Nasiona pomidorów od kozuli - cz. 2
Re: Nasiona pomidorów od kozuli - cz. 2
Dziękuję za odpowiedzi ,oj trudno by było bez waszego wsparcia i rad 

Pozdrawiam Iwona 

- NITKA
- 1000p
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moje 'kozulkowe' 37 mają już owoce, nie mogę się już doczekać ..
37/F7

37/2

-----------Martwi mnie trochę Megagronek, bo jakiś taki lichy w tym roku, szczególnie grono..

37/F7

37/2

-----------Martwi mnie trochę Megagronek, bo jakiś taki lichy w tym roku, szczególnie grono..

pozdrawiam, Anita
Kozulowy 178, tylko pospieszyłam się z oberwaniem pędów
Megagron w gruncie i w szklarni

- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
Aniu..
Mam pytanie dotyczące 37...
Zauważyłam że u mnie mają one 1 grono 2 kwaity, 2 grono 2 kwiaty.. 3 grono 3 kwiaty.. max 4..
Gdzie popełniłam błąd że tak skąpo kwitnie..
Dodam że to nie wina zrzucania kwiatów jakaś taka natura u nich..
najwięcej zawiązanych kwiatów ma któryś z 37 -4szt
Zostawiłam już 1 wilka żeby kwiatł na 1.5grona-czyli wilk do pierwszego grona..i na tym wilku właśnie pojawiło się te 3-4 szt kwiatów..
jutro przyjrzę się bardziej, ewentualnie zdjęcia zrobię..
Mam pytanie dotyczące 37...
Zauważyłam że u mnie mają one 1 grono 2 kwaity, 2 grono 2 kwiaty.. 3 grono 3 kwiaty.. max 4..
Gdzie popełniłam błąd że tak skąpo kwitnie..
Dodam że to nie wina zrzucania kwiatów jakaś taka natura u nich..
najwięcej zawiązanych kwiatów ma któryś z 37 -4szt
Zostawiłam już 1 wilka żeby kwiatł na 1.5grona-czyli wilk do pierwszego grona..i na tym wilku właśnie pojawiło się te 3-4 szt kwiatów..
jutro przyjrzę się bardziej, ewentualnie zdjęcia zrobię..
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
- Rusalka
- 1000p
a.. i taki objaw jest tylko i wyłącznie na pomidorach 37..
Mam jeszcze pytanie dotyczące 36
Wyglądem przypomina u mnie troche megagroniastego.. czyli rośnie rośnie i na wysokim piętrze zawiązał kwaity dopiero.. czy to też normalne..?
Dodam że pomidory na wiosnę miały kurzeniec dany i przemieszany z ziemią..
dobrze podlana ziemia..
pomidory nie wykazują żadnych poparzeń..
ewentualnie tylko mają jaśniejące czubki-żółtawe -nie pamiętam czego to objaw-jakich braków
Oraz wzrost wegetatywny mimo żadkiego podlewania.. bo raz na tydzień a w te upały co były po 30st to raz na 3-4dni...
A mimo to liście dłuuuugie mają..
jutro pokaże fotki jednak..
pomidory do tej pory podlane były raz gnojówką z pokrzywy, saletrzakiem i siarczanem wapnia-czy jak to tam zwią -przepraszam za brak pamięci krótkotrwałej
Mam jeszcze pytanie dotyczące 36
Wyglądem przypomina u mnie troche megagroniastego.. czyli rośnie rośnie i na wysokim piętrze zawiązał kwaity dopiero.. czy to też normalne..?
Dodam że pomidory na wiosnę miały kurzeniec dany i przemieszany z ziemią..
dobrze podlana ziemia..
pomidory nie wykazują żadnych poparzeń..
ewentualnie tylko mają jaśniejące czubki-żółtawe -nie pamiętam czego to objaw-jakich braków
Oraz wzrost wegetatywny mimo żadkiego podlewania.. bo raz na tydzień a w te upały co były po 30st to raz na 3-4dni...
A mimo to liście dłuuuugie mają..
jutro pokaże fotki jednak..
pomidory do tej pory podlane były raz gnojówką z pokrzywy, saletrzakiem i siarczanem wapnia-czy jak to tam zwią -przepraszam za brak pamięci krótkotrwałej

