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

Beatko wspaniała Haworthia attenuata 'Crazed Sport', zazdroszczę ci że mogłaś zaszaleć na zakupach a z drugiej strony nie dziwię się, że coś tam ktoś zawsze skubnie, samej mi się zdarzyło :oops: niestety część roślin i tak trafi do kosza na śmieci. Ceny są przeważnie zbyt wygórowane, a jak już przecenią rosliny to już nie ma w czym wybierać. Twój balkonik wygląda rewelacyjnie, pod każdym względem ;:138
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”