Nowy ogród Jacka 2011/12

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Nowy ogród Jacka 2011/12

Post »

Masz baptysję! :shock: Śliczna ;:138
Oenothera macrocarpa po naszemu nazywany jest wiesiołkiem missouryjskim.
Jakie szczęście, że czasem nie da się zrobić zdjęcia pojedynczej roslinie, żeby nie złapać w kadr większego kawałka ogrodu! :D
Mam pomysł, Jacku! Rób zdjęcia całych, wysokich roslin :wink: :D
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Zdaje się, że mój mak w kolorze majtkowego różu miał być Perrys White :evil: według sprzedawcy.
Baptysja i mi wpadła w oko. Kolor niesamowity. Jak sądzisz dała by sobie radę u mnie?
Od lat podziwiam Twoje zacięcie do systematyki i łaciny ;:180
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Jacek, Ty tę Baptisię siałeś czy z sadzonki masz? Jeśli siałeś, to ile Ci przyszło czekać na pierwsze kwiaty?

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Systematykę Jacka to i ja podziwiam. Dla mnie nie do pojęcia, żeby mieć tak wszystko opisane. Taki spacerek 2,5godz to jednak szmat czasu. Jacku napisz jak duży masz ogród, bo nie doczytałam :oops: .
Bardzo ładne ujęcie, pokazujące trochę perspektywy w Twoim ogrodzie ;:138
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Marysiu, mój stachys grandiflora spokojnie przyrasta ale bez szaleństw. Co roku pobieram sadzonki z niego, to go trochę ogranicza 8-)

Iza-Chatte, zadałaś mi bobu z tym wiesiołkiem :oops: . Chyba nazwę przydzieliłem wieki temu nie dociekając, że jest to synonim oenothera misuriensis, który też mam i jest zupełnie inny. Zmobilizowałaś mnie do poszukiwań, jak nazywa się mój wiesiołek i już wiem; to oenothera acaulis var. aurea (dla dociekliwych syn. o. taraxacifolia). Dzięki Izuś, bo jeszcze długo żyłbym w błędzie :D
Próbujesz mnie podejść na robienie zdjęć z większej perspektywy :?: Próbuj ;:215

Iza-Tu.ja, mak był z kapersu więc nie dawałem wiary nazwie. Tym bardziej, że inni z tej samej firmy mieli pomyłki. Ja miałem więcej szczęścia, z czego się niezmiernie cieszę :tan
Baptysia lubi miejsca słoneczne i suche. Jeśli posiadasz takowe, a wiem, że posiadasz :) , to da radę.
Przy systematyce i łacinie jest dużo dobrej zabawy :D

Loki, baptysię mam z sadzonki. Zakwitła po roku.

Marzenko, mój teren ma 1500 m/2. Z tego połowa przypada na ogród, który systematycznie powiększam. No właśnie -systematyka. Ty masz rodzinę, dzieci, psy, dużo obowiązków, spraw na głowie i nie masz czasu na takie drobiazgi jak systematyka, katalogowanie roślin itp. 8-)
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Baptisia rewelacyjna. ;:215
Pierwszy raz chyba ją widzę.
Tez chciałam Cię podejść na perspektywę.
Bo co nieco widać z ukrycia. :uszy
Ale i dla mnie to trochę za mało..... :;230
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Teraz Ty mnie zmusiłeś do szukania :lol: i wiem już, że oenothera acaulis var. aurea to wiesiołek bezłodygowy :heja
A ja wiem jak się nazywa ten różowy! :tan To jest Oenothera speciosa czyli wiesiłek powabny :D
Jacuś, robię co mogę! :lol: Wierz mi, naprawdę masz co pokazać i te większe fragmenty, które Ci się niechcąco ukazują na zdjęciach robią na oglądających duze wrażenie. Żałujesz nam takich przyjemnych doznań? :wink:
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ Jacek ? Całkowicie się zgadzam, że przy systematyce i łacinie jest dużo dobrej zabawy. Zwłaszcza ze względu na to, że ? w związku z dominacją kladystyki i postępem badań nad filogenezą molekularną ? coraz lepiej odzwierciedla ona pokrewieństwo między różnymi organizmami. :-) No i ciągle ewoluuje, zmienia się jak w kalejdoskopie.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko, baptysia ma ładny kolorek i nie ma specjalnych wymagań. Dziś w szkółce widziałem wielki jej krzaczor, wyższy ode mnie.