- kozula
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Nitko, megagron był zbyt długo trzymany w doniczce i zrobił się strasznie generatywny. Tego pomidora trzeba szadzić w jak najmłodszej fazie. Nie boi się zimna, więc nie ma go co trzymać w doniczkach. Swoje wsadziłam do ziemi daleko przed innymi pomidorami. dlatego zrobiły się grube i mają potężne grona. Ogłowione za 3 gronem powinny zacząć dojrzewać przed innymi odmianami, bo pierwsze owoce są już duże (jak na tę odmianę). Siane około 20 marca.
Dla odmiany malinowy 37 lubi być dłużej przytrzymany w doniczkach. Ma piękne zielone zawiązki, więc powinien być smaczny. Jak szukałam typów do selekcji, to najsmaczniejsze owoce miały rośliny z zielonymi zawiązkami, jasne były mniej aromatyczne.
Rusałko, powody mogą być dwa. Ciepło w czasie uprawie rozsady, albo trafiłaś na taki typ. Nr 37 nie jest jeszcze ustalony i są w nim jeszcze rośliny z małą ilością kwiatów w gronie (do dalszego mnożenia powinny mieć 4-5 kwiatów w gronie). Dbaj tylko o zapylenie kwiatów i oskub okwiat, jeśli się przyklei do zawiązków, aby nic nie zgniło. Przy dwóch zawiązkach w gronie, waga owoców u tego pomidora to zwykle powyżej 0,5 kg. Nr 36 ma grono wyżej niż 37, ale nie powinno być bardzo wysoko. Chyba jednak miały ciepło w fazie po rozłożeniu liścieni, albo bardziej precyzyjnie brak wahań temperatury między dniem i nocą. Zdjęcia mile widziane.
U Grani megagrony będą mieć grona takie jak trzeba. Oskubany 178 szybciej dojrzeje.
Pozdrawiam, kozula
Dla odmiany malinowy 37 lubi być dłużej przytrzymany w doniczkach. Ma piękne zielone zawiązki, więc powinien być smaczny. Jak szukałam typów do selekcji, to najsmaczniejsze owoce miały rośliny z zielonymi zawiązkami, jasne były mniej aromatyczne.
Rusałko, powody mogą być dwa. Ciepło w czasie uprawie rozsady, albo trafiłaś na taki typ. Nr 37 nie jest jeszcze ustalony i są w nim jeszcze rośliny z małą ilością kwiatów w gronie (do dalszego mnożenia powinny mieć 4-5 kwiatów w gronie). Dbaj tylko o zapylenie kwiatów i oskub okwiat, jeśli się przyklei do zawiązków, aby nic nie zgniło. Przy dwóch zawiązkach w gronie, waga owoców u tego pomidora to zwykle powyżej 0,5 kg. Nr 36 ma grono wyżej niż 37, ale nie powinno być bardzo wysoko. Chyba jednak miały ciepło w fazie po rozłożeniu liścieni, albo bardziej precyzyjnie brak wahań temperatury między dniem i nocą. Zdjęcia mile widziane.
U Grani megagrony będą mieć grona takie jak trzeba. Oskubany 178 szybciej dojrzeje.
Pozdrawiam, kozula
- Rusalka
- 1000p
Aniu..
dziękuje..
jutro fotki podeśle..
i może im za ciepło było..ale chyba nie we wczesnej fazie.. raczej w późniejszej..jak już były sporoą rozsadą.. bo wcześniej jak chłodno było to im od okna troche wiało (lokatorki mi uszczelki w oknach popsuły i mimo że okna nowe to jednak ciągnie od nich..)
dziękuje..
jutro fotki podeśle..
i może im za ciepło było..ale chyba nie we wczesnej fazie.. raczej w późniejszej..jak już były sporoą rozsadą.. bo wcześniej jak chłodno było to im od okna troche wiało (lokatorki mi uszczelki w oknach popsuły i mimo że okna nowe to jednak ciągnie od nich..)
- NITKA
- 1000p
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
Aniu, kobieto z rentgenem w oczach
- nic dodać, nic ująć.., było dokładnie jak napisałaś, był sporo przetrzymany w doniczce i to nie tyle z obawy przed zimnem, co z braku miejsca w tunelu.., tak sobie zawaliłam tunel sadzonkami wszelakimi i za nim to wszystko rozparcelowałam w miejsce przeznaczenia, to trochę wody w Wiśle upłynęło..
Megagronek trochę przybiera, ale szału nie będzie.., cóż lekcja do zapamiętania, w przyszłym roku już tego błędu nie popełnię..
- dziękuję.

Megagronek trochę przybiera, ale szału nie będzie.., cóż lekcja do zapamiętania, w przyszłym roku już tego błędu nie popełnię..
- dziękuję.

pozdrawiam, Anita
- Rusalka
- 1000p
myślę że warto cytat z Ani zanotować w topiku o odmianach pomidorów pod megagronem i 37//
COMCIA...
służba nie drużba
-taaa a ja tylko wtykać co raz coś tam "proponuje" 
COMCIA...

służba nie drużba

- Krystyna551
- 200p
- Od: 6 lip 2011, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam pytanie
Jakiego rodzaju sa pomidory "na przeciery" od Ani kozuli? Mam cztery krzaki, wszystkie na czubkach mają bukiecik pączków, czy to wszystko zostawiać? I czy one sa wysokie czy samokończące? Moze ktoś ma zdjęcia z tamtego roku?

pozdrawiam:)
Krystyna
Krystyna
-
- 100p
- Od: 25 maja 2011, o 13:55
Ja taki bukiet pączków mam na sakiewkowym od Chudziak.Też nie wiem,czy trzeba grono przerzedzić.Podobnie u mnie 37 na jednym krzaczku pierwsze grono to były 4 kwiatki,w tym 1 staśmiony,a drugie grono to tylko dwa kwiatki.Drugi krzaczek na pierwszym gronie ma 2 kwiatki.Natomiast na 5 krzaczków megagroniastych,dwa są innymi pomidorkami.Akurat dałam taką sadzonkę sąsiadce.Wyglądają jak truskawkowy.
Mam około 40 krzaków różnych pomidorków,głównie z akcji.Między innymi,takie,które mają wysokie wymaganie magnezowo-potasowe.Pomidorki są miesiąc po wysadzeniu.Podlane raz kurzakiem,raz pokrzywą,pryskane siarczanem magnezu i Magiczną Siła.
Pryskane przeciw ZZ.Są bardzo bujne.Co teraz zaaplikować tym odmianom mięsistym?Bo mam m.in 173,37,Kalman,Zapotec,
Może pytanie naiwne,ale to mój drugi rok z pomidorami.W tamtym roku miałam jakieś byle jakie odmiany sklepowe,a pomidory były mało smaczne,kwaśne,Teraz wiem,że popełniłam dużo błędów,więc czytam i pytam.
Mam około 40 krzaków różnych pomidorków,głównie z akcji.Między innymi,takie,które mają wysokie wymaganie magnezowo-potasowe.Pomidorki są miesiąc po wysadzeniu.Podlane raz kurzakiem,raz pokrzywą,pryskane siarczanem magnezu i Magiczną Siła.
Pryskane przeciw ZZ.Są bardzo bujne.Co teraz zaaplikować tym odmianom mięsistym?Bo mam m.in 173,37,Kalman,Zapotec,
Może pytanie naiwne,ale to mój drugi rok z pomidorami.W tamtym roku miałam jakieś byle jakie odmiany sklepowe,a pomidory były mało smaczne,kwaśne,Teraz wiem,że popełniłam dużo błędów,więc czytam i pytam.
- Krystyna551
- 200p
Pomidor na przeciery 131 jest samokończący. Z bukiecika pączków, po rozluźnieniu kwiatostanu, czasem trzeba usunąć 1 staśmiony kwiatek. W tunelu, w ubiegłym roku, usuwałam mu wilki do pierwszego grona, w tym roku, w gruncie, nie obrywałam nic. Wysokość krzaka, ok. 60cm.
- Krystyna551
- 200p
Dziękuję, juz wiem, że mam za wysokie paliki...ale przynajmniej wiem jak z nim postępować 

pozdrawiam:)
Krystyna
Krystyna