Iza, dokładnie tak nazywają się te wiesiołki :) Przy okazji poszukiwań natknąłem się na wiele innych wiesiołków, np. białe i błękitne. Nie miałem pojęcia, że mogą być w takich klorach :shock:
A skoro tak mnie molestujecie o te szersze plany, to dla świętego spokoju wstawiam trzy. Dla mnie to wszystko i nic na tych zdjęciach no ale sami chcieliście:

skalniak z nową dorobioną częścią
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

widok na wschodnią część od ogródka ziołowego
Obrazek

środek ogrodu
Obrazek

Loki, "dominacja kladystyki" i "fitogeneza molekularna" to dla mnie za trudne pojęcia ale tak ogólnie to się zgadzam ;:136
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Kladystyka to ? w uproszczeniu ? pogląd mówiący, że każda grupa wyróżniana w systematyce organizmów żywych (typ, gromada, rząd, rodzina, podrodzina, rodzaj i tak dalej) winna być monofiletyczna (czyli zawierać wszystkie organizmy pochodzące od pewnego określonego jednego przodka wraz z tym przodkiem ? oczywiście już wymarłym). Kladystyka sprawia, że systematyka w pełni odzwierciedla rzeczywiste relacje pokrewieństwa pomiędzy organizmami żywymi.

No a filogeneza molekularna to sposoby badania relacji pokrewieństwa ewolucyjnego pomiędzy organizmami poprzez porównywanie nie cech anatomicznych (jak to dawniej robiono), lecz genów. ;-)

Pozdrawiam!
LOKI
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

No i zrobiła się bardzo poważna dyskusja ... więc ja tylko pochwalę Arcydzięgiel litwor (Angelica archangelica) który rośnie na ziołowej rabacie - piękny i duży okaz.
Swoje siałam późnym latem ub roku wiec na jego kwiaty muszę poczekać do następnego sezonu.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Wiidzisz Jacuś, nie bolało! :lol: A jak miło popatrzeć! :D
Skalniaczek dojrzały, a z przodu widac już plany ... I jakie cudne głazunie ;:167
Drugie zdjęcie bardzo piękne! Arcydzięgiel w pełnej krasie! :D
Trzecim się odrobinkę wyłgałeś :wink: :lol: , ale dobre i to! ;:196
Awatar użytkownika
riane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lut 2008, o 12:02

Post »

Jak to nie będzie wykopów? Wyrok w zawieszeniu czy amnestia?
Twoje przetaczniki jak zwykle mnie zachwycają. A baptysia do kupienia gdzieś blisko czy trzeba szukać przez internet? Spodobała mi się. Mam jedną słoneczną i suchą rabatę, która jeszcze nie jest do końca zapchana. A poza tym wymarzły mi trzy budleje, więc też się zwolniło miejsce na coś nowego.
A masz pszczelnik? Właśnie u mnie kwitnie. Też na niebiesko. Chyba dałoby się go podzielić.
Agata
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Loki za wyjaśnienie. Określenie "klad" często napotykałem w fachowych opracowaniach i teraz nareszcie będę wiedział, o co chodzi :idea:

Krysiu, arcydzięgiel jest gigantyczny i nie tylko ma jeden pęd kwiatowy ale jeszcze kilka odgałęzień. Muszę kilka mniejszych wyrwać, bo zdominowały ogródek ziołowy.

Iza, czasem będą szersze zdjęcia, bo właśnie ten obszar przed skalniakiem uporządkowałem i nadaje się już do pokazania 8-)

Agatko, na ten rok roboty kanalizacyjne odwołane. Powód? Brak kasy. Och ta nasza "kochana" gmina :;230
Baptysia była w szkółce koło mnie. Zapytam, czy jeszcze jest lub może być (mogę zamówić, bo w ogrodzie właścicielki jest olbrzymi krzak więc jest szansa na sadzonkę).
Pszczelnik wąskolistny? Właśnie go sobie wygooglałem i jest śliczny :!: Jeśli tylko uznasz, że możesz (i chcesz) podzielić jestem ZA :!: 8-) A na suche miejsce mogę Ci przywieźć jakieś przetaczniki. Ii przegorzan kulisty się fajnie wysiał. Masz?
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ano? Klad jest po prostu synonimem grupy monofiletycznej... Najczęściej używa się tego określenia w sytuacji, gdy dana grupa monofiletyczna nie ma formalnego statusu (nie jest ani rodziną, ani rzędem, ani niczym w tym stylu ? lecz sytuuje się gdzieś na pośrednim szczeblu).

Pozdrawiam!
LOKI
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”